Foto: Publicitātes foto
Starptautiskais festivāls "Baltijas pērle", kas šogad noritēs no 19. līdz 25. septembrim, programmā sola paplašināt ierastā robežas, iepazīstinot kino skatītājus ar labākajiem kino klasikas paraugiem, kā arī jaunākajām filmām. Šogad būs skatāmas filmas par Viktoru Coju, Vivjenu Vestvudu, Larsa fon Trīra jaunāko filmu un daudzas citas, stāsta festivāla pārstāve Marina Ļipčenko.

Kā allaž rudenī, arī šogad festivāla rīkotāji ir izveidojuši programmu tā, lai pulcētu visu vecumu un kultūras tradīciju kino cienītājus un katrs spētu atrast sev personīgi svarīgu vēstījumu.

Festivālā "Baltijas pērle" tiks svinētas divas jubilejas – pirms 100 gadiem dzimis dižais režisors Ingmars Bergmans, savukārt pirms astoņdesmit gadiem – aktrise Romija Šneidere. Šīs jubilejas tiks atzīmētas ar viņu karjerā nozīmīgākajām filmām. Bergmana daiļrades noslēdzošā sāga "Fanija un Aleksandrs" (Fanny och Alexander, 1982) tiks izrādīta no oriģinālā filmas nesēja – 35 mm kinolentes, ko atvēlējusi Amerikas Kinoakadēmija. Savukārt Šneiderei par godu tiks izrādīta filma "Baseins" (La Piscine, 1969), kas kļuva par atvadu darbu Romijai Šneiderei – viņa tajā atvadījās no aktiera Alēna Delona, savas dzīves lielās mīlestības.

Festivāls tiks atklāts 19. septembrī ar Kirila Serebreņņikova filmu "Vasara", kas piedzīvoja pirmizrādi Kannu kinofestivālā. Filmu pieteiks tās scenāristi – Mihails un Lilī Idovi. Pats režisors piedalīsies ar savu īpaši uzņemto jauno dokumentālo filmu "Pēc "Vasaras"". Filma "Pēc "Vasaras"" tiks izrādīta vienīgajā seansā 24. septembrī.

Pērn uzsāktajā programmā "Leģendas" ir iekļauts šī gada ievērojamākais kino darbs – kulta režisora Terija Giljama "Cilvēks, kas nogalināja donu Kihotu" ("The man who killed Don Quixote", 2018). Šai beidzamo 25 gadu laikā visgaidītākajai un apspriestākajai filmai ir lielas izredzes nenonākt uz lielā ekrāna strīdu dēļ par, tomēr visi festivālu seansi notiks.

Par dārgu pērli šī gada "Baltijas pērles" kino kronī atzīstama Oskarotā Pāvela Pavļikovska "Aukstais karš" ("Zimna wojna", 2018). Šis Eiropas 50. gadu kino estētikā uzņemtais, ar "Zelta palmas zaru" par režiju apbalvotais mīlas stāsts ir "obligātajā sarakstā" iekļaujama filma, ko kritiķi atzinuši par mūsdienu kino klasiku. Neatpaliekot no "Kasablankas", tā ir viena no skaistākajām un aizkustinošākajām melodrāmām kino vēsturē.

Larsa fon Trīra cienītājiem festivāls piedāvā ironiski draudīgo jauno režisora veikumu "Māja, ko uzcēla Džeks" ("The House that Jack Built", 2018). Asinskārais "misters Izsmalcinātība" nebūtu kulta režisors, ja neiešifrētu savā dvēseli stindzinošajā darbā daudz kulturoloģisku un estētisku vēstījumu, ko atminēt pa spēkam vien īsteniem kino maniakiem.

"Baltijas pērle" neiztiks arī bez radikālā provokatora Gaspāra Noē, kas jau atkal šokējis rafinēto Kannu publiku. Viņa jaunā filma ir mežonīga, satriecoša orģija ar daudzsološu nosaukumu "Ekstāze" ("Сlimax", 2018). Filma tiek saukta par amorālu, neapvaldītu ballīti, kurā valda sekss, narkotikas un netīrās dejas. Prasīgie kritiķi filmu uzņēmuši ar sajūsmu.

Divas filmas, kuras festivāla rīkotāji vēlas sevišķi izcelt kā festivāla eksotikas kvintesenci: Rustama Hamdamova "Maiss bez dibena" un Jana Švankmaijera "Kukaiņi". Dižais čehu sirreālists Jans Švankmaijers ir uzņēmis savu pēdējo filmu – insektoloģisku trilleri – , savācot tam naudu kolektīvās finansēšanas kampaņā. "Maiss bez dibena" ir elitārs monohroms eksperiments, kas piesātināts ar filozofiskām alūzijām, pārmērīgu interjeru greznību un skatītājus hipnotizējošu nevainojamu skaistumu. Šīs filmas ir domātas sagatavotam skatītājam, kas pieder šauram kinematogrāfijas gardēžu lokam.

Tradicionālā programma "Kino un mode", blakus juvelieriskajam darbam "Diors. Zaudētās paradīzes elegance" ("Christian Dior, l'elegance du paradis perdu", 2017) un jauniem atmaskojumiem filmā "Karls Lāgerfelds – vientuļais karalis" ("Karl Lagerfeld, un roi seul", 2008) piedāvā divas pilnmetrāžas filmas par britu dizaineriem – "Vivjena Vesvuda: panks, ikona, aktīviste" ("Westwood: Punk, Icon, Activist", 2018) un "Makvīns" ("MсQueen", 2018). Britu modes pasaules granddāma jau uzstājusies ar kārtējiem protestiem. Šoreiz uzbrukumu objekts ir pieminētā filma par viņu pašu, jo tajā: "Pārāk daudz modes, pārāk maz aktīvistes atainojuma. Pārāk daudz par skatēm un apģērbu, pārāk maz par pilsonisko pozīciju," – kā Vestvuda pavēstīja īpašā paziņojumā medijiem saistībā ar filmas pirmizrādi.

Visas filmas tiks demonstrētas kinoteātrī "Splendid Palace". Detalizētāku informāciju par filmām, seansiem un biļetēm var atrast mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!