Foto: Kadrs no video

Rīgas Starptautiskais kino festivāls sadarbībā ar Krievijas prestižāko neatkarīgo dokumentālo filmu festivālu "Artdocfest", kas pazīstams ar savu brīvdomību un atklāto vēršanos pret valsts oficiālo politiku, piedāvā izcilu dokumentālo autorkino – "Artdocfest/Riga".

Ceturtdien, 4. decembrī, ar igauņu režisora Mēlisa Muhu (Melis Muhu) filmu "PMR" un Alīnas Rudņickajas "Asinis" kinoteātrī "K.Suns" atklāta Riga IFF dokumentālo filmu programma Artdocfest/Riga.

Artdocfest/Riga ir septiņu spēcīgu dokumentālā autorkino filmu Latvijas pirmizrādes, kas Riga IFF ietvaros notiks kinoteātrī "K.Suns". Tā ir arī iespēja satikt vairāku filmu režisorus un veidotājus klātienē pirms filmu seansiem.

Jau atklāšanas seansā skatītājiem bija iespēja satikt igauņu dokumentālo filmu režisoru Mēlisu Muhu, kurš uz Rīgu atbraucis izrādīt savu filmu "PMR".

Filma "PMR" ir igauņu režisoru Mēlisa Muhu un Kristīnes Normanas spilgts politisks farss par pirms 25 gadiem pašpasludināto, bet tā arī neviena neatzīto Piedņestras Republiku Moldovā. Šis darbs ir gandrīz kā laika mašīna, kas mūs pārceļ tāda veidojuma kā "Jaunkrievija" nākotnē un parāda, kas gaida tās iedzīvotājus pēc pārdesmit gadiem.

Savukārt, "Artdocfest" prezidents, uz Rīgu atvestās programmas kurators kinorežisors Vitālijs Manskis iepazīstināja skatītājus ar lielisko Alīnas Rudņickajas kinolenti "Asinis", kas kopš pagājušā gada uzvaras "Artdocfest" paspējusi plūkt laurus neskaitāmos prestižos kinofestivālos.

Programmas centrālā filma "Asinis" zīmē noasiņojušas valsts tēlu. Mobilās asins pārliešanas stacijas melnbaltā ikdiena kļūst par stāstu par to, kā šķidrums, kas nodrošina dzīvību, daudziem Krievijas iedzīvotājiem kļūst par iztikas avotu un preci.

No 5. decembra skatītājus gaida vēl vairāku aizraujošu un starptautisku atzinību guvušu dokumentālo filmu Latvijas pirmizrādes.

"Artdocfest" prezidenta Vitālija Manska darbs "Caurule" ir vēl viena pagājušā gada filma, absolūtā līdere starptautiskos kino festivālos saņemto balvu skaita ziņā, kā arī nacionālās kinobalvas "Nīke" ieguvēja.

Filma seko Transsibīrijas gāzes vadam cauri Krievijai un Eiropai. Kamerai ceļojot gar gāzes vadu visā tā garumā, skatītājam ļauts ielūkoties dzīvēs un ainavās, kurās gāzes vadam ir centrālā loma. Ar Vitāliju Manski skatītāji varēs satikties pirms viņa režisētās filmas Caurule Latvijas pirmizrādes 5. decembrī, plkst. 19:45, kinoteātrī "K.Suns".

Piemēram, filma "Kijeva-Maskava" – grupas SROK jaunais projekts – paralēli rāda divu galvaspilsētu dzīvi, kurās autori atrod un apspēlē līdzīgas, identiskas situācijas.

Interesanta versija par nesenajiem Ukrainas notikumiem redzama filmā "Eiromaidans. Melnā montāža". Pirms pirmizrādes 6. decembrī plkst 18 kinoteātrī "K.Suns" skatītājiem būs iespēja satikt vienu no filmas veidotājiem, montāžas režisoru Romanu Bondarčuku.

Par privāto dzīvi runā arī Madinas Mustafinas filma "Vēl mazliet, draņķi!" Šis darbs izpelnījās "Artdocfest 2013" žūrijas īpašo atzinību un satrieca skatītājus ar neiedomājami ciešu, pat galēju autores satuvināšanos ar savu varoni. Kazahstānas režisore Madina Mustafina ienirst aizliegtā, tabu teritorijā un stāsta par 18 gadus vecu meiteni Žeņu, kas patiesībā ir zēns. Arī šīs filmas režisore ierodas, lai tiktos ar skatītājiem 6. decembrī, plkst 19:30, kinoteātrī "K.Suns".

Biļetes nopērkamas kinoteātru un "Biļešu serviss" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!