Foto: DELFI
Ar filmas "Drosme" ("Courage", 2021) seansu otrdien, 7. septembrī, kinoteātrī "K.Suns" sākusies Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmu skate.

Atklāšanas filma ir režisora Aļakseja Palujana stāsts par trim Baltkrievijas Brīvā teātra aktieriem Baltkrievijas demokrātisko protestu laikā. Pēc seansa apmeklētājiem bija iespēja piedalīties sarunā ar filmas režisoru. Sarunu vadīja Latvijas Radio ārzemju ziņu korespondents Uģis Lībietis. Pilsoniskās aktīvistes Ineses Vaivares pārdomas par filmu "Drosme" var izlasīt šeit.

Atgādinām, ka no Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma skate šogad notiek no 7. līdz 12. septembrim. Skatītājiem šogad būs pieejamas divas programmas – jaunāko dokumentālo filmu izlase kinoteātrī "K.Suns", ko papildinās sarunas ar režisoriem un diskusija par seksuālo vardarbību internetā, un foruma 25. jubilejas programma bezmaksas tiešsaistes seansos portālā www.filmas.lv.

Jau ziņots, ka 8. septembrī kino programmas fokusā būs filma "Tīklā" (Caught in the Net, 2020) – satraucošs eksperiments, kas izgaismo seksuālu vardarbību pret bērniem internetā. Filmā trīs pilngadīgas, bet pēc izskata bērnišķīgas aktrises izveido viltus profilus sociālajos tīklos, izliekoties, ka viņām ir 12 gadu. Simtiem vīriešu meitenes uzrunā seksuāliem nolūkiem, manipulējot un nereti viņas pat šantažējot. Pēc seansa kinoteātrī "K.Suns" notiks psihoterapeita Nila Saksa Konstantinova vadīta filmas tēmas rosināta diskusija, kurā piedalīsies organizācijas "Papardes zieds" vadītāja Iveta Ķelle, psihoterapeits Artūrs Utināns un Valsts Probācijas dienesta eksperte Sanita Jakuševa.

Uz sarunām ar kino skatītājiem 9. un 10. septembrī tiešsaistē pievienosies arī vizuāli poētiskās gruzīnu filmas "Dārza savaldīšana" (Taming the Garden, 2021) režisore Salome Džaši un muzikālā portreta "Septiņi gadi ar Lukasu Greiemu" (7 Years of Lukas Graham, 2020) režisors Renē Saša Johannsens.

Tāpat kinoteātra programmu papildinās talantīgās aktrises Šarlotes Geinsbūras intīmi pieklusinātā filma par savu māti, leģendāro Džeinu Birkinu "Šarlote par Džeinu" (Jane by Charlotte, 2021). Pirms filmas seansa 10. septembrī ievadvārdus teiks kino zinātniece, Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Kino seansus klātienē būs iespējams apmeklēt, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu ar sadarbspējīgu kvadrātkodu un personu apliecinošu dokumentu. Skolēni, studenti un seniori pirms seansiem aicināti laicīgi kinoteātra kasē izņemt brīvbiļetes, pārējiem skatītājiem biļešu cena – 3 eiro.

Par godu foruma 25. jubilejai portālā www.filmas.lv būs iespēja noskatīties deviņu filmu programmu, kurā apkopotas filmas, kas no 1990. gadu beigām līdz pat 2020. gadam prezentētas forumā vēl tapšanas stadijā. Starp tām būs gan Latvijā jau pazīstamu Baltijas režisoru filmas (Jāka Kilmi "Disko un atomkarš" (2009), Arūna Mateļa "Pirms atgriešanās uz Zemes" (2005), Ivara Selecka "Jaunie laiki Šķērsielā" (1999)), gan pēdējos gados iznākušas filmas, ieskaitot "Pretējā krastā" (2020) – filma par 19 gadus veco Halu Sīrijā, kura, bēgot no piespiedu laulībām pievienojas Sieviešu militārajām vienībām. Filma tikko rekomendēta Eiropas Kino akadēmijas labākās 2020. gada dokumentālās filmas nominācijai.

Jubilejas filmu programma portālā www.filmas.lv būs pieejama skatītājiem Latvijā bez maksas noteiktos seansu laikos. Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar iespēju izvēlēties subtitrus latviešu vai angļu valodā. Skatītājiem būs iespēja pieslēgties tiešsaistes seansiem ne vēlāk kā pusstundu pēc seansa sākuma.

Daļa no programmas būs pieejama arī skatītājiem citviet pasaulē. 12. septembrī skatītāji ārpus Latvijas varēs noskatīties filmas "Pirms atgriešanās uz Zemes", "Mana māte" un "Jaunie laiki Šķērsielā" (attiecīgi seansos pulksten 17.30, 19 un 21 atbilstoši savai laika zonai).

Plašāka informācija par filmu programmu pieejama Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma mājaslapā, kinoteātra "K.Suns" mājaslapā un www.filmas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!