Foto: Publicitātes attēls
Kinoteātrī "Splendid Palace" 22. septembrī festivāla "Baltijas pērle" programmas "Debates" ietvaros tiks demonstrēta filma par Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, portālu "Delfi" informēja festivāla rīkotāji. Filmas seansā plānota arī paša kanādiešu kinorežisora Daniela Roera līdzdalība.

Filma stāsta par Alekseja Navaļnija slepkavības mēģinājumu, kas notika 2020. gada 20. augustā, un šī nozieguma izmeklēšanu. Režisors Daniels Roers atceras: "Augusta beigās kopā ar producentiem strādājām pie vērienīga seriāla, kad man piezvanīja Hristo Grozevs, kurš ir "Bellingcat" pētnieciskais žurnālists, un jautāja: "Vai jūs pazīstat to puisi Alekseju Navaļniju? Man ir daži minējumi, kurš mēģināja viņu noindēt."

Tiklīdz viņš to pateica, es uzreiz iztēlojos nākamo savas dzīves gadu. Mēs nekavējoties lidojām uz Vāciju pie Alekseja un piedāvājām viņam dokumentālo projektu, paskaidrojot, kāpēc mums tas būtu jāuzņem. Mēs viņam šķitām pietiekami pārliecinoši, lai saņemtu atbildi: "Labi, sāksim." Viņš saprata, ka, ja šis noslēpumainais gadījums ir slepkavības mēģinājums, mums vajadzētu sākt nekavējoties. Tūlīt sākām filmēt."

Filmā Navaļnija komanda ar pētnieciskās žurnālistikas aģentūras "Bellingcat" atbalstu izmeklē notikušo, izmantojot gan materiālus no pieejamiem avotiem, gan datus no slēgtiem kanāliem, nelegāli nopērkot informāciju korumpētās ekonomikas apstākļos, lai atrastu saindēšanā iesaistītos.

"Izmeklēšanas fonā sniegts intīms īpaša cilvēka, viņa ģimenes un atbalstītāju portretējums, bet priekšplānā norit smaga cīņa vērtību vārdā. Režisora Daniela Roera vērīgā un bezkaislīga kamera, pavada Navaļniju it visur - līdz pat traģiskajam atgriešanās brīdim Krievijā," šadi filmu raksturo festivāla "Baltijas pērle" rīkotāja Marina Ļipčenko.

"Šī neapšaubāmi ir viena no pārliecinošākajām un atklātākajām dokumentālajām filmām, kas iznākusi šogad. Inteliģenta, smeldzīga un pat aizkustinoša," par filmu "Navaļnijs" raksta laikraksts "The Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!