Foto: Publicitātes foto

Par godu faktam, ka latviešu režisores Lailas Pakalniņas filma "Ausma" iekļauta Eiropas Kino akadēmija (EFA) šā gada 50 labāko filmu sarakstā, to 12. septembrī plkst. 19.00 kinoteātrī "Splendid Palace" varēs noskatīties goda seansā, portālu "Delfi" informē kinoteātra pārstāvji. Dienu pirms šī seansa kļuvis zināms, ka filma saņēmusi trīs balvas festivālā "Kinošok" – balvu par labāko režiju, Krievijas kinopreses balvu un alternatīvās žūrijas balvu, kas tiek pasniegta pirms festivāla.

Pirms filmas goda seansa – tikšanās ar režisori Lailu Pakalniņu un filmas radošo komandu.

No šī EFA garā saraksta tiks izvēlētas filmas, kas pretendēs uz Eiropas Kino akadēmijas balvām par gada labākajiem sasniegumiem kinomākslā.

Lailas Pakalniņas spēlfilma "Ausma", kas starptautisko pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gadā 18. novembrī kino festivālā "Black Nights" Tallinā, vēsta par vērtībās apjukušu pasauli nesenā pagātnē – padomju laikā, kad tā saucamo ideālu vārdā pieaugušie un arī bērni zaudēja orientierus; dēls nodeva tēvu, bet tēvs – dēlu. Filmas Latvijas pirmizrāde notika 23. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

"Ausmas" balvu kolekciju sāka apbalvojums operatoram Voitekam Staronam jau pirmajā "Ausmas" festivālā Tallinā. Tagad balvu sarakstu papildinājušas trīs balvas festivālā "Kinošok", kas notiek Melnās jūras krastā, Anapā, un dibināts 1992. gadā kā avangarda filmu festivāls. Jau pirms oficiālo balvu paziņošanas festivālā "Kinošok" parasti tiek piešķirta alternatīvās žūrijas balva labākajai filmai – par to režisore Laila Pakalniņa esot jau gadiem dzirdējusi, bet nekad neesot pat sapņojusi tādu saņemt. Šo mākslinieka Aleksandra Ševčenko veidoto figūriņu Laila Pakalniņa saņēma klātienē, bet pēc tam devās uz Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu Rīgā, kur pičingam bija izvēlēts arī viņas dokumentālās filmas projekts "Karote". Festivāla "Kinošok" oficiālajā noslēgumā filmai "Ausma" tika piešķirta arī balva par labāko režiju un Krievijas preses balva.

"""Ausma" ir estētiski izsmalcināta filma, kas satricina, uzdzen niknumu un raisa apņēmību, ka nekad, nekad, nekad vairs mēs nebūsim manipulējams cilvēku pūlis," Lailas Pakalniņas filmu komentē kinokritiķe Daira Āboliņa. "Šī ir vienīgā filma Eiropas Kino akadēmijas 50 gada labāko filmu sarakstā, kuru mēs drīkstam uztvert personiski."

"Ausma" ir piektā Lailas Pakalniņas pilnmetrāžas filma, tā plaši izrādīta arī starptautiskajā vidē un festivālos – Baltijas valstīs, Čehijā, Irānā, ASV, Zviedrijā, Itālijā, Francijā, Meksikā, Ukrainā, Polijā, Krievijā, Serbijā, Slovēnijā un citviet pasaulē, bet jau oktobrī tā gaida savu pirmizrādi Korejā, Āzijas filmu tirgū.

29. Eiropas Kino akadēmijas balvu pasniegšana šogad notiks 10. decembrī – Polijā, Vroclavā, kas ir šī gada Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!