Foto: Shutterstock

Valsts svētkos - Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā - Nacionālais Kino centrs jau tradicionāli rīko 4. maija Latvijas filmu maratonu kinoteātrī Splendid Palace – 12 bezmaksas seansus abās kinozālēs visas dienas garumā un brīvdabas seansu kinoteātra priekšpagalmā vakara noslēgumā.

Latvijas filmu maratons arī šogad piedāvā vairākas jaunu filmu pirmizrādes - kopā vienpadsmit -, pasaulē šobrīd aktuālākās Latvijas filmas, spilgtus darbus no pēdējo gadu kinoražas, ieskatu Latvijas kinovēsturē un šogad pirmoreiz arī kaimiņu viesošanos - Igaunijas un Lietuvas filmu seansus.

Ieeja visos seansos bez maksas.

Lielā zāle


Foto: Publicitātes foto

11:30 "BUROVS UN SEKOTĀJI"

Arnolda Burova simtgades konkursa laureātu īsfilmas:

"Puķu Ansis" (A, 1968, Arnolds Burovs, Rīgas kinostudija, 10'). Vecā dārznieka dēls Ansis mantojumā saņem krūku ar puķu sēklām un tēva novēlējumu - gādāt ļaudīm skaistumu un prieku.

PIRMIZRĀDE "Zaķu lielā diena" (A, 2015, Dace Rīdūze, Animācijas brigāde, 10'). Mazā Lieldienu Zaķēna piedzīvojumi, gatavojoties pavasara saulgriežu svētkiem.

PIRMIZRĀDE "Tornis" (A, 2015, Jānis Cimmermanis, Animācijas brigāde, 10'). Avārijas Brigādes vīri Itālijā glābj pasaulslaveno šķībo Pizas torni, lai tas neapgāžas.

PIRMIZRĀDE "Meža sargi" (A, 2015, Māris Brinkmanis, Animācijas brigāde, 10'). Mājas un meža zvēri palīdz Mežsargam iztīrīt mežu no atkritumiem un sodīt piemēslotāju.

PIRMIZRĀDE "Marsietis" (A, 2015, Nils Skapāns, Lokomotīve, 6'). Marsieši ir ļoti jauki radījumi, un viņi ir starp mums!

13:00 "REITINGU LĪDERIS"

"Džimlai-rūdi-ralallā!" (S, 2014, Jānis Cimmermanis un Māris Putniņš, F.O.R.M.A., 106'). Veco ļaužu pansionāta iemītnieki realizē traku ideju - atsakās no pensijām un brīvprātīgi iestājas armijā, lai glābtu valsti finanšu krīzes laikā un aizraujoši pavadītu dzīves pēdējos gadus.

15:00 "PIRMS 25 GADIEM"

"Es esmu latvietis" (D, 1990, Ansis Epners, Rīgas kinostudija, 138'). Atmodas sajūtu koncentrāts dokumentālā lielfilmā ar Imanta Ziedoņa tekstu un balsi - trimdas latvieši visā pasaulē sapņo par brīvu Latviju.

17:30 "FESTIVĀLU PIRMIZRĀDES"

PIRMIZRĀDE "Roņu sala" (A, 2014, Edmunds Jansons, Atom Art, 6'). Pelēkas jūras vidū ir pelēka Roņu sala, tur savu pelēko dzīvi dzīvo pelēki mednieki un viss ir brutālā līdzsvarā, kamēr uz salas ierodas fotogrāfs. Viņam tas izrādās nāvīgi sarežģīti.

PIRMIZRĀDE "Atteikšanās" (S, 2014, Ieva Epnere, 20'30''). Stāsts par jaunu katoļu priesteri, kas savu jaunības sapni kļūt par profesionālu mākslinieku nomainījis pret kalpošanu Dievam un cilvēkiem.

PIRMIZRĀDE "Čau, Rasma!" (D, 2015, Laila Pakalniņa, Latvija / Igaunija / Lietuva, 38'). No kurienes igauņiem šujmašīnas un velosipēdi? Vai gadījumā šīm mantām nav kāds sakars ar latviešu kuģi "Rasma", kas nogrima pie Igaunijas krastiem?

19:00 "VAKARA PIRMIZRĀDE"

PIRMIZRĀDE "Mans tēvs baņķieris" (D, 2015, Ieva Ozoliņa, Mistrus Media, 71'). Autobiogrāfisks dokumentāls „detektīvstāsts" - režisore meklē savu tēvu, bankrotējušas bankas prezidentu, kurš 20. gadsimta 90. gados pazuda bez vēsts. Pēc 16 gadiem no „Interpola" pienāk ziņa, ka kāds vīrietis ar meklējamā vīrieša personas datiem uzradies Malaizijā, psihiatriskajā klīnikā...

20:30 "DEBITANTU PIRMIZRĀDES"

PIRMIZRĀDE "Spoguļvīrs" (S, 2015, Agnese Laizāne, Vides Filmu studija, 21'). Topošais jurists Viks grib mainīties un piekrīt sadarbībai ar mistisko Spoguļvīru, kurš piedāvā Vikam palīdzēt atgūt pašapziņu, bet pamazām pārņem kontroli pār viņa dzīvi.

PIRMIZRĀDE "Notikums Kālija parkā" (S, 2015, Pēteris Ķimelis, Fa Filma, 25'). Divi brāļi dodas makšķerēt, bet nonāk pamestā industriālā zonā un sākas piedzīvojums, kas liek abiem pārvērtēt savstarpējās attiecības. 

Mazā zāle un brīvdabas seanss


Foto: Publicitātes foto

11:00 "LATVIJAS KODS"

"Mitrais" (D, 2013, Dainis Kļava, Vides Filmu studija, 26'). Stāsts par Gaujas Nacionālā parka dabas sargu Māri Mitrevicu, sauktu par Mitro, ir arī vēstījums par Latviju kopumā.  

"Mēstepatās" (D, 2013, Zigurds Vidiņš, Studija 2, 26'). Pirms 37 gadiem Imants Ziedonis izveidoja domu biedru grupu "Dižkoku atbrīvotāji", pierādot, ka jebkuros apstākļos ir iespējams darīt pozitīvus darbus savas nācijas un valsts nākotnes vārdā.

"Štābs Ipiķi" (D, 2013, Inese Kļava un Ivars Zviedris, Anša Epnera studija AVE, 26'). Mazā pierobežas ciematā Ipiķos ierodas bērni no galvaspilsētas Rīgas. Laucinieki veikli kāpelē pa kokiem un ik pa laikam patveras savā paštaisītajā štābiņā, kurā tik ļoti gribētu iekļūt arī rīdzinieki.

"Lones soms" (D, 2013, Dzintars Dreibergs, Vides Filmu studija, 26'). Viktors ir dzīves pazinējs un uzņēmējs ar vērienu - viņš nodrošina darbu savam ciemam ar gandrīz pustūkstoti iedzīvotāju, un Lone ir dzīva.

13:00 "TŪLĪT PĒC PIRMIZRĀDES"

"Ručs un Norie" (D, 2015, Ināra Kolmane, Deviņi, 70'). Stāsts par divu eksotisku pasauļu sastapšanos un dvēselisku radniecību. Studente Norie no Japānas Latvijā satiek vienu no vecākajām suitu sievām Mariju Steimani, sauktu par Ruču, un antropoloģiskā interese pamazām pārvēršas patiesā gara tuvībā.

14:30 "LATVIJAS LIKTEŅI"

"Uz spēles Latvija" (D, 2014, Pēteris Krilovs, Vides Filmu studija, 90'). Nežēlīgas spiegu spēles padomju Latvijā pēc Otrā pasaules kara - mežabrāļi, slepeno dienestu operācijas, čekas aģenti un notikumu rekonstrukcija plastilīna animācijā. Lielā Kristapa balva kā labākajai pilnmetrāžas dokumentālajai filmai.

16:30 "TEMATISKA PIRMIZRĀDE"

PIRMIZRĀDE "4 X 4 par brīvību" (D, 2015, Olafs Okonovs, biedrība Vēsturiskā atmiņa, 60'). Par Latvijas neatkarību 1990. gada 4. maijā balsoja arī četri vīri no toreizējā Tukuma rajona, kas tagad sadalīts četros novados. Engures, Jaunpils, Kandavas un Tukuma ļaudis atskatās uz neatkarības gados paveikto.

18:00 "KAIMIŅI NO IGAUNIJAS"

"1944" (S, 2015, Elmo Nīganens, Igaunija / Somija, 100'). Viena no visu laiku populārākajām filmām Igaunijā, kara drāma. Otrā pasaules kara beigās Karls iesaukts nacistiskās Vācijas armijā, Jurijs ir Sarkanās armijas seržants, viņiem lemts būt katram savā barikāžu pusē, taču izšķirīgajā kaujā abu jaunekļu likteņi savijas.

20:00 "KAIMIŅI NO LIETUVAS"

"Kā mēs revolūciju spēlējām" (D, 2011, Ģiedre Žickīte, Lietuva, 67'). 1984. gadā, perestroikas laikā joka pēc dibināta jaunu arhitektu mūzikas grupa izraisa negaidīti atsaucīgu sabiedrības reakciju un pamazām iesaistās notikumu virknē, kas noved pie brīvības cīņām un Dziedošās revolūcijas.

BRĪVDABAS SEANSS

Kinoteātra priekšpagalmā

20:30 mūzika

21:00 Latvijas desmitgades kinohronikās - pirms un pēc brīvības

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!