Kinoteātrī "Forum Cinemas" otrdien, 14. martā, Latvijas pirmizrādi, piedzīvoja igauņu režisora Oves Mustinga spēlfilma "Kalev", kas stāsta par basketbola meistarsacīkstēm PSRS pēdējā pastāvēšanas gadā, kad uz spēles bija likts daudz vairāk par uzvaru. Filma "Kalev" no 17. marta būs skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Spēlfilma "Kalev" ir balstīta uz patiesiem notikumiem par Igaunijas basketbola komandu "Kalev", kas 1991. gadā kļuva par PSRS čempioniem, kad cīņas basketbola laukumā saplūst ar ielās notiekošo revolūciju – tautas alkām pēc brīvības un sportistu vēlmes pēc uzvaras. Baltijas komandām bija jāpieņem nozīmīgs lēmums, vai piedalīties Padomju Savienības basketbola čempionātā brīdī, kad nacionālā neatkarība ir rokas stiepiena attālumā. Arī sporta fanu vidū toreiz domas nebija viennozīmīgas un uz spēles bija likts daudz vairāk par uzvaru.

"Padomju okupācijas gados basketbols igauņiem bija pats svarīgākais sporta veids, jo caur to igauņi tāpat kā latvieši un lietuvieši spēja parādīt savu sportisko gudrību un arī savu nacionālo spēku," ievadot pirmizrādes seansu, teica režisors Ove Mustings. "Ja liktos, ka mūsu uzvara meistarsacīkstēs ir tikai stāsts par igauņu uzvaru, bet nē, tas ir visu Baltijas valstu kopējais stāsts."

Foto: Andrejs Strokins

Filmā redzami arī vairāki latviešu aktieri. Nozīmīgas lomas spēlē Jēkabs Reinis un Andris Keišs, arī Artūrs Putniņš, Klāvs Kristaps Košins un Kaspars Zāle.

"Es Igaunijā jūtos kā mājās," pirmizrādē teica aktieris Andris Keišs. "Igauņi, manuprāt, ir mums vistuvākā tauta. Mūsu mentalitāte un pasaules uztvere ir ļoti līdzīgas. Līdz ar to man nebija nekāds pārsteigums, ka pirmo filmēšanas nedēļu ar mani nerunāja neviens aktieris. Viņi, līdzīgi kā mēs, nedaudz pagaida, un tikai tad sāk draudzēties."

"Ļoti iepriecināja režisora un operatora tandēms. Mierīga mērķtiecība ļauj justies droši. Un, protams, iepriecina tas, ka patriotiskā filmā varoņi šaubās, svārstās, padodas, saņemas – citiem vārdiem sakot – ir dzīvi cilvēki," papildina aktieris.

Foto: Andrejs Strokins

Filma tika filmēta ne tikai Igaunijā, bet arī Latvijā stāsta "Ego media" producents Guntis Trekteris, kas organizēja filmas filmēšanas procesu Latvijā: "Igauņiem pietrūka ne tikai aktieru, bet arī padomju stila interjeru, tāpēc Latvijā filmējām Daugavas sporta namā, Sporta manēžā, Kongresu namā, Dailes teātrī, kas pārtapa par lidostu, un citās vietās."

Igaunijā filmu noskatījušies jau 117 tūkstošu skatītāju. Filma tika virzīta kā Igaunijas pieteikums "Oskara" balvai, tā izrādīta arī Varšavas kinofestivālā, Tallinas "Melnās nakts" filmu festivālā, Skandināvu kinofestivālā Losandželosā, Palmspringsas starptautiskajā kinofestivālā, Amerikas filmu institūta (AFI) rīkotajā Vašingtonas kinofestivālā, Bostonas Baltijas filmu festivālā, Eiropas filmu festivālā, Čikāgas filmu centrā. Drīzumā filma būs skatāma arī Singapūrā un Sanmarino.

Filma ir saņēmusi vairākas Igaunijas Akadēmijas balvas – Ove Mustings par debiju un Reins Kotovs kā labākais montāžas režisors. Kultūras fonda gada balva piešķirta arī Maitam Malmstenam kā labākajam vīriešu lomas atveidotājam.

Filmas producenti ir Igaunijas kompānijas "Allfilm" un "Ugri Film", studija "Ego Media" organizēja filmēšanas procesu Latvijā un piesaistīja līdzfinansējumu ārzemju filmu uzņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!