Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Ceturtdien, 8. septembrī, Latvijas pirmizrādi piedzīvoja režisora Aika Karapetjana starptautiski atzītā melnā komēdija "Sema ceļojumi". Uz tās pirmizrādi kinoteātrī "Splendid Palace" bija ieradusies filmas veidotāju komanda – Aiks Karapetjans, Gints Grūbe, Inese Boka-Grūbe, Laura Siliņa, Aigars Vilims, Juris Bartkevičs, Jurģis Kmins, Jurģis Krāsons, Normunds Griestiņš, kā arī citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Viesu vidū bija kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, režisori Dzintars Dreibergs, Liene Linde, Raitis Ābele, Ivars Seleckis un Dāvis Sīmanis, aktieri Anta Aizupe, Alise Dzene un Kaspars Znotiņš, influencere un raidījumu vadītāja Beta Beidz, apvienības "Sieviešu stendaps" dalībniece Aiva Birbele u. c.

"Karapetjana redzējums par šodienas sabiedrību ir vēl nesaudzīgāks, bet stilistiski izturēts uz bravo," par filmu "Sema ceļojumi" saka Elīna Reitere, kino teorētiķe un portāla "Kino Raksti" līdzredaktore.

"Cik skatītāju, tik versiju, par ko ir šī filma, bet mana asociācija ar "Sema ceļojumiem" ir tāda – viltīga pasaka par dzīvi. Un šajā gadījumā dzīvi mēs uzskatām par ceļojumu, ka cilvēkam ir jāuzstāda kaut kāds mērķis, uz kaut kurieni jāvirzās. Mērķis jēdzīgs, bet varbūt arī nē. Citiem atkal ir citi mērķi, tad viņi tur savstarpēji krustojas, un, kur tas viss aizved, kā tas ceļojums ir izveidojies, – tāds viņš arī ir. Semam sanāca šāds," prāto komiķis Jānis Skutelis.

"Varbūt kaut kur vēl dusmīgi ir sēdējis kāds skatītājs, kuram līdz šim nav paticis pilnīgi nekas no Latvijas kino, jo cilvēks visu laiku meklējis kaut ko pavisam citu – nu tad te ir, mīļais draugs!" savu redzējumu par filmu pauž arī Kristīne Matīsa, kinožurnāliste, žurnāla "Kino Raksti" galvenā redaktore.

Filma "Sema ceļojumi" stāsta par ārzemnieku Semu, kurš dodas uz kādu nomaļu Eiropas vietu meklēt savu tēvu. Tomēr meklējumi ieved viņu pasaulē, kādu viņš nav iepriekš pieredzējis. Negaidītu situācijas pavērsienu rezultātā Sems nonāk kādas zemnieku ģimenes gūstā, no kurienes viņu, kā izrādās, var glābt tikai kāds mazs sivēns.

Filmā "Sema ceļojumi" galveno lomu atveido Eiropas kino populārais beļģu aktieris Kevins Jansens, kurš filmējies tādās Eiropā un pasaulē pēdējos gados zināmās filmās kā režisores Koralijas Feržē "Atriebība" un Kristiana Volkmana "Slepenā istaba", kas iepriekš demonstrētas arī Latvijas kinoteātros. Filmā "Sema ceļojumi" lomas atveido Laura Siliņa, Aigars Vilims, Juris Bartkevičs un Normunds Griestiņš. Filmas operators ir Jurģis Kmins, galvenais mākslinieks – Jurģis Krāsons, grima māksliniece – Maija Gundare, kostīmu māksliniece – Liene Dobrāja, producenti – Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe.

Līdz šim filma "Sema ceļojumi" jau piedzīvojusi pirmizrādi Amerikas lielākajā žanra filmu festivālā "Fantastic Fest", tāpat filma izrādīta arī Ostendes filmu festivālā (Belģija), Briseles Starptautiskajā fantastisko filmu festivālā (Beļģija), Starptautiskajā filmu festivālā "Kosmorama" (Norvēģija), Taipejas filmu festivālā (Taivāna), Stambulas filmu festivālā (Turcija), Klīvlendas Starptautiskajā filmu festivālā (ASV) un Hāpsalu Šausmu un fantāzijas filmu festivālā HOPFF (Igaunija). Vienlaikus filma izpelnījusies arī ietekmīgā televīzijas tīkla "HBO Europe" ievērību – tas iegādājies filmas demonstrēšanas tiesības, tādējādi apliecinot latviešu filmas kinematogrāfisko un saturisko vērtību.

Filmu "Sema ceļojumi" pasaulē izplata dāņu kompānija LevelK. "Sema ceļojumi" ir Latvijas un Beļģijas kopprodukcijas filma, ko veido Latvijas filmu studija "Mistrus Media" un Beļģijas kompānija "Polar Bear".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!