Foto: Kadrs no Ivo Brieža animācijas filmas "Laiks iet"

15. oktobrī kinoteātrī "Kino Citadele" notiks pēdējie Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" seansi.

"Spēles īsfilmas, dokumentālais kino un animācija bērnu un pieaugušo auditorijām - katrs no šiem kino žanriem skatītājiem piedāvā pielaikot 87 varoņu dzīves, sekot viņu pārdzīvojumiem un spējai reaģēt uz negaidītiem notikumiem, kurus piedāvā sagadīšanās vai apzināta rīcība. Stāstu atrisinājumi mēdz būt gan komiski, gan traģiski, tādējādi nodrošinot intensīvu un dažādības piepildītu kino piedzīvojumu," filmu piedāvājumu raksturo festivāla pārstāvis Toms Treibergs.

Šobrīd kinoteātra "Kino Citadele" repertuārā palikušas tikai skatītāju visvairāk apmeklētās "Lielā Kristapa" filmas un filmu programmas, izveidojot tā dēvēto "shortlist" - kad ar skatītājiem no ekrāna tiekas labākie no labākajiem kinodarbiem.

Festivāla skatītāji visvairāk iecienījuši filmu programmu "Spēles īsfilmas III", kurā iekļautās filmas pēdējā iespēja novērtēt būs pirmdien, 12. oktobrī plks. 11:30 un trešdien, 14. oktobrī plkst. 14:10.

Programmu sastāda sešas filmas, kuras var lepoties ar plašu nomināciju skaitu balvai "Lielais Kristaps". Režisora Pētera Ķimeļa debijas filma "Notikums kālija parkā" nominēta 11 kategorijās, tostarp "Labākā debija" un "Labākais spēles īsfilmas režisors". Vēl viena debitanta - Ulda Cipsta darbs "Ideālā" nominēts balvai 10 kategorijās, Pētera Rozīša kinonovele "Pagātne sauc" - deviņās, savukārt Tajas Zubovas "Mana zivtiņa" - astoņās.

Vēl programmā redzamas Artūra Latkovska filma "Lidojošo cilvēku meklējot" ar nominācijām sešās un Martas Hercas "Mans kauss plūst pāri malām" ar nominācijām piecās kategorijās.

Otrā visvairāk skatītā filma, iespējams, savas tematikas dēļ, kas šobrīd sabiedrībā ir ļoti aktuāla, ir Dzintras Gekas dokumentālā filma "Dieva putniņi". Tajā apkopoti 86 cilvēku (gandrīz tikpat, cik filmu ir "Lielajā Kristapā") dzīvesstāsti, kuri II Pasaules kara laikā pirms otrreizējās Padomju armijas ienākšanas Latvijā devās bēgļu gaitās uz Vāciju un citām valstīm.

Kopējais filmas materiāls ir simts stundu garš, tāpēc sākotnēji filmas garums iecerēts četras stundas. Taču režisore pārdomājusi un rezultātā gan skaudrās, gan kurioziem bagātās atmiņas ietilpinātas pusotras stundas garā filmā, kuru pavada Pētera Vaska mūzika, arīdzan nominēta festivāla balvai kategorijā "Labākais komponists". Kopumā sešām "Lielā Kristapa" balvām nominēto filmu iespējams noskatīties gan pirmdien, 12. oktobrī plkst. 14:10, gan trešdien, 14. oktobrī plkst. 16:30.

Trešā visskatītākā filma ir Ievas Ozoliņas debija "Mans tēvs baņķieris" - stāsts par pārmaiņu laiku pēc Atmodas, trakajiem deviņdesmitajiem, kuri ar savu straujo dzīves uzrāvienu un vērtību maiņu izmainīja gan pašas režisores, gan daudzu citu ģimeņu likteņus, stāsta Treibergs.

Lai šo stāstu ietvertu filmā un rezultāts būtu profesionāls, režisore iestājusies Latvijas Kultūras akadēmijā, lai izglītotos kino veidošanā. Viņas ģimene sākotnēji bijusi pret filmas veidošanu, taču tā izrādījusies saistoša daudziem - stāsts par to, kā meita meklē savu bezvēsts pazudušo tēvu, pieredzējis sen neredzētu popularitātes vilni. Festivālā to pēdējās reizes iespējams skatīt svētdien, 11. oktobrī plkst. 10:40, otrdien, 13. oktobrī plkst. 14:10 kā arī pēdējā festivāla dienā - ceturtdien, 15. oktobrī plkst. 16:10. Filma nominēta balvai astoņās kategorijās, tostarp "Labākā debija" un "Labākā pilnmetrāžas filma".

Rīt un parīt ģimenes ar bērniem aicinātas uz animācijas filmu programmu. Īpaši ražīgi pagājušā gada ietvaros strādājusi animācijas studija "Atom Art" - programmā skatāmas četras viņu veidotās filmas, "Animācijas brigāde" trauc palīgā ar trim, savukārt studija "Bilibaba" piedāvā divus digitālajā animācijā veidotus stāstus, kamēr ar plastilīnā atdzīvinātu marsieti bērnus un pieaugušos iepazīstina studija "Lokomotīve".

Vēl pēdējo nedēļu festivāla programmā būs skatāmas "Spēles īsfilmas IV" , "Dokumentālās īsfilmas I", festivāla atklāšanas programma un "Dokumentālās filmas II".

"Lielā Kristapa" noslēguma ceremonija un balvu pasniegšana notiks svētdien, 25. oktobrī kinoteātra "Kino Citadele" 1. auditorijā un tiešraidē tiks translēta LTV1. Balvas filmām tiks piešķirtas sešās filmu un piecpadsmit individuālā snieguma kategorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!