Foto: Publicitātes foto

Šīs vasaras karstākais galamērķis pavisam noteikti ir Cēsis – teju katru nedēļas nogali tur notiek dažādi kultūras pasākumi, koncerti un festivāli. Augusta vidus, 14. līdz 16. augusts, atvēlēts rokmūzikai, tikai šoreiz mazliet neierastākā izpausmē – tur notiks "Rokfilmu festivāls", kas skatītājus pulcēs kinozālēs.

Viens no festivāla mērķiem ir saglabāt un nodot tālākajām paaudzēm visu labo, ko roks mums devis: individuālu dzīves uztveri, patstāvību un spēcīgu vienotības garu. Tādēļ festivālā gaidītas arī ģimenes ar bērniem, kuriem sagatavoti īpaši filmu seansi.

Sadarbībā ar festivāla rīkotājiem portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar izvēlētajām filmām un iespējām, ko noteikti jāizmanto, viesojoties "Rokfilmu festivālā" Cēsīs.

Sestdien, 15. augustā, Vidzemes koncertzālē "Cēsis" vecākiem būs iespēja savām atvasēm parādīt savu bērnības mīļāko filmu "Sprīdītis".

Foto: Publicitātes foto

Filmas par mazo revolucionāru atjaunotā versija priecēs ar neierasti spilgtām krāsām un šis būs viens no ārkārtīgi retajiem filmas seansiem uz lielā ekrāna. Pirms vai pēc kinoseansa bērniem noteikti jāparāda Cēsu pilsdrupas - vieta, kur lidinājās Astrīdas Kairišas atveidotā Vēja māte. Seansu iesāks iedvesmojošs muzikāls priekšnesums, ko sniegs mazie bundzinieki Dāgs Smilškalns (11) un Kristaps Jānis "Susuriņš" Sokolovs (8) no Andžeja Grauda Bungu skolas.

"Sprīdītis" (visai ģimenei, rež. Gunārs Piesis, spēlf., 1985, 77', Latvija/ Čehoslovākija).

Nemierā ar skarbo pamāti, mazais rokeris Sprīdītis nolemj doties plašajā pasaulē mantu rakt, jo, redz, redzējis purvā naudu žāvējamies. Piedzīvojumi ar Meža māti, Vēja māti, arī tikšana galā ar milzi Lutausi, Sīkstuli, un princeses Zeltītes izglābšana no Velna, kā arī cilvēku dabas apzināšana liek Sprīdītim izvēlēties laimīgo zemi - mājas, kur viņu gaida vecmāmiņa, draudzene Lienīte, un pat niknā pamāte kļūst daudz mīļāka.

15.08., 12:00, Vidzemes koncertzāle Cēsis Lielā zāle, mazajiem līdz piecu gadu vecumam ieeja bez maksas. Biļetes iegādājamas tickethop.lv vai koncertzālē pirms seansa.

Pēc seansa, no pulksten 14:00, mazos izsalkušos Sprīdīšu gaida īpašs pusdienu piedāvājums Cēsu veģetārajā kafejnīcā "Mākslas Telpa Mala". Gandrīz pasaku namiņam līdzīgā kafejnīca ar saules apspīdētu iekšpagalmu atrodas tikai dažu minūšu gājienā no koncertzāles Lielajā Skolas ielā 4.

Foto: Publicitātes foto

Pēc nesteidzīgām pusdienām ģimenes un draugu lokā no pulksten 15:30 gaidīs bērnu zinātnes centrs "Z(in)oo". Tas ir viena no Cēsu "firmas zīmēm" un atzīmēts arī kaimiņvalstu ceļvežos kā noteikti apmeklējams, ja ceļojat kopā ar bērniem. Zinātnes centrs piedāvā uz fiziku paraudzīties citām acīm un ļauj bērniem (un arī pieaugušajiem) pašiem izmēģināt, kā notiek brīnums, ko pēc tam izskaidro lieliskie gidi. Pulksten 16:00, uzrādot biļetes, īpaši "Rokfilmu festivāla" apmeklētājiem notiks bezmaksas raķešu palaišanas darbnīca. Vairāk informācijas par Zinātnes centra "Z(in)oo" apmeklējumu: www.zinoo.lv.

Foto: Publicitātes foto

Lielākus, strauji tuvojošos vai jau divciparu gadskaitli sasniegušus jauniešus festivāls priecēs ar slaveno režisora Lukas Mudisona filmu "Mēs esam labākās!" svētdien, 16. augustā. Filma pasaules kinofestivālos saņēmusi neskaitāmi daudz nomināciju un balvu, bet īpaši augstu to vērtējuši paši bērni, arī pagājušā gada Rīgas Starptautiskā kino festivālā to atzīmējot kā vienu no aizraujošākajām pēdējo gadu filmām bērniem. "Rokfilmu festivālā" "Mēs esam labākās!" tiks tulkota latviešu valodā balsī, ļaujot sižetam sekot arī tiem, kam ar lasīšanu pagaidām neveicas raiti. Seansu iesāks Latvijas pankgrupas "Freelancers" priekšnesums.

"Mēs esam labākās! / Vi är bäst! / We are the best!" (filma jauniešiem, rež. Lukas Moodysson, spēlf., 2013, 102', Zviedrija/Dānija).

Stokholma, 1982. gads. Divas trīspadsmitgadnieces, Bobo un Klāra, lepni atsakās iekļauties starp citiem skolasbiedriem. Viņām patīk pankroks, Bobo spēlē basģitāru, bet Klāra - bungas. Skolā viņas satiek savu vienaudzi Hedvigu, kas prot spēlēt ģitāru. Kopā viņas nodibina grupu, pierunā Hedvigu nogriezt matus un sāk spēlēt mūziku ar moto Pankmūzika nav mirusi! Draudzenes ir nešķiramas līdz brīdim, kad viņas satiek zēnu, kam iepatīkas gan Bobo, gan Klāra.

16.08., 11:00, Vidzemes koncertzāle Cēsis Lielā zāle, Biļetes iegādājamas ticketshop.lv vai koncertzālē pirms seansa.

Viena no iespaidīgākajām vietām Cēsīs neapšaubāmi ir Cēsu pils komplekss. Ģimenēm ar bērniem tiek piedāvātas aktivitāšu mugursomas, kas ļauj pils kompleksu pētīt interaktīvi. Pils dārzā notiek dažādas aktivitātes, bet atvilkt elpu un nostiprināt gūtās zināšanas par vēstures norisēm var ģimenes istabā. Šis noteikti būs viens no interesantākajiem pilsdrupu apmeklējumiem, vēsta festivāla rīkotāji. 

Foto: Publicitātes foto

Apskatot pilsdrupas, noteikti jāizmanto iespēja pavizināties ar kuģīti "Kārlis", kas sestdienās un svētdienās apmeklētājus uz klāja uzņem no pulksten 12:00 līdz pat 20:00. Brauciens pa Pils parka dīķi ilgst 40 minūtes un kuģa kapteinis tā laikā stāsta dažādas leģendas un vēsturiskus notikumus par Cēsīm. Vairāk informācijas par Cēsu pils kompleksa apmeklējumu: www.cesupils.lv.

Foto: Publicitātes foto

Rokfilmu Festivāls ir veltīts filmām par un ar rokmūziku un rokmūziķiem. Līdzās plašai jaunākā un klasiskā kino programmai Cēsīs notiks neformālas pulcēšanās, rokkoncerti, kinolektorijs, video veidošanas darbnīca, grandiozs āra kino seanss un citi pasākumi. Vajadzības gadījumā Vidzemes koncertzālē "Cēsis" darbosies bērnistaba, ļaujot vecākiem apmeklēt citus sev interesējošos seansus.

Vairāk informācijas par pirmo "Rokfilmu festivālu" un programmu festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!