Foto: Publicitātes foto

Sestdiena, 15. augusts, "Rokfilmu festivālā" Cēsīs būs veltīta metālmūzikas cienītājiem, bet jau piektdien, 14. augustā, plkst. 17 "Mākslas Telpā Mala" fanus festivāla kinolektorija ietvaros pulcēs rakstnieks, romāna "Jelgava 94" autors Jānis Joņevs.

Kā portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji, Joņevam līdzi būs divas Latvijas metāla koncertfilmas - režisores Ināra Kolmanes studiju kursa darbs, filmu studijā "Deviņi" tapusī "Baltijas Metāla maršs", un pagaidām nenoskaidrotu autoru darbs "Melnā Piektdiena 95". Jānis dalīsies ar savu pieredzi, kas palikusi gan ārpus šo filmu kadra, gan grāmatas lappusēm.

Sestdien visu dienu notiks klasisko rokfilmu seansi, kas, sadarbībā ar ASV vēstniecību, būs bez ieejas maksas. Uz filmām "The Doors" (1991), "Dženisa" ("Janis", 1974), "Bezbēdīgais braucējs" ("Easy rider", 1969) un svētdien uz "Rokenrola vidusskola" ("Rock'n'roll high school", 1979) jāpiesakās iepriekš, informācija pieejama festivāla mājas lapā.

Sestdien plkst. 18  kinolektorija ietvaros notiks leģendārās latviešu grupas "Huskvarn" topošās koncertfilmas prezentācija. To vadīs harismātiskais grupas līderis Urbix jeb Normunds Štefenhāgens, klātesot arī citiem apvienības dalībniekiem. Šī koncertfilma būs "Huskvarn" pēdējā koncerta, 25 gadu svinību tūres "End of the road" noslēguma pasākuma dokuments. Pašlaik filma tiek aktīvi montēta un skaņota, bet "Rokfilmu festivāla" apmeklētājiem būs ekskluzīva iespēja ne tikai redzēt lielu daļu no jau gatavā materiāla, bet arī uzzināt vairāk par "Huskvarn" vēsturi un tās līkumotajām gaitām ceturtdaļgadsimta garumā.

Pulksten 20 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" sāksies viena no žanra dramatiskākajām dokumentālajām filmām, "Pilīm sadegot" jeb "As the palaces burn" (2014). Tā ir filma, kas vispatiesāk un precīzāk ataino notikumus, kas 2012. gadā skāra pasaulslaveno grupu "Lamb of God" - laiku, kad tās vokālists Rendijs Blaits (Randy Blythe) tika arestēts par fana slepkavību koncerta laikā.

Toreiz visi pasaules metāla žurnālisti vai juka prātā, cenšoties tulkot arestantu čehu valodu, bet filmas režisors gluži vienkārši bija pagadījies tuvumā: Dona Argota (Don Argott) sākotnējais nolūks bija veidot filmu par grupai lojālajiem faniem. Rezultātā viņš kadrā noķēra metāla vienojošo maģiju citā veidā - sekojot mūziķiem ik uz soļa, dokumentējot advokātu sanākšanas un beigās arī atbrīvošanas un atkalapvienošanās prieku. Filma, kas jāredz ikvienam metālistam, arī tad, ja "Lamb of God" "nav gluži tava lieta". Seansā klātesošos priecēs arī īss koncerts ievadā - uz skatuves kāps cēsnieki "Side of Pain". Sen nedzirdētā grupa spēlē smagi melanholiski un dzirdami ietekmējušies no klasikā roka, "grunge" un metāla.

Bārā "Bazaar" uz ekrāna varēs skatīt Latvijas metāla vēstures liecības, ko īpaši "Rokfilmu festivālam" gatavojis Latvijas metālvideo guru Jānis Krivāns. Viņš arī studijas "Rock'n'Films" dibinātājs. Savulaik šādi vakara pasākumi bieži notikuši Rīgas metāla mekā "Melnā piektdiena". Pašlaik Krivāns savu iespaidīgo video kolekciju no dažādiem pasākumiem izmanto, veidojot pilnmetrāžas dokumentālo filmu par Latvijas metālmūzikas vēsturi. Atskatu sestdienā komentēs grupas "Huskvarn" mūziķi un citi klātesošie, ar īsiem komentāriem dalīsies arī Jānis Joņevs. Ieeja bez maksas.

Turpat, "Bazaar" telpās, pulksten 23 sāks dārdēt "Side of Pain", kas sniegs pilnasinīgu, skaļu koncertu. Tikmēr Cēsu Vienības laukumā tikpat skaļi uzstāsies "The Rolling Stones" režisora Mārtina Skorsēzes filmā "Izstarot gaismu" ("Shine a light", 2008). Ieeja abos pasākumos bez maksas.

Svētdien, 16. augustā, "Bazaar" pulksten 13.30 notiks mūzikas video veidošanas ekspreskurss. To vadīs igauniete, Baltijas Filmu un Mediju skolas pasniedzēja Līna Pakspu (Liina Paakspuu). Iespēja uzzināt, kā visefektīgāk ģenerēt idejas, kā tās vizuāli ietērpt un realizēt tiek sniegta bez maksas.

"Rokfilmu festivāla" organizatori atrisinājuši arī naktsmiera jautājumu: par draudzīgu maksu būs iespējams nakšņot skolas sporta zālē vai izmantot kādu no festivāla partneru piedāvātajām nakšņošanas iespējām.

Biļetes iespējams iegādāties "Ticketshop.lv". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!