Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 4. Novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace" notika režisora Normunda Puča debijas filmas "Segvārds Vientulis" pirmizrāde, uz kuru bija ieradušies gan pazīstami aktieri, kuri piedalījušies filmā, gan sabiedrībā zināmas personas.

Noslēdzot trīs gadu intensīvo darbu pie emocionālā stāsta par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču, režisors Normunds Pucis uzrunā pirms filmas pirmizrādes uzsvēra: "Stāsts par priesteri Antonu Juhņēviču nav par varonību vai nodevību, bet par cilvēku un viņa izvēli dramatiskā dzīves brīdi."

Filma balstīta patiesos notikumos, kuri norisinājās 1945. gadā, pēc padomju okupācijas atgriešanās, Līvānu apkārtnē. Vanagu draudzes katoļu priesteris Antons Juhņevičs baznīcas saimniecības telpās slēpa vietējos vīriešus no mobilizācijas vācu un sarkanajā armijā. Savas pārliecības dēļ nonācis konfliktā ar varu, viņš bija spiests izšķirties par radikālu soli.

"Segvārds Vientulis" ir inscenēta dokumentāla filma, kura ir balstīta vēsturiskos faktos, tomēr dramatiskā tēma ir tikai iemesls, lai runātu par cilvēka dzīves eksistenciālajām izvēlēm. Uzticība un varonība, kurai līdzās mājo nodevība un gļēvums vai vēlme vienkārši izdzīvot – to visu var iepazīt, sekojot Antona Juhņeviča un viņa cīņu biedru likteņiem filmā "Segvārds Vientulis", norāda filmas režisors un arī scenārija autors Normunds Pucis, kuram šī ir debijas filma.

Vēsturiskās personas filmā atveido aktieri: Varis Piņķis, Vilis Daudziņš, Edgars Samītis, Andris Bulis, Juris Bartkevičs, Juris Jope, Edgars Pujāts, Rihards Rudāks, Māris Korsietis, Egils Viļumovs, Ritvars Gailums un Valdemārs Karpačs. Savukārt mūziku filmai ir sarakstījis starptautiski atzītais latviešu garīgās mūzikas komponists Rihards Dubra.

"Manuprāt, ir būtiski veidot un stiprināt savu nacionālo mītu. Tikai pašiem stāstot par savu vēsturi un tās varoņiem, mēs aizstāvēsim mūsu valsts pastāvēšanas leģitimitāti. Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju neko neizsaka tādi vārdi kā Antons Juhņevičs, Juris Rudzāts, Jānis Vilcāns, Marta Skuja. Šie cilvēki ziedoja savas dzīvības par Latvijas Republikas atjaunošanu partizānu cīņās, bet šodien ir nepelnīti aizmirsti," filmas aktualitāti skaidro režisors Pucis.

Paradoksālā kārtā pie mežabrāļu mitoloģijas visvairāk ir strādājusi padomju vara Rīgas kinostudijas ziedu laikā. Atjaunotās Latvijas Republikas 20 gadu kinematogrāfā nav tapis neviens mežabrāļu tēmai veltīts inscenēts kinodarbs, kā arī 2. Pasaules kara tēmai veltīto darbu ir maz, lai gan šo notikumu sekas vēl arvien sāpīgi ietekmē Latvijas sabiedrību. Filma "Segvārds Vientulis" ir mēģinājums šo tukšumu aizpildīt, turklāt gaidāmajā patriotisma nedēļā, tā būs laba iespēja iepazīt mazāk zināmās Latvijas vēstures lappuses", uzsver režisors.

No 4. novembra filmu jau ir iespējams noskatīties kino "Splendid Palace", bet no 7. novembra to sāks izrādīt arī kinoteātri "Citadele", "Cinamon", "Multikino", kā arī citur Latvijā – "Vidzemes koncertzālē" Cēsīs, kinoteātrī "Gaisma" Valmierā, "Auseklis" Talsos, "Rio" Ventspilī, "Balle" Liepājā, "Silverscreen" Rēzeknē un Daugavpilī, kā arī Madonā un Smiltenē. Nedaudz vēlāk filmu būs iespējams noskatīties arī "Lora" Siguldā, Jelgavā, Ropažos, Jēkabpilī un kinoteātrī "K Suns" Rīgā.

Filma tapusi ar Nacionālā Kino Centra, Valsts Kultūrkapitāla Fonda, Ogres un Ikšķiles
pašvaldību, Vārkavas novada domes, A/S "Latvijas Dzelzceļš", biedrības "Latviešu karavīrs", A/S "Latgales Piens", Arendoles pils muzeja, Okupācijas muzeja, tipogrāfijas "Imanta", studiju "Rija" un "Tritone", kā arī privātu atbalstītāju finansiālu un materiālu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!