Foto: Publicitātes foto
Kādā brīvdienu rītā, iespējams, 1987. gadā saģērbts brūnā puskažociņā, gāju tēvam pie rokas uz Dubultu kinoteātri. Tā bija mana pirmā reize kinoteātrī, un par brīnumu todien padomju Dubultos rādīja "Stars Wars. Episode V". Atceros daudz lāzerstaru, daudz sniega un milzīgos "AT AT" robotus, kas izskatījās kā lieli, neveikli suņi. Savukārt ļaunie tēli ļoti atgādināja nacistus, kādi jau bija redzēti pa televizoru dažādās patriotiskās filmās.

Kino mēs bijām tikai daži cilvēki, un nekas nelīdzinājās tai ažiotāžai, ko šī filma un "Zvaigžņu karu" sāgas oriģinālā triloģija kopumā radīja viņpus dzelzs priekškaram. Milzīgas rindas pie kinoteātriem, mediju uzmanība, daudzmiljonu "Zvaigžņu karu" rotaļlietu, datorspēļu, komiksu un pat filmu varoņu kostīmu industrija.

Triloģijas pirmā filma - "Star Wars Episode IV: A New Hope" iznāca 1977. gada maijā un bija tobrīd jaunā režisora Džordža Lūkasa trešā filma. Viņa iepriekšējais darbs "American Graffiti" bija gan finansiāli ļoti veiksmīgs, gan arī kritiķu atzīts, kas pārliecināja producentus uzticēt Lūkasam veidot daudzmiljonu vērto kosmosa sāgu.

Un risks attaisnojās. "A New Hope" bija īsta komerciāla veiksme - ņemot vērā inflāciju, tā ir trešā visu laiku pelnošākā filma kino vēsturē. Turklāt Džordžs Lūkass veica vēl kādu darījumu, kas viņu vēlāk padarīja par miljardieri - viņa ieguva tiesības uz jebkādu "Star Wars" suvenīru izplatīšanu un noslēdza simtiem līgumu ar dažādiem uzņēmumiem, kas ražoja sākot no brokastu pārslām līdz pat dažnedažādām rotaļlietām ar "Star Wars" simboliku. Ieņēmumi no šiem suvenīriem Lūkasam ļāva turpmāk būt neatkarīgam no lielajām filmu studijām, un nākamās "Star Wars" sērijas producēja jau viņa paša studija "Lucasfilm".

Sākot darbu pie "Zvaigžņu kariem", savu sākotnējo ideju Džordžs Lūkass nodēvēja par "vesternu kosmosā". Aptuveni kaut kas tāds viņam arī sanāca. Būtībā Lūkass izveidoja "rasolu", ņemot pa druskai no dažnedažādām filmām, piejaucot tur klāt dažus seno tautu mītus. Bērnībā redzētās Fleša Gordona un Baka Rodžersa filmas režisoram deva ideju par kosmosa sāgu. Slaveno filmas sākuma titru ideja ir nočiepta no 1940. gada seriāla "Flash Gordon Conquers the Universe", kosmosa cīņu skati no filmām par 2. pasaules kara gaisa kaujām, savukārt vēl vairākas ainas ir gandrīz viens pret viens nokopētas no izcilā japāņu režisora Akiras Kurosavas darbiem.

Galu galā šis viss kokteilis nostrādāja perfekti, un filmas ir ieguvušas kulta statusu un miljoniem fanu visā pasaulē. Pēc tā saucamās oriģinālās triloģijas, kuras pēdējā filma iznāca 1983. gadā, sekoja ilgāks klusuma periods, līdz laika posmā no 1999. gada līdz 2005. gadam Džordžs Lūkass radīja vēl trīs "Zvaigžņu karu" filmas, kas bija specefektiem bagātas, bet no stāsta viedokļa diezgan pavājas. Tomēr "Zvaigžņu karu" kultu tās tikai pastiprināja, kosmosa sāgai pievēršot jau nākamo skatītāju paaudzi.

Jāuzsver, ka "Zvaigžņu karu" atstātās sekas sabiedrībā nav tikai apdrukāti t-krekli fanu mugurās un princeses Lejas frizūras uz meiteņu galvām. Filmas varoņus virzošais elements - tā saucamais "spēks," kas sāgā ietekmē visu dzīvo un ļauj labajiem varoņiem, džedaju bruņiniekiem nodarboties ar telekinēzi - ir izgājis krietni ārpus ekrāna robežām. Pasaulē vairāki simti tūkstoši cilvēku nopietni tic "spēkam". Piemēram, Jaunzēlandē par džedaisma piekritējiem sevi atzīst 1,5% valsts iedzīvotāju, kas ir vairāk nekā šajā zemē mītošu budistu vai hinduistu.

Džordžs Lūkass, kurš kā režisors un producents bija darbojies sešu "Zvaigžņu karu" filmu veidošanā, 2012. gadā par vairāk nekā četriem miljardiem dolāru tomēr pārdeva savu kompāniju "Lucasfilm" un līdz ar to arī tiesības uz "Zvaigžņu kariem" kino gigantam "Disney". Tagad, īsi pirms jaunās "Zvaigžņu karu" filmas pirmizrādes Lūkass atzina, ka jūtas diezgan dīvaini: "Tas ir kā iet uz kāzām, kur būs gan mani bijusī sieva, gan mana topošā. Bet es dziļi ievilkušu elpu, būšu pieklājīgs un centīšos to izbaudīt, jo manis paša lēmumu dēļ es esmu nonācis šajā situācija."

Ir pagājuši 38 gadi kopš pirmās "Zvaigžņu karu" sāgas filmas iznākšanas, ir nomainījušās vairākas paaudzes, bet ļaudis atkal guļ pie kinoteātriem, pucējas iemīļoto filmas varoņu tērpos un viens otram novēl "lai spēks ir ar tevi". Šodien visā pasaulē notiek "Star Wars: The Force Awakens" pirmizrāde, un fani beidzot varēs gūt atbildes uz daudziem jautājumiem. Pats galvenais no tiem - vai jaunās filmas režisors Dž.Dž.Abramss nav kulta sāgu sabojājis.

Pirmdien ASV notika pirmie jaunās filmas "Force Awakens" žurnālistu un fanu seansi. Pirmās atsauksmes ir necerēti labas. Filmu redzējušie norāda - nav vērts uztraukumam, ka Dž. Dž. Ābrams būtu nogalinājis "Zvaigžņu karu" garu un padarījis to par kārtējo parasto vizuāliem specefektiem pārbagāto filmu bez dižas jēgas. Fanu komentāri internetā liecina, ka "Force Awakens" esot labākā sāgas filma pēc oriģinālās triloģijas.

Bet pati labākā ziņa ir tā, ka kaitinošākā "Zvaigžņu karu" tēla - pusvardes-puscilvēka Džār Džār Binksa - jaunajā filmā nav. Pārējais jums jānoskaidro pašiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!