Foto: Publicitātes foto
Latvijā šobrīd viena no populārākajām dokumentālajām filmām "Dokumentālists" iekļauta prestižā Leipcigas dokumentālo filmu festivāla konkursa programmā, portālu ”Delfi” informēja Latvijas Nacionālajā kino centrā(LNKC).

Leipcigas festivāls ir otrs nopietnākais dokumentālā kino festivāls Eiropā aiz Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla (IDFA).

LNKC norāda arī, ka piektdien preses konferencē Leipcigā viens no Eiropā nopietnākajiem dokumentālā kino festivāliem atklāja konkursa programmai atlasītās filmas, kas līdz tam turētas stingrā noslēpumā. Šai programmai pieteiktas 2200 filmas no 77 valstīm, un ”Dokumentālista” iekļūšana starptautiskajā konkursā ir vērā ņemams panākums.

Režisoru Ivara Zviedra un Ineses Kļavas dokumentālā filma ”Dokumentālists” pasaules pirmizrādi piedzīvos festivāla ”DOK Leipzig” starptautiskā konkursā skatē 31.oktobrī. Otrs seanss festivālā paredzēts 2.novembrī, uz Leipcigu prezentēt filmu dodas režisori Zviedris un Kļava, kā arī producente Aija Bērziņa.

Pašlaik filma ”Dokumentālists”, kas pavasarī atzīta par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps", skatāma regulāros seansos vairākās Latvijas pilsētās un arī ceļojošā Latvijas Filmu maratona programmas ietvaros.

Rīgā filma pulcējusi aptuveni 8000 skatītāju un joprojām skatāma kinoteātrī ”Splendid Palace”. Ārpus galvaspilsētas veiksmīgākā izrādīšanas vieta pagaidām bijusi Liepāja, kur ”Dokumentālistu” pirmās nedēļas laikā noskatījās gandrīz tūkstotis interesentu.

Kopumā pašlaik ”Dokumentālista” skatītāju skaits sasniedzis 11 000 - tas ir Latvijas dokumentālās filmas apmeklējuma rekords vismaz pēdējo piecu gadu laikā, un arī reta Latvijas spēlfilma izpelnās šādu skatītāju interesi.

Filmā ir tikai viena darbības vieta un tikai divas darbojošās personas – Viņš un Viņa. Viņš ir pats filmas režisors un operators Ivars Zviedris, Viņa – dziedniece Inta, par kuru Ivars gribētu uzņemt filmu, taču Inta par šo ideju nav sajūsmā. Rezultāts – saspringta attiecību veidošanās visas filmas garumā, emociju uzplūdi un atplūdi, strīdi un salabšana gluži kā ikviena pāra attiecībās. Un fināls ir negaidīts, lai gan likumsakarīgs.

Filmas veidošanā sadarbojušās divas filmu studijas – ”VFS Films” un Anša Epnera studija ”AVE”, finansiāli atbalstījuši LNKC, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome. Filmu veidojuši režisori Zviedris un Kļava, dramaturģe Inga Ābele, producente Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!