Foto: EPA/LETA
Eiropas kinobalvas ceremonijā, kas sestdien, 4. decembrī norisinājās Tallinā, triumfu piedzīvojusi skandalozā režisora Romāna Polaņska jaunākā filma "Ghost Writer" ('Rēgu rakstnieks'), kopumā no septiņam nominācijām uzvarot sešās.

"Ghost Writer" laurus plūkusi galvenajā nominācijā – Gada labākā Eiropas filma, bet Romāns Polaņskis saņemis balvu kā gada labākais Eiropas režisors. Jūens Makgregors, kurš filmā atveido vienu no galvenajām lomām, balvu saņēmis kategorijā Labākais aktieris. Filma apbalvota arī kategorijās par labāko mūziku, scenāriju un producenta darbu.

Polaņska jaunākā filma uzņemta pēc tāda paša nosaukuma romāna, un stāsta par bijušo Lielbritānijas premjeru (Pīrss Brosnans), kurš raksta memuārus, taču mīklainos apstākļos iet bojā rakstnieks, kas viņam palīdz. Tādēļ tiek nolīgts jauns rakstnieks, kuru tēlo Jūens MakGregors, lai palīdzētu grāmatas tapšanā. Filmā bez šīm zvaigznēm piedalās tādi aktieri kā Toms Vilkinsons, Džims Beluši, Kima Ketrela, Olīvija Viljamsa un citi.

Divas balvas šī gada ceremonijā saņēma filma "Lebanon", kas tika apbalvota kategorijās "Eiropas atklājums" jeb "Prix Fipresci" un "Carlo di Palma Europenan Cinematographer Award".

Viss Eiropas kinobalvas saņēmēju saraksts atrodams šeit.

Balvu par mūža ieguldījumu ceremonijā saņēma Bruno Gancs, kurš savas karjeras laikā sadarbojies ar tādiem izciliem režisoriem kā Vims Venderss (filma "Debesis pār Berlīni"), Verners Hercogs un Fransiss Fords Kopola, bet Eiropas kino akadēmijas balvu par ieguldījumu pasaules kino mākslā – pasaulslavenais Libānā dzimušais komponists Geibriels Džareds, kura kontā jau ir "Oskara" un "Grammy" balva par mūziku filmai "Angļu pacients", tāpat šīm balvām savulaik nominēta viņa mūzika filmām "Talantīgais misters Riplijs" un "Aukstais kalns". Visplašāko atpazīstamību viņš guvis kā franču un amerikāņu filmu mūzikas autors: viņš rakstījis mūziku arī tādiem kino šedevriem kā "Eņģeļu pilsēta" un "Rudens Ņujorkā". Tallinā viņš viesojas arī ar speciālu savas mūzikas programmu, ko atskaņos Briseles filharmonijas orķestris.

Eiropas kino balvas pasniegšanas tradīcija aizsākusies pagājušā gadsimta 80. gadu beigās, un kopš tā laika ik sezonu notiek gada laikā Eiropā uzņemto filmu izvērtēšana, lai no izvēlētajām labākajām kinolentēm apbalvotu vislabākās. Tāpat tiek vērtēts režisoru, aktieru, operatoru un citu ar filmas tapšanu saistīto profesiju pārstāvju veikums.

Jau ziņots, ka šogad pirmo reizi gada lielākais notikums Eiropas kinodzīvē norisinājās Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Tradicionāli Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija katru gadu notiek citā pilsētā. Šogad Eiropas kino svinību pilsētas gods atvēlēts Tallinai, kas nākamgad kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Latvijas skatītāji ceremoniju varēs noskatīties LTV1 kanālā 11. decembrī 23:00. LTV ir Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonijas oficiālais pārstāvis Latvijā.

TV programma

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!