Foto: Kadrs no filmas "Es esmu šeit"
Balvas "Kristāla lācis" iegūšana Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā palīdzēs izplatīt režisora Renāra Vimbas filmu "Es esmu šeit", norādīja filmas producente Aija Bērziņa.

"Jau filmas atlasīšana festivālam bija atspēriena punkts. Balvas iegūšana filmas izplatīšanu padarīs vēl veiksmīgāku," stāstīja Bērziņa. Viņa atzina, ka šāda veida filmu izplatīt nav tik vienkārši, tādēļ balvas iegūšana ir nozīmīga. Pēc viņas teiktā, balva pievērš uzmanību filmai un izceļ to citu starpā.

Bērziņa norādīja, ka pēc kinofestivāla Berlīnē "viss tikai sākas". Latvijā filmu izplata studija "Tasse Film", bet ārzemēs tas uzticēts profesionālam aģentam.

Filmas veidotāji sāk saņemt arī pirmos piedāvājumus piedalīties citos festivālos. "Domāju, ka piedāvājumu būs daudz. Filma ""Mammu, es tevi mīlu" arī pabija vairāk nekā 100 festivālos," skaidroja Bērziņa, atsaucoties uz to, ka arī šī filma guvusi atzinību kinofestivālā Berlīnē.

Producente uzskata, ka filmai "Es esmu šeit" ir potenciāls tikt izrādītai ne tikai Eiropā, bet arī citur pasaulē. "Manuprāt filma var ceļot pa visu pasauli. Sākumā varētu minēt Eiropu. Tad jau skatīsimies. Domāju, ka šai filmai ir potenciāls," stāstīja Bērziņa.

Foto: Publicitātes foto

Jau ziņots, ka Renāra Vimbas filma Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā saņēmusi jauniešu žūrijas balvu – "Kristāla lāci". Filma bija iekļauta konkursa programmā "Generation 14+". Šajā kategorijā bija 15 pilnmetrāžas filmas, kuras vērtē profesionālā žūrija, savukārt īpaša jauniešu žūrija vienai no filmām piešķīra "Kristāla lāci". Jauniešu žūrija šogad darbojās septiņu cilvēku sastāvā. Viņu piešķirtā balva, "Kristāla lācis", ir formā tāda pati un pēc nozīmes tikpat svarīga kā festivāla galvenie "Zelta lāči" un "Sudraba lāči".

Filma saņēmusi atzinīgas atsauksmes arī kino industrijas žurnālā "The Hollywood Reporter". Kino kritiķis Stīvens Daltons bija novērtējis vizuālo stāsta pasniegšanas veidu, kā arī abu galveno aktieru meistarību.

Filma stāsta par meiteni Raju, kura kopā ar jaunāko brāli dzīvo laukos un cīnās par savu vietu dzīvē, par savām mājām, par savu un brāļa nākotni. Bērnu tēvs ir miris, bet māte devusies meklēt darbu Anglijā. Bērni mīt kopā ar vecmāmiņu lauku mājās, taču arī viņa pēkšņi iet bojā. Bērni nonāk izvēles priekšā, vai ziņot par negadījumu, riskējot nonākt bērnunamā.

Filmas darbība notiek Latgalē, un filmas scenāriju rakstījis režisors.

Galvenās lomas filmā spēlē Elīna Vaska (Raja), Andžejs Jānis Lilientāls, Edgars Samītis (skolotājs Oskars), Zane Jančevska, Ruta Birgere. Filmas mūzikas autors ir Ēriks Ešenvalds.

Filma tapusi studijā "Tasse Film". Filmas budžets ir 500 tūkstoši eiro. Filmēšanas process organizēts četros posmos, tostarp filmēšana notika Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!