Foto: Publicitātes foto

Baltijas vadošā īsfilmu notikuma – 23. Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla "2Annas" – trešajā dienā, 28. novembrī skatītāji varēs gan satikt ievērojamo režisoru un producentu Janu Harlanu, kas strādājis ar Stīvenu Spīlbergu un Stenliju Kubriku, gan vērot konkursa filmu skates, tostarp skatīt šogad Kannu festivālā Zelta palmas zaru ieguvušo īsfilmu "Šīs būtnes", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju pārstāvji.

Diena sāksies ar diviem Jauniešu filmu konkursa programmas seansiem kinoteātrī "KSuns", pulksten 11.00 un 13.00. Filmas būs piemērotas 12 līdz 18 gadus veciem skatītājiem, turklāt viņiem būs uzticēta ļoti atbildīga un nozīmīga loma – tieši jaunieši noteiks, kuras filmas saņems godalgas.
Pulksten 15.00 Kaņepes kultūras centrā notiks filmas "Stenlijs Kubriks: dzīve bildēs" seanss. Filma ir izklaidējošs atskats uz Stenlija Kubrika dzīvi, kurā aplūkots viss Kubrika devums kino, intervējot cilvēkus, kuri bijuši iesaistīti katrā no projektiem. Seansu īpašu padarīs vienreizēja iespēja satikt pašu filmas režisoru Janu Harlanu, kurš bijis arī producents tādām Stenlija Kubrika filmām kā "Acis plaši aizvērtas" (Eyes wide shut), "Mirdzums" (The Shining) u.c.

Pirmā Starptautiskā īsfilmu konkursa skate "Kā citā pasaulē" gaidāma pulksten 17.00, Kaņepes kultūras centrā. Astra Zoldnere, festivāla programmas direktore, stāsta: "Šī programma ir ļoti forša! Tā ieved mūs citā pasaulē – kino tieši tāpēc arī ir īpašs. Šī programma ir par sapni un īstenību, kas ļauj uz realitāti paskatīties pavisam citām acīm. Seansā iekļautā filma "Sveika, Reina!" (C.J. 'Fiery' Obasi, Nigērija) ir ļoti neparasta Āfrikas zinātniskās fantastikas filma – hipnotizējoša un spilgtu krāsu piepildīta, savukārt filma "Šīs būtnes" (Charles Williams, Austrālija) šogad ieguvusi Kannu festivāla Zelta palmas zaru kā labākā īsfilma. Programmā iekļauta arī festivāla īsākā filma – tikai 14 sekundes īsā "Maskavijas himnas".

Otra Starptautiskā īsfilmu konkursa skate "Mirkļi, kuri mūs veido", pulksten 19.30 Kaņepes kultūras centrā, vēstīs par tiem mazajiem dzīves mirkļiem, kas šķiet it kā nenozīmīgi, bet tomēr ietekmē mūsu personības. Filma "Divatā" (Svend Colding, Dānija), izmantojot minimālus kino izteiksmes līdzekļus, izstāsta saturiski piesātinātu un dramatisku stāstu – visa filma ir uzņemta vannā. Interesantā, esejiskā veidā personīgā arhīva materiāli pasniegti filmā "Kameški" (Mikhail Zheleznikov, Krievija) – tā ir 3 gadu laikā uzņemtu kadru kolāža, autora refleksija par savu pieredzi.

Kinoteātrī "KSuns", pulksten 18.00, startēs Latvijas simtgades īsfilmu programma Latvija 100, kurā varēs skatīt Herca Franka, Lailas Pakalniņas, Raita un Laura Ābeļu, Vladimira Ļeščova un Lienes Lindes veidotās īsfilmas. Šajā gadā festivālā veidotas īpašas īsfilmu programmas no trim Baltijas valstīm, kurās atspoguļots interesantākais no katras valsts kino gadsimta griezumā, iekļaujot arī vienu kino klasikas ikonu – Latvijas programmā tā ir Herca Franka "Par 10 minūtēm vecāks" (1978). Kopumā katra programma izceļ režisorus un filmas, kas pamanīti un guvuši atzinību arī pasaules kino kontekstā.

Pulksten 21.00 kinoteātrī "KSuns" būs skatāms seansu "Tautu ritmi", kas iekļauts festivāla fokusa programmā "Pilsoņi". Filmās no Brazīlijas, Francijas, Serbijas, Portugāles un Latvijas cilvēki stāsta par sevi, savu tautu un pat sociālpolitisko situāciju valstī, izmantojot vienu no senākajām kombinācijām - ritmu, mūziku un vēstījumu.

Diena noslēgsies pulksten 22.00 Kaņepes kultūras centrā, kur notiks Latijas simtgades programmas tematiskā ballīte kopā ar radio NABA DJ Dambi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!