Foto: Publicitātes foto (Romeo and Juliet (Paramount and Park Circus))
Šī gada 25. novembrī plkst. 19.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks filmu festivāla "Shakespeare Lives in Films 2016" ("Šekspīrs dzīvo kino") noslēgums ar Franko Dzefirelli (Franco Zeffirelli) leģendārās filmas "Romeo un Džuljeta" demonstrēšanu (1968. gada ekranizācija) un kinolektoriju ar pazīstamo Latvijas kinokritiķi Viktoru Freibergu. Ieeja bez maksas.

Šekspīra traģēdija Dzefirelli ekranizācijā saglabā autora oriģināltekstu un ir veidota ļoti tuvu lugas sižetam, izņemot dažus monologus un nelielas ainas. Šī filma ir bijusi 16 gadus vecās Olīvijas Hassi (Olivia Hussey) un septiņpadsmitgadīgā Leonarda Vaitinga (Leonard Whiting) kino debija. Viņi bija pirmie kino aktieri, kuru vecums līdzinājās Romeo un Džuljetas vecumam Šekspīra lugā. Filma ieguva divas "Oskara" un trīs "Zelta globusa" balvas, kā arī citus apbalvojumus.

Foto: Publicitātes foto (Romeo and Juliet (Paramount and Park Circus))

Festivāla kultūras programmas mērķis visā pasaulē ir atgādināt par Šekspīra daiļrades ietekmi uz pasaules kultūru, kā arī veicināt interesi par britu literatūru un angļu valodas apgūšanu.


Šogad Šekspīra festivāls "Shakespeare Lives in Films 2016" ("Šekspīrs dzīvo kino") Latvijā ir noticis ar Britu padomes pārstāvniecības Latvijā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un kreatīvās aģentūras "CREA Promotion" atbalstu. Festivāla ietvaros tika organizēti kultūras pasākumi, godinot angļu dramaturga un dzejnieka Viljama Šekspīra (William Shakespeare) 400. gadskārtu kopš aiziešanas mūžībā.

Foto: Publicitātes foto (Romeo and Juliet (Paramount and Park Circus))

Festivāla ietvaros tika demonstrētas četras ekranizācijas pēc Šekspīra lugu motīviem: Lourensa Olivjē (Laurence Olivier) filma "Hamlets" (1948. gads), leģendārā Pītera Bruka (Peter Brook) filma "Karalis Līrs" (1970. gads), Romana Polanski (Roman Polański) ekranizācija "Makbets" (1971. gads), Liepājā Bazila Dērdena (Basil Dearden) filma "Visu nakti" (1951. gads). Projekta ietvaros Rīgā viesojās slavenais britu režisors un teātra mākslas pedagogs Roberts Teilors Teimans (Robert Taylor Tayman) ar starptautisko teātra projektu "IKIRU", radošiem tikšanās pasākumiem ar rīdziniekiem un meistarklasēm profesionālajiem aktieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!