Foto: AP/Scanpix/LETA
Tikpat dedzīgi, kā "Oskara" balvas ceremoniju gaida aktieri, režisori un producenti, pēc savas zeltītās statuetes ilgojas arī mūziķi, kas nominēti prestižajam apbalvojumam. Tāpēc "Oskara" balvas pasniegšanas priekšvakarā pievēršam uzmanību kategorijai "Labākā oriģināldziesma", kur atrodami tādi popmūzikas augstākās līgas vārdi kā Bejonsa un Billija Eiliša, vecmeistars Van Morisons, kantrī karaliene Reba Makentaira un līdz šim maz zināmais kolumbiešu izcelsmes amerikāņu mūziķis Sebastjans Jatra.

Jau ziņots, ka "Oskara" balvas ceremonija šogad notiks klātienē – Holivudā, "Dolby" teātrī. Latvijā pasaulē slavenākās kino sacensības uzvarētājus varēs uzzināt agrā 28. marta rītā. Plašāk par nominētajām filmām var izlasīt šeit.

'Be Alive' no filmas 'King Richard'



Popmūzikas dievietes Bejonsas plaukti jau lūzt no dažādu balvu svara un viņai ir visas izredzes šogad tikt pie vēl vienas godalgas. Viņas radītā un izpildītā dziesma skan filmā "King Richard" un ir nominēta "Oskara" balvai.

Filma "King Richard" ir biogrāfiska sporta drāma par Ričardu Viljamsu, vēlāk slaveno tenisa zvaigžņu Venusas un Serenas Vijamsu tēvu. Viljamsa ģimenē auga pieci bērni – trīs adopēti un divas savas meitas. To, ka Venusa un Serena būs profesionālas tenisistes, Ričards bija izlēmis vēl pirms viņu piedzimšanas un viņam bija arī izstrādāts konkrēts plāns, kā to panākt. Kopumā filma ir nopelnījusi sešas nominācijas "Oskara" balvai, tai skaitā galvenajā kategorijā - "Labākā filma".

Savukārt Bejonsas izpildītā dziesma jau tikusi pie "Zelta globusa", "Satellite Awards" un citu balvu nominācijām, kā arī saņēmusi Holivudas kritiķu asociācijas balvu kā labākā oriģinālā dziesma.

'Dos Oruguitas' no filmas 'Encanto'


Uz "Oskara" balvu šogad pretendē arī amerikāņu komponista Lina-Manuela Mirandas (Lin-Manuel Miranda) dziesma "Dos Oruguitas" (Miranda ir vsu filmā skanošo dziesmu autors un saņēmis nomināciju arī kategorijā "Labākais skaņu celiņš") . To iedziedājis kolumbiešu izcelsmes amerikāņu mūziķis Sebastjana Jatras (Sebastián Yatra), kuram dziesma atnesusi pirmos starptautiskos panākumus. Filmā "Dos Oruguitas" skan brīdī, kad galvenā varone Mirabela atceras sava vectēva Pedro Madrigala dzīves gājumu.

Atgādinām, ka Disneja studijas animācijas filma "Encanto" aizved mazos un lielos skatītājus uz maģisko vietu Enkanto Kolumbijas kalnos. Tur dzīvo kāda ģimene, kurā katram tās loceklim piemīt kāda maģiska, īpaša spēja. Tikai Mirabella ir pavisam parasta meitene. Tomēr, kad brīnumainā Enkanto ir apdraudēta, Mirabella saprot, ka viņas pienākums ir savu neparasto ģimeni izglābt.

'Down to Joy' no filmas 'Belfast'


Van Morisona "Down to Joy" ir īpašs gadījums "Oskara" nominantu sarakstā. Lai gan tā radīta īpaši Keneta Branas filmai "Belfast", tomēr tajā var saskatīt līdzības ar Van Morisona 70. gadu dziesmu "Coming Down to Joy". Kamēr vieni lauž šķēpus pa abu dziesmu līdzībām un atšķirībām, tikmēr ASV kinoakadēmija piešķīrusi tai nomināciju kategorijā "Labākā oriģināldziesma".

Līdzīgi kā filmas režisors Kenets Brana, arī Van Morisons ir dzimis Belfāstā, Ziemeļīrijā un ar šo pilsētu ir saistīts viss filmas stāsts. Branas "Belfast" ir personisks un atmiņām pilns darbs, kas bērna acīm atskatās uz 1969. gadu, kad saasinās attiecības starp Ziemeļīrijas katoļiem un protestantiem saistībā ar izvēli pievienoties Īrijas brīvvalstij vai palikt Lielbritānijas sastāvā. Tas aizsāk vairākus gadu desmitus ilgu konfliktu ar bruņotām sadursmēm starp abām iesaistītajām pusēm. Ar šo konfliktu fonā dzīvo kāda Belfāstas strādnieku ģimene un viņu dēls Badijs, kuram patīk vesterni, futbols, automašīnas un kāda meitene.

'No Time to Die' no filmas 'No Time to Die'


Pie savas pirmās "Oskara" nominācijas tikusi popzvaigzne Billija Eiliša par jaunākās Džeimsa Bonda filmas tituldziesmu "No Time to Die". Brīdī, kad dziesma tapa, Eiliša bija vien 18 gadus veca, tādējādi viņa ir līdz šim jaunākā māksliniece, kas radījusi dziesmu Džeimsa Bonda filmai.

Līdzīgi kā citas savas dziesmas, arī šo Billija Eiliša radījusi kopā ar savu brāli Fineasu O'Konelu. Līdz šim "No Time to Die" jau saņēmusi "Grammy" balvu un "Zelta globusu", kā arī tikusi pie iespaidīga skaita dažādu citu balvu.

'Somehow You Do' no filmas 'Four Good Days'

Uz "Oskara" balvu kategorijā "Labākā oriģināldziesma" pretendē arī amerikāņu kantrī zvaigznes Rebas Makentairas (Reba McEntire) dziedātā "Somehow You Do" no filmas "Four Good Days".

Makentaira ir viena no populārākajām amerikāņu kantrīmūzikas dziedātājām, nereti dēveta pat par "amerikāņu kantrī karalieni". Savukārt dziesmas autore ir jau vairāk nekā 10 reižu "Oskara" balvai nominētā Daiena Vorena (Diane Warren). Tiesa, līdz šim uzvara šajā kategorijā viņai gājusi secen.

Filmas "Four Good Days" scenārija pamatā ir kāds "Washington Post" publicēts patiess stāsts par atkarībām un ģimeni, ko tās plosa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!