Foto: Vida Press

Pagājuši jau divi gadi, kopš Saseksas hercogs princis Harijs un viņa sieva, hercogiene Megana, šokēja pasauli ar paziņojumu, ka pamet Britu karaļnamu un atsakās no titula (tautas asprāši to uzreiz nodēvēja par "Megksitu"), lai atlikušo dzīvi pavadītu kā "vienkārši cilvēki". Tas bija ārkārtējs gadījums un, bez šaubām, 21. gadsimta skaļākais ar karalisko ģimeni saistītais skandāls. Tomēr šo divu gadu laikā ir kļuvis skaidrs, ka, lai arī pametuši Bekingemas pili, Harijs un Megana negrasās pamest informatīvo telpu. Nupat straumēšanas giganta "Netflix" paspārnē tapušais sešu sēriju dokumentālais stāsts "Harijs un Megana" sola visai pasaulei neredzēti atklātu ieskatu pāra privātajā dzīvē un sarežģītajās attiecībās ar apkārtējo pasauli.

Britiem karaliskās ģimenes stāsts un privātās dzīves peripetijas ir gluži vai nacionālais sporta veids, kas daudziem noteikti svarīgāks par futbolu, regbiju un iecienīto alus pinti. Ne velti tā paša "Netflix" veidotais seriāls "The Crown" šogad piedzīvoja jau piekto sezonu, kas uzreiz izsauca sašutuma vētru par seriāla autoru skatījumu uz karaliskās ģimenes pagājušā gadsimta 90. gadu nepatīkamākajiem publiskajiem starpgadījumiem.

Taču Harija un Meganas gadījums nudien ir īpašs – princis uzdrošinājies uz atklātu konfrontāciju ar savu ģimeni, britu tradīcijām un, galu galā, arī britu masu medijiem. Pāris izvēlējās pamest "nedraudzīgo, rasistisko" Lielbritāniju, lai atrastu mieru un patvērumu Meganas Mārklas dzimtajā Amerikā, izvēloties par dzīvesvietu saulaino, liberālo Kaliforniju.

Harija un Meganas rīcība gan toreiz, gan joprojām raisījusi visai atšķirīgu reakciju britu sabiedrībā. Daļa uzteic jauno pāri par drosmi "nespēlēt pēc karaļnama noteikumiem" un iet savu ceļu dzīvē, bet citi neskopojas ar nosodījumu par tradīciju laušanu vai jauno cilvēku acīmredzamo vēlmi izbēgt no karalisko funkciju pildīšanas diskomforta, vienlaikus saglabājot daudzas privilēģijas un ekspluatējot savu kādreizējo statusu un pieredzi gan slavas, gan finansiālu labumu gūšanai. Neapstrīdams ir fakts, ka "Netflix" ar bijušo hercogu pāri esot noslēdzis sadarbības līgumu vairāk nekā 100 miljonu dolāru vērtībā, un tas novērš bažas, ka viņu galvenā problēma jaunajā dzīvē varētu būt finansiālā situācija (atsakoties no karaliskā statusa, viņi zaudēja arī ienākumus).

Neraugoties uz to, cik izmisīgi pašai straumēšanas platformai šobrīd nepieciešami arvien skaļāki hiti abonentu skaita saglabāšanai, visa negatīvā publicitāte vēl pirms seriāla "Harijs un Megana" debijas nenozīmē, ka teorētiski tas nevarētu kļūt par kvalitatīvu televīzijas produktu. Lai kā britu prese necenstos izsmiet Harija un Meganas centienus "izstāstīt savu stāstu", 8. decembra rītā intriga bija milzīga, par ko nepārprotami liecināja gan "Guardian", gan BBC teksta tiešraides par godu seriāla pirmo trīs sēriju iznākšanai.

Kā jau to visdrīzāk varēja paredzēt, tad sekojošās atsauksmes bija lielākoties neglaimojošas –

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!