Foto: Publicitātes foto
Lāčplēša dienā, 11. novembrī, visā Latvijā pirmizrādi piedzīvoja režisora Viestura Kairiša jaunākā filma "Janvāris" – jauna kinematogrāfista pieaugšanas stāsts 1991. gada barikāžu laikā. Būtiska filmas daļa ir skaņu celiņš, kurā lietuviešu komponistes Justes Janulītes mūzika satiekas ar Latvijas 80. gadu beigu un 90. gadu sākuma pagrīdes grupu dziesmām.

Viesturs Kairišs atzīst, ka visās viņa filmās muzikālais koncepts ir būtisks. Filmai "Janvāris" mūzikas atlasi režisors veica sadarbībā ar muzikālo konsultantu Juri Vaivodu. Tajā laikā mūzika bija ļoti piesātināta, norāda Kairišs. Filmas skaņu celiņa mugurkaulu veido grupu "Zig Zag", "Dzeltenie pastnieki", "Aurora" dziesmas.

"Dziesmas atbilda filmas galvenā varoņa raksturam – viņš arī ir tas, kas viņš neiet pamatstraumē, bet meklē savus izpausmes veidus," uzsver Juris Vaivods. Filmas toni nosaka Nebijušo Sajūtu Restaurācijas Darbnīcas (NSRD) un Ievas Akurāteres darbs "Tango". "Hardijs Lediņš ar savu NSRD un ar citiem brīvi lidojošajiem un sirreālajiem darbiem man bija tāds dzīvs un sirsnīgs sava laikmeta liecinieks, vai vienkārši laimīgs objekts, pie kā turēties grūtos laikos, kad cilvēki ir apjukuši. Lūk, un tas viss ir arī viņa mūzikā," uzsver Ieva Akurātere.

Filmas veidotāji saka paldies grupai "Zig Zag", Ingum Baušķeniekam, Jānim Šipkēvicam, Ievai Akurāterei par atļauju izmantot dziesmu video materiālus šajā aizkadru sērijā.

Filmas komanda – režisors Viesturs Kairišs, operators Vojcehs Starons, māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte, montāžas režisors Armands Začs, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Filma jau izraisījusi plašu starptautisku interesi – pasaules pirmizrāde notika Traibekas filmu festivālā ASV, kur filma ieguva balvu kā labākā ārzemju filma, vairākas balvas iegūtas arī Varšavas filmu festivālā un Romas starptautiskajā kinofestivālā. Šoruden turpināsies filmas ceļš daudzos Eiropas un Āzijas festivālos – 18. novembra vakarā filmu demonstrēs Tallinas filmu festivālā Black Nights, bet decembrī notiks pirmizrāde Francijā, filmu festivālā "Les Arcs" , kā arī īpašā "Oskaram" nominēto filmu seansā kinoteātrī "Skandinavian House" Ņujorkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!