Šogad Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" par mūža ieguldījumu filmu mākslā pasniegs kostīmu māksliniecei Ievai Kundziņai.

Izcilā latviešu kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa dzimusi gleznotāja un scenogrāfa Pētera Kundziņa ģimenē.

Pēc mācībām Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas tērpu modelēšanas nodaļā Ieva Kundziņa 1965. gadā absolvēja Valsts Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu (Mākslas humanitāro zinātņu maģistra grādu viņa ieguva 2003. gadā) un sāka strādāt Rīgas kinostudijā.

Par viņas debiju kļuva filma "Noktirne" (1966), un līdz 1990. gadam Ieva Kundziņa apģērba ap 40 filmu varoņus. Daudzas no šīm filmām pieder Latvijas kino zelta fondam: "Četri balti krekli", "Ceplis", "Dāvana vientuļai sievietei", "Agrā rūsa", "Puika", "Sprīdītis", "Maija un Paija" un citas.

Foto: Kadrs no filmas "Četri balti krekli"

Ieva Kundziņa strādājusi arī Latvijas Nacionālajā operā un vairākos Rīgas, kā arī Valmieras un Daugavpils teātros. Viņa apģērbusi daudzu rēviju, koncertuzvedumu un konkursu dalībniekus. Par savu darbu kostīmu māksliniece saņēmusi divas "Lielā Kristapa" balvas (filmas "Puika" un "Saulessvece"), savukārt kostīmi izrādei "Mēnesis uz laukiem" (2005, Jaunais Rīgas teātris) viņai sagādāja "Spēlmaņu nakts" balvu.

Kino māksliniece, Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes priekšsēdētāja Ieva Romanova uzsver: "Ievas Kundziņas radošo darbību raksturo teicama tēla, stila, formas, krāsu un faktūru izjūta, atraktīvs materiālu pielietojums, asprātība un radoša drosme. Tērpu ansambļi veidoti gleznieciskās un skulpturālās kvalitātēs. Viņai ir dziļas kostīmu vēstures zināšanas un asa mūsdienu modes izjūta. Viņas kostīmu skices vienmēr izcēlušās ar māksliniecisku kvalitāti, regulāri piedalījusies scenogrāfijas un grupu izstādēs. Sadarbība ar Ievu Kundziņu kopējā projektā vienmēr ir bijusi bagātinoša. Viņa ir brīnišķīga kolēģe: draudzīga, atsaucīga, delikāta, ar analītiski radošu pieeju katram dzīves gadījumam."

"Lielā Kristapa" norises laikā festivāla mājās-kinoteātrī "Splendid Palace" būs Ievas Kundziņas skiču izstāde, ko iekārto kostīmu māksliniece Evija Džonsone.

Arī Ievas Kundziņas meitas Annas Romanovskas karjera saistīta ar kostīmiem - viņa ir pasniedzēja Raiersona Modes skolā (Ryerson School of Fashion, Toronto, Kanādā).

Ieva Kundziņa ir Latvijas Kinematogrāfistu, Mākslinieku un Teātra darbinieku savienību biedre.

Visu kostīmu mākslinieces Ievas Kundziņas filmogrāfiju var atrast "filmas.lv".

Jau ziņots, ka Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps" norisināsies no 24. līdz 27. februārim, to atklās festivāla kinoteātrī "Splendid Palace" ar ārpuskonkursa pirmizrādi - Armanda Zvirbuļa režisētās daudzsēriju filmas "Krimināllieta iesācējam" pirmajām divām sērijām.

Filmu programma kinoteātrī turpināsies ar vairākām pirmizrādēm un balvai nominēto filmu seansiem. Biļetes uz visiem filmu seansiem, tajā skaitā atklāšanu un pirmizrādēm, jau var iegādāties kinoteātra "Splendid Palace" kasē un www.splendidpalace.lv.

Klātienes pasākumi notiks "zaļajā režīmā" - tos varēs apmeklēt ar derīgu Covid-19 vakcīnas vai pārslimošanas sertifikātu. Tiešaistē portālā www.filmas.lv varēs noskatīties retrospekcijas programmas un studentu konkursa filmas. "Lielā Kristapa" noslēguma ceremonija notiks 27. februārī.

Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" tika pieteikta 92 filma, tajā skaitā astoņas pilnmetrāžas spēlfilmas, deviņas īsmetrāžas spēlfilmas, septiņas daudzsēriju filmas, 20 pilnmetrāžas dokumentālās filmas, 10 īsmetrāžas dokumentālās filmas, septiņas animācijas filmas un 31 studentu filma. Visvairāk nomināciju - 11 - ir filmai "Gads pirms kara" (režisors Dāvis Sīmanis), kas pie skatītājiem kinoteātros nonāks aprīlī, 10 kategorijās nominētas filmas "Emīlija. Latvijas preses karaliene" (rež. D. Sīmanis, Kristīne Želve, Andis Mizišs), "Spogulī" (rež. Laila Pakalniņa) un "Tizlenes" (rež. Marta Elīna Martinsone).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!