Foto: Jānis Deinats

Filmu studija "Deviņi" noslēgusi pirmo filmēšanas posmu režisores Ināras Kolmanes spēlfilmai "Mātes piens". Rakstnieces Noras Ikstenas populārā romāna ekranizējumā galvenās lomas – māti un meitu – atveido aktrises Maija Doveika un Rūta Kronberga.

Kā "Delfi" informē filmas veidotāji, filmēšanas grupa pabija gan senajā Lādes skolā, gan Limbažu slimnīcā, gan Vidrižos, kur iekārtota abu varoņu lauku māja. Vecajā Reņģes stacijā tika filmēti ārskati, savukārt noslēdzošās filmēšanas dienas norisinājās Rīgā. Tur tapa pilsētas dzīvoklis un īsta padomju laiku kafejnīca. Savukārt Centrālajā dzelzceļa stacijā norisinājās prāva masu skatu uzņemšana, iemūžinot filmā brīdi, kad Maijas Doveikas varone atgriežas mājās no Ļeņingradas.

"Lasot romānu, man uzreiz bija skaidrs, kā vēlos to redzēt, kā parādīt sarežģīto mātes un meitas attiecību līniju, kas filmā būs pati svarīgākā. Arī man pašai tas ir ļoti nozīmīgi. Šobrīd uzsākam montāžu un man ir prieks, ka šīs emocijas ir izdevies iedzīvināt, aktieri šo stāstu un katrs savu lomu ir brīnišķīgi sajutuši," stāsta filmas režisore Ināra Kolmane.

Foto: Jānis Deinats

Šogad uzņemtās epizodes filmā attēlo laika posmu no 1981. līdz 1983. gadam, kad māte tiek nosūtīta strādāt lauku ambulancē. Līdzi paņemtā meita no rūpīgo vecvecāku rokām nonāk lauku skarbajā vidē, kur jāiejūtas jaunā skolā un jādzīvo līdzi mātes ciešanām. Mātes māti filmā atveido Indra Briķe, mātes patēva tēlā iejuties Juris Lisners, savukārt lauku skolas direktori spēlē Elīna Vāne.

Milzīga bijusi masu skatu aktieru atsaucība. Pieteikušies gan lasītāji, kas atzinuši, ka "Mātes piens" ir viena no viņu iemīļotākajām grāmatām, gan interesenti, kas vēlējušies izbaudīt 80. gadu apģērbus un noskaņu. Tā kā filmēšana turpināsies arī šī gada ziemā un nākošajā vasarā, visi filmēties gribētāji joprojām ir vajadzīgi un pieteikumi tiek gaidīti. "Galvenais, lai filmēšanas laikā kungiem ir garāks matu griezums, puišiem nav izskūti deniņi, savukārt dāmām – dabīga matu krāsa," uzsver filmas aktieru atlases režisore Evita Bērziņa.

"Pirmais filmēšanas posms noritējis raiti un ļoti veiksmīgi. Mūsu komanda ir spēcīga. Un komandā lomas ir ne tikai aktieriem, bet visiem projektā iesaistītajiem. Režisores – stāstu izstāstīt. Aktieru – stāstu iemiesot. Filmēšanas grupai – stāstu parādīt, bet atbalstītājiem un sadarbības partneriem – Nacionālajam Kino centram, kopproducentam Tet studio, ģenerālsponsoram veikalam "Depo" un citiem – palīdzēt stāstam kļūt dzīvam un pieejamam visiem. Tādam jābūt arī kopīgi veidotajam gala rezultātam," stāsta filmas izpildproducente Ieva Majore.

Foto: Jānis Deinats

Filmas režisore ir Ināra Kolmane, scenārija autors Arvis Kolmanis. Filmēšanā piedalījās starptautiska komanda – operators Rolandas Leonavičius (Lietuva), mākslinieks Algirdas Garbačiauskas (Lietuva), rekvizitore Dace Rožlapa, kostīmu māksliniece Evija Džonsone, grima māksliniece Gunda Zvirbule, producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone, izpildproducente Ieva Majore u.c. Filmas aktieru atlasi veica aģentūra "Austra Casting".

Iepriekšējā režisores Ināras Kolmanes pilnmetrāžas spēlfilma "Bille" (2018), kas tika uzņemta programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei un ir Latvijas, Lietuvas un Čehijas kopražojums, ieguvusi gan skatītāju mīlestību, gan dažādus apbalvojumus, tai skaitā Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma. Latvijā "Bille" skatāma filmu un seriālu lietotnē "Shortcut", un arī nopērkama DVD formātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!