Foto: Publicitātes attēls
No šā gada 23. jūlija līdz 27. augustam Rīgā tiek filmētas ainas kinolentei "Amre", kuras veidotāji ir kino industrijā atzīti un slaveni profesionāļi.

Filma vēsta par izcilo Kazahstānas dziedātāju Amri Kašaubajevu, kurš 1925. gadā devās uz Parīzi un triumfēja starptautiskā dziedāšanas konkursā, kura laikā iepazinās ar leģendāro džeza mūziķi Džordžu Gēršvinu un izsmalcināto fotogrāfi Lī Abotu.

"Amre" režisors ir jaunais un uzlecošais Džefs Vespa, kurš ir viens no dibinātājiem slavenajai foto aģentūrai "WireImage", agrāk strādājis "New Line Cinemas" un "Warner Bros." uzņēmumos, veidojis saturu atzītiem žurnāliem un producējis dokumentālās filmas, kā arī īsfilmas. Savukārt filmas producenti, kas sadarbojas ar Kazahstānas "Shaken Aimanov Kazakh film" studiju, ir Kerijs Granats un ar "Oskara" balvu godalgotais Eds Džounss. Latviju filmas veidošanā pārstāv producents "Forma Pro Films".

Filmas veidotāji ceturtdien, 11. augustā, žurnālistiem pavēstīja, ka lielākā daļa darbības filmā norisinās Parīzē, un Latvijas galvaspilsētā tiek uzņemtas tieši šīs ainas. "Šī ir īpaša un sarežģīta filma," sacīja producents Kerijs Granats, piebilstot, ka "tajā ir daudz mūzikas, turklāt latviešu komandai piemīt šādas filmas veidošanai nepieciešamā mīlestība pret mūziku." Pārsvarā darbība risinās iekštelpās, taču ārskatus paredzēts filmēt Vecrīgas laukumos, Rīgas parkos, kā arī kino pilsētiņā Cinevilla un Rundāles pilī, kas filmā atveidos Versaļas pili. "Vienīgais, ko mēs šeit nevarējām atrast, ir Kazahstānas ainavas, tādēļ tās mēs uzņemsim Kazahstānā," sacīja režisors Džefs Vespa, uzsverot, ka bijis pārsteigts par to, "cik Rīgā daudz lielisku vietu koncertiem."

Paredzams, ka "Amre" būs stilistiski līdzīga filmai "La Vie en Rose", kas vēsta par franču dziedātājas Edītes Piafas mūžu. "Tas nav mūzikls, kur cilvēki spontāni sāk mesties dziesmā, bet mūzikai filmā ir liela nozīme. Amre bija dziedātājs, un viņa dzīve bija dziesmās," teica režisors.

Vienu no galvenajām lomām – Lī Abotu – filmā spēlē austrāliešu aktrise Ebija Korniša, kas līdzās režisoram Vespam un producentam Granatam šobrīd uzturas Rīgā. Viņa piedalījusies variākās Holivudas un Austrālijas lielbudžeta filmās, piemēram, 2011. gada "Limitless" un "Sucker Punch", 2006. gada "Candy", kā arī 2004. gada "Somersault". Arī Korniša par Rīgu izteicās ar sajūsmu, sakot, ka "pilsēta ir lieliska, Rīga ir ļoti skaista vieta, kur filmēt. Ceru arī nākotnē šeit uzņemt filmas."

Foto: Ebija Korniša. REUTERS.

Savukārt Granats, kurš tiek dēvēts par vienu no inovatīvākajiem un veiksmīgākajiem cilvēkiem izklaides industrijā, atzina, ka "Rīgai kā vietai, kur uzņemt Parīzes ainas, ir liels potenciāls konkurēt ar Prāgu," kas līdz šim ir viena no pieprasītākajām "Parīzes aizvietotājām". Granata komanda aktīvi sadarbojas ar pasaulslaveniem režisoriem un apvienībām, to skaitā – Giljermo Del Toro, Džeimss Kamerons, "Cirque du Soleil", Kventins Tarantino, turklāt viņš pārraudzījis producēšanas darbu pirmajai "Nārnijas hroniku" filmai, komēdijām "Scream", "Spy Kids", "Scary Movie" un citiem kases grāvējiem. Svarīga Granata izveidotā uzņēmuma programmas daļa ir strādāšana ar dažādu pasaules valstu producentiem, tādējādi attīstot vietējās kino industrijas.

Gan Granats, gan Vespa neslēpa, ka viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ izvēlējušies Rīgu par filmēšanas vietu, ir mazie izdevumi. "Šādu filmu nebūtu iespējams uzņemt Parīzē, tas vienkārši nebūtu iespējams," sacīja režisors. "Bet mēs esam ārkārtīgi priecīgi par vietējo cilvēku atsaucību un augsto darba kultūru," piebilda Granats.

Kā liecina Nacionālā kino centra (NKC) informācija, gada sākumā līdzfinansējuma konkursā ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā "Amre" piešķirts 243 649 eiro. Filmas kopējais budžets ir 2,8 miljoni ASV dolāru. Paredzams, ka filma nākamgad pirmizrādi piedzīvos kino festivālos gada sākumā, savukārt uz kinoekrāniem visā pasaulē tā verētu parādīties 2017. gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!