Foto: Publicitātes foto
Festivāls "Baltijas pērle", kas šogad šoruden notiks no 21. līdz 28. septembrim, šogad akcentēs leģendas, piedāvājot kino cienītājiem vairākas filmu programmas un tikšanās, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Šogad festivāla programmas devīze jeb atslēgvārds ir "leģenda", jo tajā iekļauto darbu autori un varoņi ir gan leģendāras personības kino vēsturē – kā brāļi Limjēri, gan mūsu laikabiedri, kas jau kļuvuši par leģendām, – kā Žans Liks Godārs, Deivids Linčs, Andrejs Zvjagincevs, Renāta Ļitvinova, Stīvens Frajs, Sallija Potere – , gan leģendāras personības, kam pievērsies kino, – kā Džeroms Deivids Selindžers, Dalida, Franka Socāni un daudzas citas. Kā uzsver festivāla rīkotāji, mēnesi pirms festivāla ir pilnībā izpārdoti jau teju desmit filmu seansi.

Festivāla laikā tiks piedāvātas šādas programmas: "Festivālu eksotika", "Leģendas", "Mākslinieki", "Debates", "Stils un mode", "Mīlestība", "Kino visai ģimenei", Lielbritānijas un Krievijas kino, kā arī radošās tikšanās ar Renātu Ļitvinovu un Andreju Zvjagincevu.

Jau ziņots, ka festivālu atklās ilggadējais Kannu kinofestivāla un Limjēru institūta direktors Tjerī Fremo ar savu slaveno filmu "Limjēri. Un sākas piedzīvojums…". Nacionālā kino centra direktore, kinokritiķe Dita Rietuma to novērtē kā Latvijai īpaši nozīmīgu notikumu, jo Kannu festivāla direktors vai direkcijas pārstāvis līdz šim nekad nav viesojies Baltijā.

Īpaša vieta festivālā atvelēta britu kino – programmā "Miglainās Albionas lepnums bez aizspriedumiem". Tajā iekļauti seši izcili darbi. To vidū: režisora Riteša Batras veidotā prestižās literārās Bukera prēmijas laureāta Džuliana Bārnsa romāna ekranizācija "Beigu priekšnojauta", britu burātāja un rakstnieka, bērnu literatūras klasiķa Artūra Rensoma, kas savulaik dzīvojis Latvijā, darba ekranizācija "Bezdelīgas un amazones", kā arī Lones Šērfigas brīnišķīgā komēdija "To zvaigžņu stunda" par patriotiska kino uzņemšanu pagājušā gadsimta Anglijā.

Festivāla pasākums, kas izraisījis lielu skatītāju interesi, ir Andreja Zvjaginceva ierašanās, lai iepazīstinātu ar savu jaunāko filmu "Nemīlestība", kas šogad Kannu kinofestivālā saņēma godpilno žūrijas balvu, kā arī kļuva par kinokritiķu un publikas favorīti. Vienu no galvenajām lomām tajā atveido Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs. Preses konferencē pagājušajā nedēļā viņš atklāja: "Man radās priekšstats, ka Andrejs Zvjagincevs ir baltais zvirbulis krievu kino – nepieslēdzas ne pie vienas draugu grupas, cenšas saglabāt savu mākslas tīrību attieksmē pret kino." Latvijas aktiera meistarība ieinteresējusi Andreju Zvjagincevu pēc Jura Poškus filmas "Kolka Cool" noskatīšanās.

Cits festivāla īpašais pasākums saistās ar aktrisi, režisori un scenāristi Renātu Ļitvinovu. Viņa pirmo reizi uzstāsies ārpus teātra sienām, ārpus izrādes ietvariem un ārpus lomas diktēta tēla. Kā talantīgs, sirsnīgs un labestīgs sarunu biedrs, kas tiecas dalīties pārdomās un radošajās idejās ar skatītājiem. Šīs tikšanās ietvaros viņa izrādīs savu režisores versiju filmai "Josifa sapņi", kas veltīta dzejniekam un esejistam Josifam Brodskim.

Festivāla ģenerāldirektore Marina Ļipčenko uzsvēr: "Kino uz lielā ekrāna ir fenomens, kas nenomirs nekad. Cilvēki iet un ies uz kino ne jau tāpēc, ka kinoteātrī ir izteiksmīgāka skaņa un attēls vai ērtāki krēsli nekā mājās, bet gan tāpēc, lai gūtu kopīgu pieredzi ar tiem, kuri blakus. Skatīties kino vienatnē ir pavisam citādi, nekā skatīties to tādu pašu smejošo vai raudošo, sajūsmas vai mulsuma pārņemto sabiedrībā. Šīs sajūtas nav salīdzināmas ne ar ko. Mūsu festivāls ir šādu cilvēku tikšanās vieta. Cilvēku, kuri rūpīgi izraudzījušies filmu vai filmas, ar kurām tikties, paļāvībā, ka arī citu zālē sēdošo izvēle nav nejauša… Un nav nejaušu tikšanos!"

Kinokritiķe un kinoteātra "Splendid Palace" kuratore Daira Āboliņa pastāstīja, ka katru rītu, ierodoties darbā, viņa redz cilvēkus, kas sastājušies rindā pie biļešu kases: "Latvijā cilvēki saprot, ka kino jāskatās uz lielā ekrāna. Un ja šo kino atved "Baltijas pērle", var nešaubīties – tas ir labs kino. Publika jau daudzus gadus uzticas šim zīmolam."

Kā sola festivāla rīkotāji, šā gada "Baltijas pērles" programmā gaidāmi vēl daži pārsteigumi, par kuriem tiks paziņots septembra sākumā.

Festivāla seansi un īpašie pasākumi notiks kinoteātrī "Splendid Palace" un Rīgas Kongresu namā.

Ar kino programmu un seansu plānu var iepazīties festivāla interneta vietnē www.balticpearl.lv.

Biļešu iepriekšpārdošana uz visām festivāla programmā iekļautajām norisēm festivāla kasē kinoteātrī "Splendid Palace" un "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!