Foto: F64

Trešdien, 3. maijā, Rīgā, filmējot masu skatus, norisinājās viens no pēdējiem topošās kinolentes "Bille" uzņemšanas posmiem.

Studijas "Deviņi" spēlfilma "Bille" top Ināras Kolmanes režijā. Tās pirmizrāde paredzēta 2018. gada pavasarī, Latvijas Nacionālā Kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", kuru veido kopumā 16 pilnmetrāžas filmas. Pirmā no tām pirmizrādi piedzīvos jau šī gada augustā.

"Bille" ir filma visai ģimenei pēc Vizmas Belševicas tāda paša nosaukuma darba motīviem. Daļēji autobiogrāfiskais romāns "Bille" par bērnību un bērna pasauli 20. gadsimta 30. gadu Latvijā ir viena no mūsu literatūras klasikas pērlēm, kas iekļauts Latvijas Kultūras kanonā.

Uz sadzīviski kolorītā vēstures fona filma rādīs, ka cilvēciskās attiecības un bērnu sapņi tolaik ir tādi paši kā šodien. Meitenei ir sapnis izlauzties no nabadzības pasaules un mazvērtības žņaugiem, tas ir Billes personības ceļš pretī izaugsmei. Reālajai Billei, kura ir pati rakstniece Vizma Belševica, izdevās atrast savu ceļu, un tas pierāda – sapņi spēj īstenoties.

Veidojot mazās Billes bērnības pasauli, filma tiek maksimāli pietuvināta trīsdesmito gadu Rīgas un Latvijas noskaņām. Filmēšana pagājušā gada vasarā un rudenī notika gan Rīgā autentiskā pagalmā un mājā Vārnu ielā, gan Sarkandaugavā, Maskavas forštatē, gan Tērvetē un tās apkārtnē, arī Tukuma rajonā. Šonedēļ īstenota filmēšana ar epizodēm ar tramvaju.

Pilnmetrāžas spēlfilmas "Bille" radošās grupas pamatsastāvu veido filmas scenārija autori Evita Sniedze un Arvis Kolmanis, režisore Ināra Kolmane, operators Jurģis Kmins, māksliniece Ieva Romanova, kostīmu māksliniece Ieva Veita, grima māksliniece Gunda Zvirbule, rekvizītu māksliniece Dace Rožlapa, producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone.

Galveno, mazās Billes lomu atveido Rūta Kronberga un Sofija Juška. Billes mātes lomā iejūtas Elīna Vāne, tēva lomā – Artūrs Skrastiņš. Citas otrā plāna un epizodiskās lomas tēlo Gundars Āboliņš, Lolita Cauka, Pēteris Liepiņš, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Lilita Ozoliņa, Maija Doveika un citi pazīstami latviešu aktieri.

Vizma Belševica par savu radošo darbu ir tikusi virzīta Nobela prēmijai literatūrā, saņēmusi Trīszvaigžņu ordeni, K. Goppera fonda balvu, Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balvu. Vizma Belševica ir viena no lasītāju iemīļotākajām autorēm ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!