Februāra sākumā uz kinoteātros un citās kino izrādīšanas vietās nonāks Ināras Kolmanes jaunā filma "Mātes piens", kas tapusi pēc rakstnieces Noras Ikstenas tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Filma tāpat kā romāns ir stāsts par trīs paaudžu sievietēm vairāk nekā 40 gadu ilgā laika periodā, tāpēc kinolentē galvenās varones atveido vairākas aktrises.

Filma vēstīs par jaunu un daudzsološu padomju laika ārsti Astru, kuru atveido Maija Doveika, bet jaunības epizodēs – Elīna Vaska-Botere. Viņa konfliktē ar totalitāro padomju režīmu, zaudējot visu – karjeru, mīlestību pret dzīvi un pat mātes instinktu, liedzot savam bērnam mātes pienu. Viņa ir spiesta pamest zinātni un doties uz lauku ambulanci, līdzi ņemot arī savu meitu Noru, kuru atveido Rūta Kronberga, kura skatītājiem pazīstama kā galvenās lomas – Billes – atveidotāja filmā "Bille". Pieaugot, meita kļūst par viņas vienīgo atbalstu un cenšas palīdzēt mātei pārvarēt depresiju, gan arī pati mācās izdzīvot nomācošajā padomju režīmā.

"Tā kā filmā ir atspoguļots ļoti garš laika periods no četrdesmitajiem gadiem līdz pat atmodai, tad bija skaidrs, ka vienai lomai būs jāpiesaista vairākas aktrises, jo, piemēram, galvenās varones Astras lomā, ko atveido Maija Doveika īstenībā būtu bijis jāatrod pat trīs lomas atveidotājas, pieskaitot arī mazo Astru vēl zīdaiņa autiņos," stāsta filmas režisore Ināra Kolmane.

Viņa atceras, ka vispirms Astras lomai izvēlējusies un arī nofilmējusi Maiju Doveiku, bet tad bijis mirkļa uzplaiksnījums, ka Astra jaunībā būs Elīna Vaska-Botere.

"Tas gan Elīnai, gan man bija liels izaicinājums, jo Maiju mēs jau bijām filmējuši gadu iepriekš. Tad bija jāsāk filmēties Elīnai un mēs pielāgojām viņas lomu Maijas atveidotajai Astrai. Mēs devām Elīnai skatīties uzfilmēto materiālu un tā viņa apguva Maijas žestus, gaitu, reakcijas uz lietām, kas notiek apkārt. Man šķiet, ka tas Elīnai ir ļoti labi izdevies," stāsta režisore.

Vēlāk sekojis vēl lielāks izaicinājums – atrast meiteni, kas varētu spēlēt Astru bērnībā. "Bija ļoti ilgs kastinga periods, ar daudz jaukām meitenēm, ar kurām mēs iepazināmies. Bet mēs ieraudzījām Madaru Mazo, meiteni, kas tiešām līdzinās gan Elīnai, gan Maijai. Un izrādījās, ka viņa var arī būt lieliska aktrise," atklāj Kolmane.

Astras tēls nav vienīgais, ko filmā atveido vairākas aktrises. Piemēram, vecmāmiņas lomā ir Indra Briķe, bet jaunībā un briedumā to atveido Inga Tropa. Ar viņu darbs noritējis līdzīgi.

"Ļoti daudz pievērsām uzmanību kostīmam, kad Inga ir briedumā, tad kostīmu māksliniece uzpolsterēja tērpus, lai viņa izskatās tāda ducīgāka, vecāka. Tas pats izdevās arī ar grimu," atklāj režisore.

Tāpat vairāki aktieri spēlē Astras patēvu – filmā šajā lomā redzēsim gan Juri Lisneru, gan Rihardu Jakovelu.

"Tā kā filmēšana bija diezgan komplicēta, un aktieriem bija ļoti konkrēti uzdevumi - viņiem bija jābūt līdzīgiem ieradumu atainojumā un žestos. Tā mēs strādāja, tagad tam visam ir rezultāts, kuru mēs nodosim skatītāju vērtējumam," stāsta Ināra Kolmane.

Jau ziņots, ka filmas "Mātes piens" pirmizrāde gaidāma 2. februārī. Filma veidota kā Latvijas un Beļģijas kopprodukcija.

Filmas redzami aktieri: Maija Doveika, Elīna Vaska-Botere, Rūta Kronberga, Indra Briķe, Inga Tropa, Juris Lisners, Ģirts Krūmiņš, Jānis Znotiņš, Zane Bierande, Elīna Vāne, Oleksi Gorbunov un citi.

Filmas scenāriju veidojis Arvis Kolmanis. Filmas tapšanā ir piedalījusies starptautiska komanda - operators Rolandas Leonavičius (Lietuva), mākslinieks Algirdas Garbačiauskas (Lietuva), aktieru atlases režisore Evita Bērziņa, kostīmu māksliniece Evija Džonsone, grima māksliniece Gunda Zvirbule, montāžas režisors Michal Lansky (Čehija), komponists Raimonds Tiguls, skaņu režisors Arturas Pugačiauskas (Lietuva), producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone, izpildproducente Ieva Majore, filmas patroni Ieva un Robin Hull u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!