Foto: Publicitātes foto
Starpkultūru projekta "Dzīve kustībā" ietvaros kinoteātrī "KSuns" 14. un 15.martā izrādīs norvēģu dokumentālā kino programmu, kurā iekļautas starptautisku atzinību guvušas norvēģu dokumentālās filmas.

Programmā kopumā būs skatāmas piecas dokumentālās filmas. Režisores Gunhild Westhagen Magnor filma "Optimistes" par to, ka vecums nav šķērslis, lai spēlētu volejbolu un piedalītos sacensībās 98 gadu vecumā. Režisore Solveig Melkeraaen filmā "Labā meitene" stāsta par savu dzīvi, kas mainījās dienā, kad viņai tika diagnosticēta smaga depresija.   

Filma "Dvīņu māsas" (režisore Mona Friis Bertheussen) ieguvusi skatītāju balvu pasaules lielākajā dokumentālo filmu festivālā IDFA Amsterdamā un saņēmusi Norvēģijas televīzijas balvu kā gada labākā dokumentālā filma. Tas ir stāsts par mazām meitenēm, kuras Ķīnā nodotas adopcijai un aizceļojušas katra uz savu pasaules malu, un kuru audžuvecākiem līdz kādam likteņa pavērsienam nav ne bijis ne jausmas par otras māsas esamību.  

Filma "Radi ir uz mūžu", kuru Norvēģijā nepilnu divu mēnešu laikā kinoteātros noskatījās vairāk nekā 40 tūkstoši skatītāju ir režisora Frode Filmland stāsts par brāļa un māsas dzīvi norvēģu viensētā, kuru nav ietekmējusi globalizācija un materiālās pasaules stress. Gados jaunā režisora Inge Wegge filma "Uz Ziemeļiem no Saules" par piedzīvojumiem, par brīvību un dabu Norvēģijas ziemā meklējot labākos viļņus sērfošanai tikusi izrādīta vairāk kā 70 dažādos filmu festivālos visā pasaulē.

Dokumentālā kino programma būs skatāma Rīgā, kinoteātrī "KSuns" un Cēsīs, Vidzemes koncertzālē "Cēsis". Tās izrādīšanu Latvijā atbalsta Norvēģijas vēstniecība. Savukārt rudenī projekta ietvaros Bergenas Starptautiskajā filmu festivāla programmā būs iekļauta latviešu dokumentālo filmu programma un festivāla laikā Bergenā atklās projekta laikā tapušo ceļojošo fotoizstādi, kuru pēcāk būs iespējams redzēt arī Latvijā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!