Foto: Publicitātes foto

No 12. līdz 21. septembrim Rīgā notiks kinofestivāls "Baltijas pērle". Vairāk nekā 60 programmā iekļauto filmu skaitā tiks izrādītas arī pirmās pretendentes uz 2015. gada ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" nominācijā par labāko filmu svešvalodā.

87. "Oskara" balvas pasniegšanas ceremonija, kurā godinās labākos 2014. gada veikumus, notiks 2015. gada 22. februārī Losandželosā. Nominantus paziņos 2015. gada 15. janvārī.

Šobrīd savu lēmumu par nacionālo filmu izvirzīšanu jau pieņēmušas Polija un Turcija. 

Poliju pārstāvēs Pāvela Pavļikovska melnbaltā kinolente "Ida"

Filma kļuvusi par vienu no veiksmīgākajiem Polijas darbiem ASV kino nomā, kases ieņēmumos sasniedzot 3,6 miljonus dolāru. Eiropā "Ida" nopelnījusi aptuveni 9 miljonus dolāru, no kuriem vairāk nekā 3 miljonus Francijā.

Šī kinolente pagājušogad ieguva labākās filmas titulu Londonas kinofestivāla oficiālā konkursa programmā, saņēma Amerikas kinematogrāfistu savienības balvu, kā arī FIPRESCI (starptautiskās kinokritiķu asociācijas) godalgu Toronto kinofestivālā.

Sižeta darbība noris 1960. gados Polijā. Pirms iesvētīšanas mūķenes kārtā galvenā varone atklāj, ka viņas ģimene glabā ar valsts nacistisko okupāciju saistītus noslēpumus. Arī kino izskatās kā uzņemts sešdesmitajos: melnbaltajos kadros rodami visi tā laika un vietas atribūti – priekšmeti, mūzika un tādi ļaužu nodarījumi, kuru uzzināšana kļūst par topošās mūķenes galveno pārbaudījumu. Ielūkojoties dziļi nelaimīgas sievietes dvēselē, jāizlemj, ko iesākt ar atklāto patiesību par sevi, savu izcelsmi, to, kā ļauna roka mainījusi likteni.

Savukārt Turcija "Oskara" balvai izvirzījusi režisora Nūri Biljes Džejlana filmu "Ziemas sapnis"

Par filmas nomināciju pirmais savā "Twitter" kontā paziņoja Turcijas kultūras un tūrisma ministrs Omers Čeliks.

Šā gada maijā filma "Ziemas sapnis" saņēma 67. Kannu kinofestivāla balvu "Zelta palmas zars". Filmas galvenais varonis ir bijušais aktieris, kas kopā ar savu sievu un māsu vada nelielu viesnīcu Kapadoķijā. Nepieredzēta snigšana nošķir viesnīcu no civilizācijas, un nu tā kļūst šiem cilvēkiem par patvēruma vietu un dekorācijām, kur izspēlēt ainas no viņu dzīvēm. Pārdabiski skaistas ainavas Šūberta klaviermūzikas pavadījumā, aukstums, vienaldzība un klusums...

Filma "Ziemas sapnis" ir sašķēlusi kritiķu aprindas. Tā arī iekšēji ir pretrunīga, jo tiecas aptvert neaptveramo: neatsakoties no Turcijas realitātes, 3 stundās un 15 minūtēs pieskaras visiem galvenajiem Krievijas literatūras sižetiem. Pirmkārt jau no Čehova un Dostojevska, kā arī no Tolstoja darbiem. 

Varoņi spriež par nepretošanos ļaunumam ar vardarbību un citām tēmām, kas labi pazīstamas krievu romānu lasītājiem. Tomēr izcilais režisora mākslinieciskās izteiksmes talants, savdabīgā humora izjūta un pat viņa narcisisms piespiež skatīties šo kino neatraujoties...

"Ceru, ka šī N.B.Džejlana filma gūs tādus pašus panākumus cīņā par "Oskara" balvu, kādus jau guvusi starptautiskajā arēnā. Vēlu veiksmi!" – tā ierakstījis ministrs.

Abas filmas – "Ida" un "Ziemas sapnis" – tiks izrādītas kinofestivāla "Baltijas pērle" ietvaros. Ar tā kino programmu var iepazīties festivāla interneta vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!