Foto: DELFI

13. decembrī Eiropas filmu veidotāji, Eiropas Kinoakadēmijas biedri, balvu nomināciju ieguvēji un viesi pulcējas Rīgā – 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētā, lai godinātu labākos Eiropas kino darbus 27. Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā.

Portāls "Delfi.lv" piedāvā teksta tiešraidi - par pasākuma norisi no Latvijas Nacionālās operas informē Ronalds Peniķis – kino apskatnieks no "Labs Kino", līdzās tam piedāvājam dažādus foto un video materiālus, kā arī interesantākos tvītus un citu aktuālo informāciju.

Pēc nesenajiem notikumiem ap operas māju, kā tika lasīts interneta plašumos no bezgala apmierinātiem komentētājiem – beidzot pie mums ir normāls Eiropas pasākums, kādu esam pelnījuši un nevis apšaubāmas kvalitātes dziesmu festivāls, diskusijās par kura lietderību tiek saplēsts ne viens vien krekls.

Šoreiz nav iemesla gausties – ne tikai kino cilvēku, bet visas Latvijas progresīvās cilvēces svētki ir klāt – Eiropa mūs šogad lutina ne pa jokam.

Par šādu kino notikumu, kad Latvijai būs pievērsta ne tikai Eiropas, bet arī visas pasaules uzmanība, mēs visi tikai varējām sapņot. Visā savā krāšņumā, Eiropas kino ir ieradies Rīgā.

Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju tradicionāli atklās Eiropas Kinoakadēmijas prezidents, vācu režisors Vims Venderss un Eiropas Kinoakadēmijas priekšsēdētāja, poļu režisore Agneška Holanda. 

Eiropas Kinoakadēmijas balvas 21 kategorijā uzvarētājiem pasniegs: Ada Kondesku (Rumānija), Silvija Huksa (Nīderlande), Karla Juri (Šveice), Rēzija Kalniņa (Latvija), Ariane Labeda (Francija) un Tanja Ribiča (Slovēnija), Berijs Atsma (Nīderlande), Andržejs Hira (Polija), Nikolajs Kosters-Valdau ( Dānija), Branko Djuričs (Bosnija un Hercegovina), Tobiass Moreti (Austrija) un Luka Zingareti (Itālija), Gustavs Terzens (Latvija) un Marta Selecka (Latvija), kā arī leģendārā aktrise un režisore Līva Ulmane (Norvēģija).

Filmu „Bads” un „12 gadu verdzībā” režisors Stīvs Makvīns tiks godināts ar balvu „Eiropiešu sasniegumi pasaules kinomākslā”. Izcilā franču režisore Anjēze Varda saņems Balvu par mūža ieguldījumu, savukārt īru producents Eds Gvinejs saņems Eiropas kopprodukcijas balvu „Prix EURIMAGES”.

Ceremonijas viesu vidū būs arī kultūras ministri Jozefs Ostermaijers (Austrija), Urve Tīdusa (Igaunija), Dace Melbārde (Latvija), Šarūns Birutis (Lietuva), Malgožata Omilanovska (Polija) un Memli Krasnķi (Kosova).

Kinoteātrī „Splendid Palace” ceremonija tiks translēta tiešraidē, tāpat tiešraidi var skatīties arī Latvijas Televīzijas 1. kanālā, RTP2 Portugālē un SVT Flow Zviedrijā vai interneta mājaslapā www.europeanfilmawards.eu.

Par latvisku noskaņu ceremonijā rūpējas čellu trio „Melo-M” - instrumentālā grupa, kas pazīstama ar populāru dziesmu versijām čelliem, sākot no klasiskās līdz etniskajai mūzikai, popam un rokam.
Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas producenti ir Eiropas Kinoakadēmijas direktore Mariana Doringa un Jirgens Bīzingers (izpildproducents).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!