Foto: Arhīva foto
Kalnciema kvartālā šo trešdien, 4. jūnijā, plkst 19 cikla "Pārdaugava stāsta" ietvaros interesenti aicināti uz sarunu par slavenās aktrises Marijas Leiko (14.08.1887. – 03.02.1938.) personību, viņas laikabiedriem un dzīvi Rīgā, Āgenskalnā, toreiz un tagad, informē Kalnciema kvartāla pārstāvji.

Pasākumā sniegsim ieskatu savdabīgās personības Marijas Leiko dzīvē, kas noritēja starp pirmskara Berlīni un Rīgu, traģiski noslēdzoties padomju Maskavas cietumā.

No 1917. gada līdz 1928. gadam Vācijas kino bērnības laikā āgenskalniete Marija Leiko spēlēja 50 filmās. Uz Berlīnes un Rīgas teātru skatuves dēļiem viņa atveidojusi lielas lomas gan klasiskajā, gan toreiz modernajā repertuārā, iekarojot skatītāju sirdis ar "dīvainas un valdzinošas sapņainības, pat trausluma apvienojumu ar traģisku spēku," savulaik rakstīja Jānis Sudrabkalns.

Šajā vakarā būs iespējams vērot senu televīzijas ierakstu - iemīļotu aktieru Lilijas Pupures un Zigurda Neimaņa spēli, iepazīt Marijas Leiko draugus un vēl nezināmus faktus aktrises biogrāfijā, kā arī uzzināt, kāpēc Ojārs Rubenis savu Nacionālā teātra direktora ikdienu pavada Leiko portreta sabiedrībā.

Vakara tematiskā iniciatore un vadītāja būs Mag.hist. Z. Valdmane, piedaloties kino zinātniecei Dr.art. A. Uzulniecei un mākslas zinātniecei Dr.art. N. Jevsejevai.

Pasākums notiks Vīnu veikala zālē, Kalnciema ielā 35., Rīgā. Ieeja 4,5 eiro, studentiem un pensionāriem – 1,50 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!