Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 14. februārī, Berlīnes starptautiskā kinofestivāla ietvaros pasaules pirmizrādi piedzīvoja Latvijas režisora Renāra Vimbas debija, pilnmetrāžas spēlfilma "Es esmu šeit", informē Nacionālā Kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Īsi pēc pirmizrādes publicēta arī pirmā atsauksme ietekmīgajā kino industrijas žurnālā "The Hollywood Reporter". Kritiķis Stīvens Daltons uzslavējis režisora darbu un aktrises Elīnas Vaskas tēlojumu.

"Lai arī šī ir Vimbas pirmā filma, viņam jau ir izkopta vizuālā gramatika, kurā sižetu bieži virza graciozas bezvārdu vinjetes," norāda kino kritiķis. "Viņa divi jaunie aktieri arī ir lieliski, īpaši Vaska, kura veiksmīgi parāda trauslu personības dziļumu aiz huligāniskas nekaunības maskas."

"Vēl viens iemesls noskatīties filmu ir miglainās, rudenīgās Latvijas lauku ainavas, tāpat kā latviešu komponista Ērika Ešenvalda eleganti vienkāršais skaņu celiņš ar kora piedalīšanos," uzsver Daltons.

"Potenciāli sensacionālais temats atspoguļots ar apbrīnojamu atturību, kas ironiskā kārtā varētu padarīt šo filmu pārāk gaumīgu, lai tā gūtu lielu starptautisku rezonansi," norāda Daltons. "Taču tā ir pietiekami mākslinieciski noslīpēta, lai iekļūtu vairākās citās festivālu platformās."

"Pirmizrāde notika Berlīnes kinoteātra "Haus der Kulturen der Welt" lielajā zālē, kurā ietilpst 1025 skatītāji, ekrāna izmērs – 6 x 14 metri, tātad iespaidīgs skats un mērogs. Šajā kinoteātrī, kas atrodas Berlīnes "zaļajā zonā" Tīrgārtenā, tradicionāli notiek visu konkursa programmas "Generation" filmu pirmizrādes. Latvijas kino svētku brīdī piedalījās arī Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde, Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma, filmas producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze, režisors Renārs Vimba un galvenās lomas atveidotāja, kinodebitante Elīna Vaska. "Ovācijas, publikas jautājumi, pilna lielā zāle, komplimenti aktrisei – sirsnīgi un forši!" - tā ziņo aculiecinieka īsziņa," stāsta Matīsa.

Renāra Vimbas spēlfilma "Es esmu šeit", kas starptautiskajā arēnā startē ar nosaukumu "Mellow Mud", iekļauta Berlīnes festivāla konkursa programmā "Generation", kurai šogad no visas pasaules bija pieteiktas vairāk nekā 2000 pilnmetrāžas filmu un īsfilmu.

Programmas kategorijā "14plus" kopā ar Renāra Vimbas debiju iekļautas 15 pilnmetrāžas filmas, kuras vērtēs profesionālā žūrija, savukārt īpaša jauniešu žūrija vienai no filmām piešķirs balvu "Kristāla lācis". Balvu liktenis tiks noskaidrots 20. februārī, taču jau atlase šādam nopietnam Eiropas mēroga konkursam ir izcils panākums režisora-debitanta karjerā.

25. februārī jaunā spēlfilma piedzīvos pirmizrādi Latvijā un no 26. februāra būs skatāma kinoteātru repertuārā Rīgā un visā Latvijā.

Filmas galvenā varone ir vidusskolniece Raja Latgales laukos; viņa pēc tēva nāves un mātes aizbraukšanas uz Londonu ir vienīgā atbildīgā par mazo brāli un dzimtas mājām, kuras vecmāmiņa labāk gribētu pārdot. Rajai nākas saskarties ar grūtībām, kuru priekšā apjuktu pat pieaugušais, viņas un brāļa dzīve radikāli pārvēršas un arī pirmā mīlestība nav tikai saulaina vien.

Filma producēta Latvijas studijā "Tasse Film", to veidojusi internacionāla komanda – scenārija autors un režisors ir Renārs Vimba, operators Arnars Torisons (Islande), komponists Ēriks Ešenvalds, mākslinieks Aivars Žukovskis, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, grima māksliniece Stīna Skulme, montāžas režisors Jorgs Mavropsaridis (Grieķija). Lomās – Elīna Vaska, Andžejs Jānis Lilientāls, Edgars Samītis, Ruta Birgere, Zane Jančevska, Rēzija Kalniņa, Indra Briķe un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!