Foto: Saulius Ziura
Šovasar Viļņas vecpilsēta ir pārtapusi filmēšanas laukumā, kur norisinās vēsturiskās daudzsēriju filmas "Sisi" uzņemšana. Tā vēsta par pēdējo Austroungārijas ķeizarieni Elizabeti, tuvu draugu lokā un ģimenē sauktu par Sisi.

Daudzsēriju filma top vācu kompānijas "Story House Pictures GmbH" paspārnē un to vēlāk demonstrēs kanāls RTL.

Filma top kā Vācijas, Lietuvas un Latvijas kopražojums. Jūlijā filmas uzņemšana notiek arī Latvijā – Vecrīgā, Rīga centrā un dažādās citās vietās. Jau ziņots, ka filma "Sisi" saņēmusi arī Rīgas filmu fonda ārvalstu filmu uzņemšanas konkursa līdzfinansējumu.

Viļņā filmēšana notiek gan vecpilsētā, gan arī citās vietās, kas filmas vajadzībām pārtapušas par vēsturiskām vietām no 19. gadsimta Vīnes un citām pilsētām Austrijā un Vācijā. Piemēram, Hābsburgu dinastijas rezidences Hofburgas pils skati filmēti Lietuvas Nacionālās filharmonijas ēkā un vēsturiskajā Viļņas Universitātes kompleksā. Tāpat filmēšana notikusi vairākās barokālās Viļņas baznīcās, Lietuvas rakstnieku savienības ēkā, Franciskāņu klosterī, kā arī citās Lietuvas pilsētās.

"Nav noslēpums, ka Lietuva ir pievilcīgs mērķis filmu veidotājiem, turklāt ne tikai daudzveidīgās vēsturiskās arhitektūras dēļ, bet arī augsta līmeņa kino profesionāļu, ērtas loģistikas un kino uzņemšanu stimulējošo nodokļu dēļ," skaidro Jurate Pazikaite, Viļņas filmu biroja vadītāja.

Jaunā daudzsēriju mākslas filma vēstīs par Bavārijas hercogieni Elizabeti, kura apprecas ar Austroungārijas imperatoru Franci Jozefu. Jaunā, skaistā un bezrūpīgā Elizabete iemīlas vienā no 19. gadsimta pasaulē ietekmīgākajiem vīriešiem. Tomēr, ieprecoties varenajā Hābsburgu dinastijā, viņai nākas sastapties šīs mīlestības tumšo pusi un izaugt arī kā valdniecei, kura jau savas dzīves laikā kļūst par pielūgsmes un apbrīnas objektu.

"Tas ir stāsts par emancipāciju. Stāsts par sievieti, kurai jācīnās par savu pašcieņu un savu lomu gan kā sievietei, gan kā valdniecei," saka daudzsēriju filmas režisors Svens Bohse.

Par filmēšanu Lietuvā un Latvijā Bohse saka – viņam šī ir pirmā pieredze, tomēr viņš ir pārsteigts, ka šeit izdevies "noķert" Vidusjūras atmosfēru. Režisors slavē arī lietuvas kinoprofesionāļus, iespaidīgo dažādu laikmetu arhitektūru un… zirgus. Tie ir būtiskākie priekšnoteikumi, lai uzņemtu vēsturisku filmu.

Daudzsēriju filmas "Sisi" tapšanā iesaistīti vairāk nekā 200 cilvēki un aptuveni 100 no tiem ir no Baltijas – mākslinieki, gaismas un skaņas tehniķi, grimētāji, kostīmu mākslinieki un šuvēji, specefektu meistari utt.

Lietuvas pusē filmēšanu organizē kompānija "Nordic Productions", bet Latvijā – SIA "Cinevilla Films".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!