Foto: Andrejs Strokins
Šī gada 11. novembrī visā Latvijā pirmizrādi piedzīvoja režisora Viestura Kairiša jaunākā filma "Janvāris" – jauna kinematogrāfista pieaugšanas stāsts 1991. gada barikāžu laikā. Lai to varētu realizēt iecerētajā vērienā, filmas tapšanā ir iesaistīta starptautiska komanda ar speciālistiem no Lietuvas un Polijas.

"Jebkuras spēlfilmas izveides process ir sarežģīts un diezgan komplekss mehānisms. Mēs nevarētu šo filmu izveidot un saglabāt vērienu, kādu režisors un visa mākslinieciskā grupa bija iecerējusi, ja nebūtu partneru un līdzproducentu no Polijas un Lietuvas," saka filmas producente Inese Boka-Grūbe no "Mistrus Media". Tāpat producente uzsver scenārija līdzautoru ieguldījumu.

"Mēs iesaistījāmies, jo iepazinos ar Inesi Kannu kinofestivālā. Toreiz viņa stāstīja, ka gatavojas uzņemt filmu par godu jūsu valsts neatkarības atgūšanas 30. gadadienai. Man tas šķita ārkārtīgi interesanti, jo mums Polijā līdz šim nav bijušas šādas filmas. Vispirms gribējām palīdzēt jums un tad... Šogad aprit 40 gadi kopš Polijā tika izsludināts kara stāvoklis (1981. gadā komunistiskais režīms ieviesa toreizējā Polijas Tautas republikā kara stāvokli un mēģināja apspiest pārmaiņu kustību, kuru īstenoja neatkarīgā arodorganizācija "Solidaritāte") un mēs domājam par līdzīgas filmas uzņemšanu," stāsta Malgožata Starona no Polijas kompānijas "Staron Film".

Savukārt lietuviešu līdzproducents Ķēstutis Drazdausks iepriekš strādājis ar Viestura Kairiša filmu "Pilsēta pie upes" un šim piedāvājumam – strādāt ar "Janvāri" – piekritis nekavējoties. Drazdausks saka – "Janvāris" nav gluži autobiogrāfiska filma, taču tajā ir daudz jauneklīgas pieredzes no 90. gadiem, turklāt daļa filmas notikumu risinās Viļņā, 1991. gada janvāra notikumu laikā, kuros arī viņš aktīvi iesaistījies. Tāpēc arī viņš saskata daudz kopīgā ar filmas galveno varoni Jazi.

Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas "Janvāris" ceļš pie skatītājiem aizsākās 2022. gada 10. jūnijā ar pirmizrādi ASV, Ņujorkā, Traibekas filmu festivālā, šī festivāla starptautisko filmu konkursa skatē, kur filma atzīta par labāko ārvalstu filmu kategorijā.

Filma "Janvāris" ir Latvijas, Lietuvas un Polijas kopražojuma filma, ko veido Latvijas filmu studija "Mistrus Media" sadarbībā ar Polijas kompāniju "Staron Film" un Lietuvas kompāniju "ArtBox". Filma "Janvāris" ir vēsturiska un autobiogrāfiska ekskursija 1991. gada barikāžu laikā par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos janvāra politiskajos notikumos.

Filmas komanda – režisors Viesturs Kairišs, operators Vojcehs Starons, māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte, montāžas režisors Armands Začs, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Filmas pirmizrāde Latvijā bija 11. novembrī

Aizkadrus veidoja: Žaklīne Zābere-Gāga, Andris Kudors, Toms Krauklis, Aija Biezaite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!