Foto: PantherMedia/Scanpix
Ekspertes ir pārsteigtas par nelielo konkurenci Nacionālā kino centra (NKC) debijas filmu konkursā.

Ir pārsteigums, ka konkurence ir tik maza, NKC debijas filmu ražošanas konkursu komentēja kinokritiķe un žūrijas eksperte Daira Āboliņa. "Nezinu, kur paliek tie jaunie un talantīgie režisori, kuri mācās augstskolās. Kur tas kino azarts ir?" vaicāja Āboliņa, norādot, ka konkurence konkursā ir nepietiekama.

Tā kā kino sabiedrībā pašlaik ir ļoti aktuāls, Āboliņa esot gaidījusi, ka konkursā piedalīsies daudz jauno censoņu, kuri vēlēsies pārsteigt žūriju ar savām idejām. "Arī studenti būtu varējuši piedalīties ar saviem studiju darbiem. Tie, iespējams, netiktu atbalstīti, bet vismaz saņemtu ekspertu kritiku," norādīja Āboliņa.

Arī NKC eksperte Kristīne Matīsa norādīja, ka konkursā pieteikumu ir bijis mazāk, nekā paredzēts. Viņa ievērojusi arī to, ka jaunie režisori nav mēģinājuši pārsteigt žūriju. "Režisoriem debitantiem vajadzētu gribēt pārsteigt pasauli, bet redzēju arī piemērus, ka jauni režisori var paņemt stereotipiskas klišejas saviem darbiem. Varbūt viņus sastindzināja tas, ka šis ir valsts konkurss," stāstīja Matīsa.

Viņa atzina, ka oriģinālu darbu tomēr bija daudz. Ekspertiem sava sajūta par to, vai projekts ir kvalitatīvs vai arī gluži pretēji - neizstrādāts, ir jāpārvērš punktu vērtējumā. Tajā kopā ir desmit kritēriju, tādi kā oriģinalitāte, tēmas aktualitāte, producenta pieredze utt. Ja filmas projekts ir ieguvis mazāk nekā 70% no visa punktu skaita, tad konkursā to var arī neatbalstīt, stāstīja eksperte.

Āboliņa norādīja, ka izsvērtāki, profesionāli akceptējamāki un nobriedinātāki bijuši dokumentālo filmu projektu pieteikumi. Spēlfilmu kategorijā projekti, pēc viņas domām, bijuši nevienādi - sākot no iluzoriem, pat skolnieciskiem līdz profesionāliem. "Jauna kino apsolījuma šeit bija par maz," uzsvēra eksperte, norādot, ka tajā pašā laikā nevar teikt, ka ideju nav bijis. "Debitanti ir ļoti trausla grupa, bet, iespējams, pati svarīgākā," uzsvēra eksperte.

Jau ziņots, ka NKC debijas filmu ražošanas konkursā pieteikti 11 projekti - trīs animācijas, četri dokumentālo filmu un četri spēlfilmu projekti. Spēlfilmu komisijā projektus vērtē Atis Amoliņš, Pēteris Krilovs un NKC pārstāvis Uldis Dimiševskis, dokumentālo filmu komisijā - Daira Āboliņa, Dāvis Sīmanis un NKC pārstāve Kristīne Matīsa, bet animācijas filmu komisijā - Anna Veilande-Kustikova, Bruno Aščuks un NKC pārstāve Matīsa. Konkursa rezultāti tiks paziņoti 15.jūnijā.

Debijas filmu ražošanas konkursā pieejamais finansējums ir 150 220 eiro, no kura animācijas filmu projektiem plānots piešķirt 23% jeb 34 550 eiro, dokumentālo filmu projektiem 18% jeb 27 040 eiro un spēlfilmu projektiem 59% jeb 88 630 eiro. Konkursā plānots atbalstīt divu dokumentālo filmu, divu animācijas filmu un divu spēlfilmu projektu ražošanu.

Debijas filmu konkurss tika izsludināts jau otro reizi. Tā mērķis ir atbalstīt jaunu autoru radošu iesaistīšanos Latvijas kinovidē un līdz ar to arī ilgtspējīgu Latvijas filmu nozares attīstību. Pērn NKC debijas filmu konkursā bija iesniegti 17 projekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!