Foto: Publicitātes foto
No otrdienas,18.februāra, video portālā "Vimeo" pilnā garumā iespējams noskatīties animācijas filmu "Ursus" par cirkus lāča-motociklista vientulību un negaidītu draudzību. "Ursus" izcelta kā viena no filmām, ko iesaka "Vimeo" portāla redakcija, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji "Atom Art".

"Ursus" autors ir animācijas mākslinieks un bērnu grāmatu ilustrators Reinis Pētersons, kurš veidojis zīmējumus grāmatām "Mans draugs Pērsijs", "Bufalo Bils un es", "Kā Lupatiņi mainījās" un citas.

Šī ir viņa pirmā filma kā režisoram - stāsts par lāci, kas dzīvo starp cilvēku un dzīvnieku pasauli, īsti neiekļaudamies nevienā no tām. Cirkus arēnā traucoties uz motocikla, lācis biedē skatītājus, bet vakaros pēc darba kavējas domās par mežu. Kādu dienu viņš pamet pilsētu un dodas turp, kur mīt viņa īstā laime. Filma domāta visu vecumu skatītājiem, kam pazīstamas ilgas, vientulība un draudzība.

"Ursus" veidota klasiskā animācijas tehnikā, zīmējot katru filmas kadru ar ogli uz papīra. Melnbaltā, lakoniskā tehnika filmā atklājas pārsteidzoši plašā izteiksmes spektrā no asām līnijām līdz neparastām faktūrām, piemēram, ogles pulveri jaucot ar smalkām zāģu skaidām.

Kā norāda filmas veidotāji, gada laikā filma ir apceļojusi pasauli, piedaloties vairāk nekā 70 starptautiskos kinofestivālos, saņēmusi balvas festivālos Japānā, Horvātijā, Norvēģijā un citur, iekļuvusi Klermonferānas festivāla konkursa programmā un Anesī festivāla skatē. "Ursus" rādīta un apbalvota arī Latvijas nacionālajā kinofestivālā "Lielais Kristaps".

"Neskatoties uz aktīvo starptautisko festivālu dzīvi šādām autorfilmām nav viegli nokļūt pie skatītāja tepat Latvijā. Sava formāta dēļ īsfilmas TV un kinoteātru programmās nonāk reti. Tādēļ studija "Atom Art" izvēlējusies publiskot "Ursus" pilnā garumā un HD kvalitātē ievietot portālā "Vimeo", kur iecienījuši gan profesionāļi, gan kino entuziasti, gan kvalitāti cienoši skatītāji," vēsta animācijas filmas veidotāji.

"Ursus" tapusi ar Nacionālā Kino centra un Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!