Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 19. jūnijā plkst. 23 "Rīga 2014" kultūras vasarnīcā Esplanādē Līgo svētku noskaņās notiks pirmizrāde režisoru Viestura Meikšāna un Dzintara Dreiberga kino projektam "Plūdi un saulgrieži Straumēnos". Filmas pamatā ir paša Viestura iestudējums Valmieras teātrī 2010.gadā. Filmas operators ir Valdis Celmiņš.

"Lai arī filmas pamatā ir pēc Edvarta Virzas poēmas "Straumēni" tapušais iestudējums, tas nekādā gadījumā nav izrādes ieraksts," uzsver Viesturs Meikšāns. Izrādei beidzot savu skatuves mūžu, tieši kinorežisoram Dzintaram Dreibergam radusies ideja, to saglabāt, taču pilnīgi citā mākslas valodā un veidā. Tāpēc spēlfilmā ir divu režisoru – gan Meikšāna, gan Dreiberga – skatījums.

"Filma ir 72 minūšu gara," skaidro Viesturs Meikšāns. "Lai arī palicis mans skatījums uz Virzas romānu, taču kinorežisora attieksme radījusi citādu atmosfēru. Daudz vairāk jūtams Virzas teksts, kas uzvedumā bija tikai viens no izteiksmes līdzekļiem. Filma ir izrādes koncentrāts, gan vēstījuma, gan atmosfēras ziņā. Spēlfilmā jūtamā teātra klātbūtne rada ļoti interesantu un savdabīgu poētiku, kas brīnišķīgi atklāj Virzas pasauli. Tas ir tāds savdabīgs latviešu poētiskais kino."

Spēlfilmā piedalās izrādes ansamblis – Ilze Lieckalniņa, Inese Ramute, Inga Siliņa, Māris Bezmers, Ingus Kniploks, Mārtiņš Meiers, Oskars Morozovs un Ģirts Rāviņš. Arī filmā redzama Reiņa Suhanova telpa, Annas Heinrihsones tērpi un Lindas Mīļās horeogrāfija, dzirdama Jēkaba Nīmaņa skaņu partitūra.

Izrāde iestudēta 2010. gadā. 2009./2010.gada "Spēlmaņu naktī" Viesturs Meikšāns par izrādi saņēma balvu kategorijā "Gada režisors", bet Jēkabs Nīmanis – "Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē". Izrāde Baltijas teātru festivālā Lietuvā saņēmusi žūrijas specbalvu par labāko muzikālo noformējumu, bet starptautiskajā teātra festivālā "Kingfestival 2011" Novgorodā (Krievija) – balvu kā labākais režijas darbs.

Spēlfilma "Plūdi un saulgrieži Straumēnos" tapusi, pateicoties Valmieras drāmas teātra un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālajam atbalstam. Filmas pirmizrāde Rīgā tiek organizēta ar Nodibinājuma Rīga 2014 atbalstu.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!