Foto: LETA
Filmas "Dvēseļu putenis" pirmizrāde paredzēta 2018.gada 18.novembrī, trešdien preses pasākumā informēja filmas veidotāji.

Filmu uzņems režisors Dzintars Dreibergs.

Filmas scenāriju veidojusi Māra Svīre, kura piedalījusies arī filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" un "Likteņa līdumnieki" veidošanā. Par filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" saņēmusi "Lielā Kristapa" balvu. "Dvēseļu puteņa" operators būs Valdis Celmiņš, kurš piedalās arī Dāvja Sīmaņa filmas "Pelnu sanatorija" uzņemšanā.

Filmas izpilddirektore ir Undīne Buka. Viņa piedalījusies arī "Oskaram" virzītās Signes Baumanes animācijas filmas "Akmeņi manās kabatās" latviešu versijā.

"Dvēseļu puteņa" pārveidošanā kino valodā piedalīsies arī ārzemju latvieši - Rīgā dzimušais Ņujorkas Universitātes profesors Boriss Frumins, kā arī Krists Mathurs. Plānots uzrunāt arī ASV dzīvojošo komponisti, "Emi" balvas ieguvēju Lolitu Ritmani.

Aktieriem iejusties karavīru ādā palīdzēs bijušais Nacionālo bruņoto spēku štāba virsseržants un Latvijas armijas misiju dalībnieks Ziedonis Ločmelis.

Šogad plānoti filmas sagatavošanās priekšdarbi, sākot ar detalizētu scenārija izstrādi un aktieru atlasi, kurā tiks iesaistīta arī Jaunsardze, beidzot ar atbalstītāju un sponsoru uzrunāšanu.

Filmēšanas un montāžas darbs plānots 2016.-2017.gadā.

Jau ziņots, ka Dreibergs ir dokumentālo filmu režisors. Pagājušā gada augustā pirmizrādi piedzīvoja viņa filma "Nāc ar mani padejot!", kura tapusi 10.Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā. Dreibergs ir arī filmas "Lones soms" režisors - tā tika izrādīta dokumentālo īsfilmu ciklā "Latvijas kods". Pērn kopā ar režisoru Viesturu Meikšānu viņš veidojis kino projektu "Plūdi un saulgrieži Straumēnos".

Dreibergs piedalījies arī producenta Andreja Ēķa jaunākās filmas "Kas te tik laikmetīgs?" veidošanā. Viņš veidojis arī īsfilmu par gudru pārvietošanos pilsētā "Misija - gudrais pilsētnieks" un piedalījies televīzijas raidījuma "Te!" veidošanā. 2010.gadā pirmizrādi piedzīvoja arī viņa dokumentālā filma par sportistu ģimeni "Padoties aizliegts". Dreiberga filma "Dusechka" savulaik iekļuvusi festivāla "Lielais Kristaps" laureātu vidū kā labākā studentu filma.

Jau ziņots, ka filmas "Dvēseļu putenis" veidošanu pārņēmusi režisora Dreiberga studija, bet Saeimas iepriekšējiem filmas veidotājiem - "Studijai F.O.R.M.A" - piešķirtie 35 000 eiro izlietoti bez rezultāta. Studija izstrādāja filmas projektu, bet tās ražošanu nesāka, jo tika lauzts līgums ar Aleksandra Grīna tiesību turētāju - rakstnieka mazmeitu Noru Romanu. Viņu neapmierināja tas, ka studijas izstrādātais scenārijs neatbilst grāmatas motīviem.

Dreiberga studijai pašlaik piešķirti 200 000 eiro. Vēl tikpat lielu summu studijai paredzēts piešķirt šī gada beigās. Režisors norādījis, ka viņam filmas veidošana ir milzīgs gods.

Saistībā ar "Dvēseļu puteņa" projektu Nacionālais kino centrs (NKC) neesot bijis tiesīgs izvērtēt Dreiberga radošo potenciālu, bet NKC vadītāja Dita Rietuma skaidrojusi, ka režisors sevi ir pieteicis ar vairākām veiksmīgām dokumentālām filmām. To, ka tieši viņš ir kļuvis par projekta "Dvēseļu putenis" realizētāju, noteikusi Grīna autortiesību mantinieku izvēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!