Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar "Kinodienu" Pļavmuižas Saietu namā 24. novembrī savu ceturto sezonu sāks Latvijas Kinematogrāfistu savienības (LKS) latviešu filmu reģionālās izplatīšanas projekts "Kino visiem un visur Latvijā", portālu "Delfi" informē Filmu izplatīšanas projekta "Kino visiem un visur Latvijā" vadītāja Ieva Pitruka.

Lai nodrošinātu Latvijas novadu iedzīvotājiem regulāru iespēju noskatīties jaunākās Latvijā uzņemtās filmas, LKS 2010. gadā uzsāka projektu "Kino visiem un visur Latvijā", kura nepārtrauktas darbības laikā ir aktivizēta reģionālo kultūras iestāžu un lauku skatītāju interese par latviešu filmām. Pēdējo gadu spēlfilmas, dokumentālās lentes un animācijas filmu programmas 358 seansos ir noskatījušies jau 15 512 skatītāji reģionos un jaunās latviešu filmas regulāri nonāks pie skatītāja līdz pat 2013. gada beigām.

Projekta mērķis ir padarīt latviešu filmas pieejamas visā Latvijā, nodrošināt vienmērīgu un nepārtrauktu filmu seansu regularitāti Zemgalē, Vidzemē, Latgalē un Kurzemē, īstenot informatīvi konsultatīvo sadarbību ar reģionālajām kultūras iestādēm, organizēt skatītāju tikšanos ar filmu autoriem, veidot tematiskas filmu programmas, kinodienas un īpašo pasākumu seansus.

Jau tuvākajā laikā visā Latvijā tiks piedāvāta tikko pabeigtā režisora Dāvja Sīmaņa gleznieciski iespaidīgā dokumentālā filma "Pēdējā tempļa hronika", kurā portretēta Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecība (filmu studija "Ego Media") un režisores Lailas Pakalniņas jaunā spēlfilma "Picas" (stāsts par diviem picu cepējiem, kuri bēg kopā ar nozagtu seifu), kura tikko saņēmusi žūrijas specbalvu Starptautiskajā Romas kino festivālā un uz Latvijas ekrāniem nonāks 21. decembrī.

Pļavmuižas Kinodienas apmeklētājiem tiks piedāvāti trīs filmu seansi. Režisora Armanda Zvirbuļa asprātīgā spēlfilma bērniem "Mazie laupītāji" (studija "Forma") sagādās jaukus brīžus mazajiem skatītājiem, Rīgas Kinostudijā uzņemtā dokumentāla lente "Ceplis. Filmas arheoloģija" (režisore Agita Cāne-Ķīle) atklās mūsu kinovēstures leģendārās filmas aizkadra noslēpumus, bet vakara seansā tiks demonstrēta lielu skatītāju atsaucību ieguvusī spēlfilma "Dancis pa trim" (filmu studija "Kaupo") , kurā galvenās lomas atveido pāragri no dzīves aizgājušais mūziķis Mārtiņš Freimanis un Dailes teātra aktrise Kristīne Nevarauska). Uz tikšanos ar skatītājiem Pļavmuižā ieradīsies arī filmas režisors Arvīds Krievs.

Projekts "Kino visiem un visur Latvijā" nodrošinās arī filmu autoriem atgriezenisko saiti ar skatītāju, kas palīdzēs saprast, kādas filmas no to veidotājiem sagaida daudzveidīga auditorija visos Latvijas novados, norāda Pitruka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!