Foto: Publicitātes foto
Nepālā 12. decembrī noslēdzies Katmandu Starptautiskais Kalnu filmu festivāls (Kathmandu International Mountain Film Festival), kur otro vietu ieņēmusi Andra Gaujas dokumentālā filma "Ģimenes lietas" (Family Instinct). Līdzās šai atzinībai filma "Ģimenes lietas" pēdējās nedēļās saņēmusi vēl trīs apbalvojumus Polijas, Vācijas un Krievijas kinofestivālos, portālu "Delfi" informēja režisors.

Katmandu kinofestivālā, kurš notiek devīto gadu, tika rādītas 62 filmas no 35 pasaules valstīm, ietverot gan aktierfilmas, gan dokumentālās un animācijas filmas. Konkursa programmā, kur Latvijas filma saņēma augsto novērtējumu, piedalījās tieši dokumentālie darbi. Festivāla tēma – "kalni" – Nepālā tiek uztverta kā tiešā, tā arī pārnestā nozīmē, jo daudzas no filmām ir par psiholoģiskām virsotnēm vai sociālekonomiska rakstura smailēm, kādas filmu varoņiem jāpārvar.

"Žūrijas atzinumā filma "Ģimenes Lietas" tiek pielīdzināta poēmai, taču vienlaikus arī uzsvērts, ka tā bijusi visgrūtāk panesamā no visām žūrijas vērtējumam nodotajām filmām," informē Gauja.

Savukārt novembrī "Ģimenes lietas" saņēma galveno balvu Sanktpēterburgas 14. kinofestivāla "Deboširfiļm – Tīrie Sapņi" dokumentālo filmu konkursa programmā. Festivāla patrons ir pazīstamais krievu aktieris Aleksandrs Baširovs. Novembra sākumā filma piedalījās arī Vācijas un Polijas apvienotajā 20. dokumentālo filmu festivālā DokumentART, kur ieguva Polijas Televīzijas (TVP) Skatītāju balvu un Jaunbranderburgas (Neubrandenburg) pilsētas balvu. Paralēli šiem festivāliem "Ģimenes Lietas" piedalījās arī Virdžīnijas Filmu Festivālā (ASV), savukārt oktobrī – Sirakūzu Kinofestivālā ASV Ņujorkas štatā.

Līdz šim filma "Ģimenes lietas" ir piedalījusies vairāk nekā 20 starptautiskos kinofestivālos, virknē no tiem saņemot balvas un nominācijas. Nozīmīgākās no tām ir Balva par pasaules labāko dokumentālo filmu lielākajā ASV dokumentālo filmu festivālā "Silverdocs", nominācija kategorijā "Labākā vidēja garuma dokumentālā filma" pasaulē lielākajā dokumentālo filmu festivālā IDFA (Amsterdama, Nīderlande), nominācija Krievijas kinoakadēmijas balvai NĪKE (NIKA) u.c.

2010. gadā tapusī, 61 minūti garā filma "Ģimenes lietas" ir stāsts par gados jaunu sievieti Zandu, kas cenšas izdzīvot ar saviem abiem bērniem Dieva pamestā Kurzemes ciematā. Neraugoties uz apkārt valdošo nabadzību, alkoholismu un vardarbību, kā arī par spīti tam, ka bērnu tēvs ir Zandas miesīgs brālis, viņa, tāpat kā citi filmas varoņi, nezaudē cerības uz labāku dzīvi, un filma ir vienlīdz traģiska un komiska.

Filmas režisors ir Andris Gauja, operators Aleksandrs Grebņevs, producente Madara Melberga, producējošā studija "Fa Films".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!