Foto: Publicitātes foto

Šogad no 2. Līdz pat 12. decembrim notiks Rīgas Starptautiskais kino festivāls RIFF, kas tieši pirms Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas Rīgā, Latvijas kino profesionāļiem ļaus daudzveidīgi prezentēt Latvijas kino starptautiskajā vidē, informē Rīgas Starptautiskā kino festivāla rīkotāji.

Starptautiskā kino festivāla ietvaros notiks Latvijas nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps 2014", tiks rādīta Eiropas Kino akadēmijas balvai nominēto filmu programma un Eiropas filmu retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, filmu festivāla "2ANNAS" īpaši RIFF sarūpētas filmu programmas un scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā Kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma – "Riga Meetings".

"Riga Meetings" ir gadskārtējs Nacionālā Kino centra organizēts pasākums, kas Rīgā pulcē kinoprofesionāļus no dažādām valstīm. Šogad "Riga Meetings" no producentu tikšanās ir pāraudzis plašākā programmā un decembrī piedāvās īpašus notikumus – gan atzītu Eiropas filmu nozares pārstāvju lekcijas un filmu skates plašai auditorijai, gan meistarklases kinoprofesionāļiem, gan jaunāko Baltijas filmu skati. Notiks arī tradicionālā kinoproducentu tikšanās ar ārvalstu kolēģiem sadarbības un kopīgu projektu uzsākšanai.

Plašākai auditorijai domātie notikumi norisināsies Latvijas nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē:

  • 9. decembris atvēlēts Baltijas filmām – programmā būs Igaunijas un Lietuvas jaunākās filmas.
  • 10. decembrī notiks Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIRESCI konference "Latvijas kino Eiropas kontekstā" un Marka Kazinsa filmas "A Story of Children in Film" seanss. Savukārt,
  • 11. decembrī visas dienas garumā kinomīļiem tiks piedāvātas Eiropā atzītu profesionāļu lekcijas; citu starpā par savu kinopieredzi stāstīs tādi slaveni kinorežisori kā Agneška Holanda un Vims Venderss. Notiks filmu seansi un tikšanās ar filmu veidotājiem.

Šogad "2ANNAS" komanda sadarbībā ar RIFF un Eiropas Kinoakadēmiju aizsāks ikgadējās "European Script Meeting" sanāksmes Rīgā, kur galvenā uzmanība būs pievērsta stāstam, stāstniekiem un kinoscenāriju profesionāļiem. 10. - 14. decembrī Rīgā pulcēsies starptautiski kinoscenāristi, režisori un producenti, lai projektus sākotnējās koncepcijas stadijā ievirzītu ceļā uz iespējamiem nākotnes kopražojumiem.

Festivāla laikā notiks arī visas Baltijas kino profesionāļiem nozīmīga izdevuma atklāšana. 12. decembrī pats autors - Norvēģijas filmu institūta starptautisko projektu pārzinātājs Jans Eriks Holsts prezentēs savu grāmatu "Stārķa lidojums pār priežu mežu" ("Stork flying over pinewood"), kas vēsta par ievērojamākajiem Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbības projektiem kino jomā no 1989. līdz 2014. gadam.

Izdevums, kura veidošanā piedalījušies arī zināmi Latvijas autori, dos ieskatu ne vien par filmu projektiem, bet arī par Baltijas valstu kino nozares norisēm pēc neatkarības atjaunošanas, vadošajiem režisoriem un producentiem, filmu panākumiem ārvalstīs un svarīgākajiem kino festivāliem.

Taču kino mīļotājiem nebūt nav jāgaida līdz decembrim, Rīgas Starptautiskais kino festivāls sācis iesildīt publiku lielākajam gada kino notikumam jau kopš vasaras, kopā ar sadarbības partneriem iesakot apmeklēt nozīmīgus kino seansus, piemēram, Studijas "Lokomotīve" producēto Signes Baumanes animācijas filmu "Akmeņi manās kabatās" un pašlaik filmu festivāla "Spektrs" laikā redzamo Ksavjē Dolana filmu "Toms fermā."

Savukārt, jau 5. novembrī par godu 25. Berlīnes mūra krišanas gadadienai, Rīgas Starptautiskais kino festivāls Latvijā sadarbībā ar "CPH:DOX" piedāvā filmas "1989" seansu, kas notiks vienlaicīgi vairāk nekā 20 pilsētās visā Eiropā.

Filmas izrādīšana 5.novembrī plkst. 20.30 pēc Latvijas laika notiks "Kino Citadele" un tiks ievadīta ar diskusiju par 25 gadus senajiem notikumiem. Pēc filmas skatītāji visā Eiropā un arī Latvijā varēs tiešsaistē uzdot jautājumus filmas režisoram Andersam Ostergardam, jo arī Kino Citadele kinozālē notiks tiešā pieslēgšanās studijai Kopenhāgenā.

Tikmēr sākot no 21.oktobra RIFF aicina iedziļināties Latvijas kino vēstures takās. LKA Rīgas Kino muzejs, sadarbojoties ar kinovēstures speciālistiem Agri Redoviču un Kristīni Matīsu, ir izstrādājis Kino taku karti. Kino taku karte ir intriģējošs ceļojums pa kinopilsētu Rīgu.

Tā ietver informāciju par filmēšanas vietām, kur tapušas gan padomju laika kulta filmas, gan mūsdienu Latvijas kino. Tajā stāstīts par personībām, Rīgas vēsturiskajiem un esošajiem kinoteātriem, kā arī par citiem ar kino saistītiem uzņēmumiem pilsētā. Informācija ir papildināta ar attēliem, lai parādītu, kā vieta izskatās attiecīgajā filmā.

Ir izstrādāti arī četri maršruti, pēc kuriem vadoties gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi var iziet nelielā kinoceļojumā pa Rīgu. Taka "Vecrīga" atklās populāro padomju filmu uzņemšanas vietas – Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumu filmēšanu Jaunielā, Zirgu ielas pārtapšanu pēckara Vācijas pilsētas tēlā filmā "Septiņpadsimt pavasara mirkļi" (1973), tā parādīs pazīsatmu latviešu filmu tapšanss vietas – kur Anita (Akvelīna Līvmane) filmā "Ābols upē" (1974) sūca kokteiļus kafejnīcā, vai Kurmis (Eduards Pāvuls) ar biedriem "Pie bagātās kundzes" (1969) līmēja politiskos platātus. Līdzīgus stāstus piedāvā arī pārējie maršruti.

Kino taku karte pieejama šeit.

Otrdien, 21.oktobrī, tiek paziņoti arī nominanti Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvām, ko decembrī pasniegs 26. reizi, šogad – Rīgas Startautiskā kino festivāla ietvaros.

Visvairāk nominētā filma ir Aigara Graubas "Sapņu komanda. 1935" ar nominācijām 11 dažādās kategorijās. Tālāk ar septiņām nominācijām seko Jura Kursieša "Modris", ar sešām nominācijām Signes Birkovas "Es atgriezīšos kā kvēlojoša roze", Dāvja Sīmaņa "Escaping Riga", Ivara Tontegodes "Sēņotāji", Ilonas Brūveres "Tapieris". Piecas nominācijas ir Jāņa Norda filmai "Mammu, es tevi mīlu!", Pētera Krilova "Uz spēles Latvija" un Edmunda Jansona animācijai "Kora turneja". Lielākā daļa šo filmu ir saņēmušas arī starptautiskas atzinības.

Kopā festivālam tika pieteiktas 98 filmas, kuru garums ir no divām minūtēm līdz trim stundām. No tām konkursā iekļuvušas 33 filmas. Balvas "Lielais Kristaps" tiks piešķirtas 24 kategorijās.

Atgādinām, ka 22.septembrī tika paziņoti balvas "Par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā" laureāti - šoreiz tie ir divi - tandēms dzīvē un mākslā – režisors / operators Ivars Seleckis un montāžas režisore Maija Selecka.

Lielā Kristapa balvas tiks pasniegtas Rīgas Starptautiskā kino festivāla un Lielā Kristapa noslēguma ceremonijā 11.decembrī Dailes teātrī un to varēs vērot arī tiešraidē LTV1.

Pirmo Rīgas Starptautisko kino festivālu atbalsta VKKF, Rīgas dome, Latvijas Valsts Meži, Kino "Splendid Palace", Lavazza, TNT, savukārt informatīvo atbalstu nodrošina: Latvijas Radio, Latvijas Televīzija, Dienas mediji, portāls "Delfi", aģentūra LILIT, interneta žurnāls "Satori", Rīgas Laiks, Veto Magazine, Fold u.c.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls noris "Kino Citadele, kinoteātrī "K-Suns" un kinoteātrī "Splendid Palace".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!