Jūnija īsajās naktīs "Kino Bize" "Klasikas kino vakaru" tiešsaistes programmā piedāvā divas sešdesmito gadu Eiropas filmas par mīlestību un kaislībām vasarā: Anjēzes Vardas drāmu "Laime" (1965) un Mikelandželo Antonioni kinodarbu "Nakts" (1961).

Organizatori no "Kino Bize" to sauc par nebijušu salikumu. dubultseanss ļaus palūkoties uz sakarībām starp leģendārajiem un atšķirīgajiem autoriem, kuru kinodarbus vieno neaizmirstama vizualitāte un jautājums: ko nozīmē mīlestība modernisma laikmetā?

"Laime" ir košās vasaras krāsās, saulespuķu laukos un priecīgā Mocarta mūzikā ietērpts emocionāli radikāls un traģisks stāsts par kādu laulātu sapņu pāri: skaisto un labsirdīgo Terēzi un viņas pievilcīgo vīru un bērnu tēvu Fransuā, kurš uzsāk šķietami nevainīgu romānu ar koķetu pasta darbinieci. Par filmu Varda savulaika saņēma Grand Prix apbalvojumu 15. Berlīnes kinofestivālā, un pusgadsimtu vēlāk tas joprojām ir skatītāju iemīļotākais režisores autordarbs.

Savukārt Antonioni dekadentā "Nakts" ekrānā pulcē zvaigžņotu aktieru trio: Marčello Mastrojani atveido prozaiķi Džovanni, Žanna Moro – viņa laulāto draudzeni Lidiju, savukārt Antonioni mūza Monika Viti spēlē rakstnieka nakts vilinājumu. Uz Milānas brutālisma arhitektūras fona mīlnieki spiesti konfrontēt savstarpējo atsvešinātību. Sakāpināta seksualitāte un eksistenciāla krīze veido dramatisko rāmi Antonioni neaizmirstamajam kinostāstam, tā par filmu raksta organizatori.

Kā ierasts, digitālo klasikas seansu papildinās tematiska diskusija. Šoreiz par 60. gadu Eiropas kino ainavu sarunāsies kino kritiķe Daniela Zacmane un programmas kuratores Ieva Augstkalna un Agnese Lipska.

Filmas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā būs pieejamas Kino Bize "Mājas kino" no 11. līdz 20. jūnijam šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!