Kas notiek tad, ja kinoleģenda Pols Ņūmens jau gadu desmitiem ir kaismīgs autobraucējs un viņa vārdam ir svars sarunās ar Holivudas magnātiem? - Top mīlīga animācijas filma par mazu mašīnīti, kura ceļā uz vienu no prestižākajām pasaules autosacensībām nokļūst pilnīgā nekurienē un ir spiesta izdabāt vietējo lauķu iegribām. Un kāpēc ne studijai "Pixar", kas skatītājiem jau devusi "kukaiņus", "zivis", "robotus" un "rotaļlietas", tagad nepievērsties autiņiem un vienu no balsīm nepalūgt ierunāt Formula 1 leģendai Maiklam Šūmaheram?
Vērtējums:

Zibens Makvīns ir traucies tikai pēc uzvarām, bet, kad viņa ceļojums dažādu iemeslu dēļ apstājas Radiatormiestā Karburatoru apgabalā, nākas apzināties, ka ne visu vienmēr var iegūt godīgiem mērķiem. Viņš iepazīstas ar ciemata kolorītajiem personāžiem un izpelnās cienījamās autoleģendas Doka Hadsona (oriģinālā Pola Ņūmena, latviešu versijā - Ulda Dumpja balss) atbalstu, kā arī saprot, ka dzīvē ir daudz kas vairāk par vienkāršu skriešanos. Proti, patiesi draugi un mīlestība pievilcīgās Porshe skaistulītes personā. Protams, arī sentimentam, iekapsulētam laikam un atziņai, ka vecos laikos zāle bija daudz zaļāka un debesis zilākas, "Vāģos" ierādīta nozīmīga vieta. Līdz ar to veiksmīgi atstrādāti divi stereotipi: "jaunā" un "vecā" konflikts, kas pārtop cieņas pilnā draudzībā, un pilsētnieka kultūršoks, nonākot tālu prom no prožektoru staru kūļa nomaļā, rimtā vidē, lai tur atklātu dzīves vērtības.

Turpinot uzvaras gājienu, kas studijai "Pixar" aizsākās ar datoranimācijas filmām "Lieliskie", "Meklējot Nemo", kā arī "Rotaļlietu stāsts" un citām, "Vāģi" gluži tāpat kā jau pieminētie kinodarbi spēlējas ar amerikāņu sadzīves klišejām un stereotipiskām situācijām, vietumis tās atsvaidzinot ar asprātīgiem jokiem un negaidītiem notikumu pavērsieniem. Un tas nekas, ka filma ir pārāk gara un darbība pārāk lēna. Pēcgarša ir daudz tīkamāka.

P.S. - ikviens, kurš, noskatījies šo Džona Lasetera filmu, dosies pa šauriem, nomaļiem ceļiem, nevarēs atteikties no trakās idejas palēnām piezagties snaudošam traktoram un nobiedēt to!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!