Foto: Kadrs no filmas "Austrumu fronte"
Izziņo marta sākumā gaidāmā dokumentālo filmu festivāla "Artdocfest/Riga" pilnā programma, kas četrās dažādās programmās piedāvās gandrīz 50 dokumentālo filmu, tai skaitā dažādu kinofestivālu laureātes, kā arī jaunus kinodarbus, kas vēsta par notikumiem Ukrainā pirms un pēc 2022. gada 24. februāra.

Jau ziņots, ka krievu režisora Vitālija Manska rīkotais "Artodocfest/Riga" šogad notiks no 2. līdz 9. martam.

Festivāla laikā būs iespējams iepazīties ar divām konkursa programmām – "Baltic Focus" un "Artdocfest Open".

Konkurss "Baltic Focus" savu uzmanību vērš uz filmām, kas tapušas Baltijas jūras reģiona valstīs, un izceļ šim reģionam aktuālas tēmas un dokumentālā kino veidošanas paņēmienus.

Vairākas programmā pārstāvētās filmas jau piedalījušās starptautiskajos kino festivālos un tikušas tajos godalgotas, kā Manta Kvedaraviča filma "Mariupole 2", kas 2022. gadā ieguva Eiropas Kinoakadēmijas balvu, kā labākā dokumentālā filmā, kā arī Kannu Kino festivālā Mantam Kvedaravičam tika piešķirta balva "Golden Eye – Special Mention".

Programmā iekļauta arī Leas Globas filma "Apolonija, Apolonija", kas ieguva balvu "Labākā filma" Starptautiskajā Amsterdamas dokumentālajā kino festivālā, Magnusa Gretena "Nellija & Nadīna", kas piedalījusies Perlenas Kvīru kino festivālā, "DocsBarcelona", festivālā "Docville", kā arī Berlīnes Starptautiskajā kino festivālā, un citas filmas.

Programmā "Baltic Focus" būs redzamas trīs latviešu autoru filmas: Unas Celmas "1960. gada meitenes", Hilarijas Ločmeles "Gaidītais bērns" un Staņislava Tokalova "Viss būs labi". Ar pilnu "Baltic Focus" programmu var iepazīties šeit.

"Artdocfest Open" piedāvās 17 dokumentālā kino darbus, kas pārstāvēs autorus no vairākiem pasaules reģioniem. Šajā programmā redzamajās filmās iezīmējas tendences, kas pašlaik aktuālas dokumentālajā kino pasaulē. Filmas, kas pārstāvētas "Artdocfest Open" ir piedzīvojušas seansus starptautiskos kino festivālos, kā arī tikušas novērtētas ar vairākām nominācijām un apbalvojumiem, vēsta festivāla rīkotāji.

Svarīgi atzīmēt, ka starp šī konkursa filmām ir divi darbi, kas 2023. gadā nominēti ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" – Simona Lerenga Vilmonta filma "Māja no šķembām" (pārstāv arī programmu "Baltic Focus"), kā arī Maksima Arbugajeva un Jevgēņijas Arbugajevas filma "Izeja".

Vairākas no konkursa filmām ir veltītas Ukrainas kara tematikai, tostarp, Ruslana Fedotova "AWAY", Alisas Kovaļenko "Mēs nepazudīsim", Mila Tešajeva un Markusa Lenca "Kad Bučā atnāca pavasaris". Ar pilnu "Artdocfest Open" programmu varat iepazīties šeit.

Festivāla Artdocfest/Riga konkursa "Baltic Focus" žūriju šogad pārstāv poļu dokumentālā kino režisors, operators un producents Pāvels Lozinskis, Ukrainas Kinoakadēmijas līdzdibinātāja un Eiropas Kinoakadēmijas locekle Jūlija Sinkeviča, dokumentālā kino un dokumentālās animācijas režisore Ilze Burkovska-Jakobsena, savukārt konkursa "Artdocfest Open" žūriju pārstāv starptautiski atzītā lietuviešu teātra un kino aktrise Ingeborga Dapkunaite, žurnāla "Rīgas Laiks" vadītājs un režisors Uldis Tīrons un rakstnieks, žurnālists Dmitrijs Gluhovskis.

Šogad "Artdocfest/Riga" skatītājiem piedāvās arī divas ārpuskonkursa programmas – "War Before War" un "ArtDoc&ProArt". Programma "War Before War" veltīta dokumentālajām filmām un dokumentālistiem, kuri Ukrainas kara sākumu redzēja pirms 2022. gada 24. februāra. Šie dokumentālo filmu stāsti iepazīstinās ar pasauli un cilvēkiem, kuri vienmēr bijuši klātesoši, bet nav tikuši pienācīgi sadzirdēti, norāda organizatori.

Šajā programmā būs iespējams noskatīties vairākas starptautiski atzītu kino veidotāju filmas: Jevhena Titarenko darbu "Karš par mieru", Alisas Kovaļenko darbu "Alise kara zemē", Simona Lerenga Vilmonta filmu "Attālas suņu rejas", Manta Kvedaraviča darbu "Mariupole", Irinas Cilikas "Zeme ir zila kā apelsīns" un citas. Vairāk par programmu "War Before War" lasiet šeit.

Savukārt programma "ArtDoc&ProArt" izcels festivāla nosaukumā minēto vārdu "Art", jeb "Māksla". Programmas "ArtDoc&ProArt" filmas tiks izrādītas mākslas centrā "Zuzeum". Šajā programmā iekļautie darbi akcentē mākslas un dokumentālā kino attiecības. Piemēram, Viktorijas Korošilovas filma "Kara ķermenis" un Anadas Safo darbs "Seksa prieks", kā arī Itmara Alkalaja un Meitala Zvieli filma "Doktora Morisa kamera". Ar pilnu "ArtDoc&ProArt" programmu varat iepazīties šeit.

Festivāls piedāvās arī vairākus īpašos seansus, tostarp noslēguma ceremoniju 8. martā, kad Latvijas pirmizrādi piedzīvos Vitālija Manska un Jevhena Titarenko filma "Austrumu fronte", kas starptautiski pirmo reizi tiks izrādīta 73. Starptautiskajā Berlīnes filmu festivālā. Filma atsedz kara pirmajā pusgadā pieredzēto – seši mēneši, kurus caurvij drāma, izmisums, bailes, naids, rūgtums, mīlestība un galvenais – ticība uzvarai. Īpašajos seansos iekļauta arī Kristiana Bergera veidotā filma "Mūzika zem svastikas – Maestro un Aušvicas čelliste" un Vitālija Manska filma "2020". Vairāk par īpašajiem seansiem lasiet šeit.

Festivāla "Artdocfest/Riga" laikā tiks rīkotas arī par tradīciju kļuvušās Simpozija sarunas un diskusijas. Simpozija kuratores Ritas Rudušas vadībā dokumentālā kino autori, kā arī kino teorētiķi pievērsīsies sarunām un jautājumiem par izvēlēm, ar kurām jāsaskaras filmu veidotājiem, lai izstāstītu pārliecinošu stāstu laikā, kad Eiropas sirdī plosās karš un turpinās kara izraisītā humānā krīze.

Biļetes uz "IDFF Artdocfest/Riga" seansiem iespējams iegādāties kinoteātrī "Splendid Palace", kā arī kinoteātra mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!