Foto: AP/Scanpix/LETA
Parīzē 28. februāra vakarā notiek prestižās "Cēzara" balvas pasniegšanas ceremonija, kas ir augstākais apbalvojums kino nozarē Francijā. Tomēr svinīgo noskaņu aizēnojuši feministu organizāciju protesti pie ceremonija norises vietas, "Salle Pleyel" koncertzāles.

Sašutumu izraisījis fakts, ka šogad "Cēzara" balvai visvairāk nominācijas saņēmusi skandalozā režisora Romāna Polaņska (1933) jaunākā filma "J'accuse" ("An Officer and a Spy"/"Virsnieks un spiegs") – tā kopumā tikusi pie 12 nominācijām.

Pats režisors jau dienu iepriekš paziņoja, ka "Cēzara" balvas ceremoniju neapmeklēs, jo baidās no "publiskas nolinčošanas".

Atgādinām, ka Polaņskis jau kopš 1977. gadā ir apsūdzēts 13 gadus vecas modeles izvarošanu, bet jau kopš 1978. gada viņš aizbēga no ASV uz Franciju. Tā kā viņš ir Francijas pilsonis, un likums neparedz Francijas pilsoņu izdošanu citām valstīm, kopš šī lai pazīstamais režisors lielākoties uzturas Francijā, kā arī citās zemēs, kur viņš netiktu izdots ASV varas iestādēm. Šis ir iemesls kāpēc Polaņskis 2003. gadā nebija klāt "Oskara" balvas ceremonijā Losandželosā, kur viņam tika piešķirta labākā režisora balva par filmu "Pianists".

"Ja izvarošana ir māksla, dodiet visus "Cēzarus" Polaņskim," jau iepriekš tviterī mudināja franču sieviešu organizācija "Osez le feminisme" ("Uzdrīksties būt feministe").

"Cildinot bēguļojušu izvarotāju un cilvēku, kas pastrādājis dzimumnoziegumu pret bērnu, mēs apklusinām upurus," norādīja organizācija.

Jau ziņots, ka Polaņska jaunākā filma "J'accuse" ir stāsts par 19. gadsimta beigu Franciju un vienu no sava laika lielākajiem politiskajiem skandāliem – "Dreifusa afēru". Tā aizsākās 1894. gada 15. oktobrī, kad Parīzē aizdomās par spiegošanu Vācijas labā arestēja un ieslodzīja artilērijas virsnieku Alfrēdu Dreifusu. Tikai 1906. gadā tika pierādīts, ka liecības šajā lietā tika safabricētas Dreifusa ebreju izcelsmes dēļ un viņš tika atbrīvots.

Polaņska filma, kas jau saņēmusi vairākas godalgas, tai skaitā Venēcijas kinofestivālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!