Foto: DELFI

Kinoteātrī "Splendid Palace" 22. septembra vakarā Latvijas pirmizrādi piedzīvoja režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas dokumentālā animācijas filma "Mans mīļākais karš". Klātesot Norvēģijas Karalistes vēstniekam, uz pirmizrādi bija pulcējušies gan filmas veidotāju komanda, gan tās atbalstītāji.

Filmas pirmizrādes klātienes seansu apmeklēja, gan pati režisore Ilze Burkovska-Jakobsena, gan mūzikas autors Kārlis Auzāns ar ģimeni, gan producents Guntis Trekteris, gan citi filmas veidotāji. Klātienē filmu noskatījās arī filmas galveno tēlu ierunātāji – aktieri Regīna Razuma, Kaspars Znotiņš, Lolita Cauka, kā arī filmas galvenās varones balss – Mare Eihe.

Ilze Burkovska-Jakobsena autobiogrāfisko darbu, kas vēsta par pieaugšanu Padomju Savienībā Aukstā kara laikā, veidojusi 10 gadus. Filmas pamatā ir autores atmiņas, spriedumi un fantāzijas, taču kinodarba pamatstruktūru veido patiesi vēsturiskie fakti. Filmā bez animācijas izmantotas ar dokumentālas liecības: televīzijas ziņu fragmenti, avīžu izgriezumi, fotogrāfijas.

"Filmas pamatjautājums – cik liela nozīme ir katra cilvēka atbildībai, drosmei un ticībai – ir svarīgs gan pagātnē, gan šobrīd, gan Latvijā, gan citur pasaulē," tā par savu jaunāko darbu saka pati režisore.

Filma "Mans mīļākais karš" tapusi kā Latvijas un Norvēģijas kopražojums. Tā jau tikusi starptautiski novērtēta, iegūstot vienu no galvenajām Eiropas vadošā animācijas filmu festivālā Ansī, Francijā (Festival international du film d'animation d'Annecy) balvām. Tieši šajā prestižajā festivālā šā gada jūnijā filma piedzīvoja pasaules pirmizrādi.

Kinoteātros filma "Mans mīļākais karš" būs skatāma no 25. septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!