Foto: Reuters/Scanpix

Šā gada ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā ar sešām godalgām triumfēja Demjena Šazela "La La Land" ("La La Land: Kalinfornijas sapņi"), iegūstot "Oskaru" arī "Labākā režisora" kategorijā. Visbiežāk darbs, kas saņem apbalvojumu par režiju, vēlāk kļūst arī par gada "Labāko filmu", tomēr šoreiz ceremonijas haotiskajā un pārsteidzošajā noslēgumā galveno pagodinājumu saņēma Berija Dženkinsa "Moonlight" ("Mēnessgaisma").

Nav šaubu, ka neveiklais pārpratums – brīdis, kurā Vorens Bītijs un Feja Danaveja paziņo nepareizo "Oskara" ieguvēju – ieies kino vēsturē kā viens no lielākajiem "Oskaru" fiasko, tomēr šā gada ceremonijā netrūka arī citu šokējošu epizožu, kā arī – uzjautrinošu un iedvesmojošu notikumu.

Piedāvājam atskatīties uz 89. "Oskaru" izdalīšanas pasākuma nozīmīgākajiem, satraucošākajiem un emocionālākajiem mirkļiem.

Džimijs Kimels āzē Deimonu un Trampu

Foto: Scanpix

Atklājot Holivudā nozīmīgāko ceremoniju, vakara vadītājs Džimijs Kimels (Jimmy Kimmel) izklaidēja publiku ar jokiem par ASV prezidentu Donaldu Trampu, kā arī – savu draugu, aktieri Metu Deimonu.

Deimona un Kimela sāncensība ir viena no amerikāņu komiķa firmas zīmēm, tādēļ arī "Oskaru" ceremonijā Kimels atļāvās mākslinieku apcelt. Piemēram, kad Deimons kāpa uz skatuves, lai kopā ar kolēģi Benu Afleku pasniegtu balvu, Kimels steidza diriģēt pasākuma orķestri, lai katru reizi, kad runā Deimons, skanētu mūzika, kas ziņo – ir laiks doties nost no skatuves.

Jimmy Kimmel's years-long feud with Matt Damon doesn't stop just because it's the #Oscars pic.twitter.com/E1dGkiDbaV— Mashable (@mashable) February 27, 2017

Taču Kimela asprātība, kas piesaistīja vislielāko sociālo tīklu lietotāju uzmanību, bija kāds komentārs par Donaldu Trampu. Jau ceremonijas sākumā Kimels parodēja prezidenta teikto par aktrisi Merilu Strīpu, aicinot klātesošos sniegt "pavisam nepelnītas ovācijas pārvērtētajai aktrisei", bet vēlāk, lai noskaidrotu, vai Tramps vēro "Oskaru" ceremoniju, komiķis publikas priekšā publicēja ierakstu vietnē "Twitter".

Kimela ieraksts kļuva par viņa populārāko tvītu piecpadsmit minūšu laikā.

Gerijs no Čikāgas

Foto: Scanpix

Kimela izdarības gan neaprobežojās ar dažu publisku personu izzobošanu. Pasākuma laikā viņš atklāja, ka ceremoniju apmeklēs tūristu grupa, kas tobrīd ar autobusu devušies aplūkot Holivudas slavenākās vietas.

Kad pasākumā ieradās desmitiem cilvēku, kas par notiekošo iepriekš netika informēti, skatītāju iemīļots uzreiz kļuva Gerijs no Čikāgas, kurš nekautrējās runāt mikrofonā un pastāstīt, ka drīzumā grasās precēties.

Pacilājošā akcija kulminēja, kad Gerija līgavas iecienītākais aktieris – Denzels Vašingtons – kameru priekšā un aplausu pavadībā abus mīlniekus "salaulāja".

'Oskarotais' režisors boikotē ceremoniju

Foto: Reuters/Scanpix

"Oskaru" kategorijā "Labākā ārzemju filma" saņēma irānis Asgars Farhadi par kinolenti "The Salesman" ("Komivojažieris").

Farhadi pats uz ceremoniju nebija ieradies, protestējot pret ASV prezidenta rīkojumu pastiprināt imigrantu un bēgļu pārbaudi un neielaist valstī septiņu musulmaņu valstu pilsoņus. Irāņu režisora pateicības runu, kurā atklāti nosodīts Trampa "necilvēcīgais likums", nolasīja kosmonaute Anuše Ansari (Anousheh Ansari).

Foto: Reuters/Scanpix.

Vairāki mākslinieki, kas bija ieradušies uz ceremoniju, arī pauda kritisku nostāju pret Trampa īstenoto politiku, pie apģērba piespraužot gaiši zilu lenti – Amerikas Pilsonisko brīvību savienības simbolu (ACLU).

Protesti Farhadi atbalstam norisinājās arī Londonā, kur 26. februārī Trafalgara laukumā bija pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, kas vienojās miermīlīgā protesta akcijā, publiskā seansā noskatoties Farhadi filmu. Politiskās situācijas saspīlējumu izcēla arī pirms ceremonijas izskanējusī ziņa, ka ASV imigrācijas iestādes liegušas iebraukšanu valstī Sīrijas kinematogrāfistam Haledam Hatibam. Viņa veidotā filma "The White Helmets" ("Baltās ķiveres") par Sīrijas pilsoņkaru ceremonijā ieguva "Oskaru" labākās dokumentālās īsfilmas kategorijā.

2012. Farhadi ieguva savu pirmo "Oskaru" par režisora darbu filmā "Separation" ("Šķiršanās").

Violas Deivisas runa un NASA matemātiķe

Foto: Scanpix

Īpaši emocionālu pateicības runu teica aktrise Viola Deivisa, kas saņēma "Oskaru" kā "Labākā otrā plāna aktrise" filmā "Fences". Viņa izcēla savas radošās profesijas nozīmi, sakot, ka mākslinieks ir "vienīgā profesija, kas godina to, ko nozīmē dzīvot dzīvi".

Taču skatītājus un klātesošos saviļņoja arī bijušā Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) matemātiķe Katrīna Džonsone. Viņa uz skatuves tika uzvesta, lai satiktos ar aktrisēm no filmas "Hidden Figures".

Teodora Melfi darbs "Hidden Figures" vēsta par melnādainām matemātiķēm-inženierēm, kas deva būtisku ieguldījumu pirmajās ASV kosmosa misijās.

Foto: AFP/Scanpix

Viena no personām, kuras dzīvesstāstā ir balstīti filmas notikumi, ir šobrīd 98 gadus vecā Džonsone. "Oskaru" ceremonijā viņa izpelnījās stāvovācijas.

Vēl viena apkaunojoša kļūda

Foto: Kadrs no video

Ja pasākuma noslēgums būtu ritējis pēc plāna, kļūdai, kas pieļauta tā dēvētajā "In Memoriam" daļā, tiktu pievērsta liela mediju uzmanība.

Pasākuma daļā, kas veltīta pērn mūžībā aizgājušo kino industrijas darbinieku piemiņai, kļūdaini izmantota kino producentes Dženas Čapmenas fotogrāfija. Viņas attēls parādījies fragmentā, kas veltīts 2016. oktobrī mirušajai tērpu dizainerei Džanetai Patersonei. Pēc ceremonijas Čapmena publiskoja ziņu, rakstot, ka "ir sveika un vesela", vēsta "The New York Times".

Džaneta Patersone četras reizes tika nominēta "Oskara" balvai, tostarp – par tērpu dizainu 1993. gada filmā "The Piano", kuras tapšanas laikā viņa sadarbojās arī ar Dženu Čapmenu.

Nejaušs veltījums Bilam Pakstonam

Foto: Kadrs no video

"Oskaru" ceremonijas dienā izskanēja vēsts, ka 61 gada vecumā mūžībā devies aktieris Bils Pakstons, kurš slavu guva ar lomām filmās "Aliens", "The Terminator", "Titatinc", "Apollo 13", "Predator 2" un "Twister".

Lai arī nebūtu bijis iespējams viņa vārdu iekļaut oficiālajā "In Memoriam" video montāžā, aktieri pasākumā pieminēja kolēģe Dženifera Atistone. Tomēr, kā norāda izdevums "The Huffington Post", viens no emocionāli piesātinātākajiem mirkļiem notika pavisam netīši – reklāmas pauzē. Bila Pakstona fanus saviļņoja uzņēmuma "Rolex" veidots video, kurā redzami aktieri ar slavenā zīmola pulksteņiem, tostarp – Bils Pakstons.

Vairāki sociālo tīklu lietotāji norādījuši, ka šī uzskatāma par īpašu un veiksmīgu sakritību, jo kadrs, kurā parādās Pakstons, kā arī visa video noskaņa un tematika ir atbilstošs veltījums aizgājušajam aktierim.

Lielākais misēklis 'Oskaru' vēsturē

Foto: Reuters/Scanpix

Līdz šim kopā notikušas 89 "Oskaru" ceremonijas, un teju katrā pasākumā gadās pa kādam misēklim vai kuriozam, taču kļūda, ko pieļāva pasākuma rīkotāji šā gada 27. februārī (pēc Latvijas laika), ir, iespējams, ievērojamākā balvas pastāvēšanas vēsturē.

Svinīgā pasākuma noslēgumā tiek pasniegta galvenā balva – zeltītā "Oskara" statuete kategorijā "Labākā filma". Balvu pasniegt uz skatuves tika aicināts slavenais aktieru duets – Vorens Bītijs un Feja Danaveja, kuri pirms 50 gadiem spēlēja galvenās lomas kulta klasikā "Bonija un Klaids".

Atverot aploksni, kurā jābūt rakstītam uzvarējušās filmas nosaukumam, Bītijs šķita samulsis un sniedza lapiņu Danavejai. Viņa bez vilcināšanās paziņoja, ka uzvarējusi "La La Land", ko daudzi kritiķi bija arī prognozējuši. Tomēr pēc tam, kad uz skatuves jau bija kāpusi "La La Land" radošā komanda, un tās producenti bija sākuši teikt pateicības runas, no aizkulisēm iznāca kāds skatuves darbinieks. Uz dažām sekundēm iestājās apjukums, runa aprāvās un tad mūzikla producents Džastins Horovics (Justin Horowitz) šokēja miljoniem skatītāju, mikrofonā paziņojot, ka ir notikusi kļūda.

"Ir pieļauta kļūda. "Moonlight", jūs esat "Labākā filma"," sacīja Horovics. "Tas nav joks, "Moonlight" ir "Labākā filma". "Moonlight" – "Labākā filma"," viņš turpināja, rokās satverot kartīti, uz kuras rakstīts patiesais balvas ieguvējs.

Pēc brīža jau "Moonlight" pārstāvji devās uz skatuvi, lai teiktu savus pateicības vārdus. Horovics kopā ar "La La Land" veidotājiem laipni atdeva apbalvojumus un atgriezās skatītājos.

Atbildību par misēkli pēc ceremonijas uzņēmusies auditoru firma "Price Waterhouse Coopers", kas atbild par Kinoakadēmijas balvu nonākšanu līdz to ieguvējiem. Firma atvainojusies par pieļauto kļūdu publiskā paziņojumā. "Mēs no sirds atvainojamies "Moonlight", "La La Land", Vorenam Bītijam un Fejai Danavejai un "Oskara" skatītājiem par kļūdu, kas tika pieļauta "Labākās filmas" balvas paziņošanā," teikts "Price Waterhouse Coopers" izplatītajā ziņā. "Balvu pasniedzējiem kļūdas dēļ tika iedota nepareizās kategorijas aploksne," skaidroja firma.

Foto: Scanpix

Patlaban noskaidrots, ka Bītijam iedota aploksne, kurā atradusies lapiņa ar "La La Land" aktrises Emmas Stounas vārdu. Kā iespējamais vainīgais nosakts Braiens Kulinans, 57 gadus vecs "Price Waterhouse Coopers" darbinieks. Domājams, tieši viņš sajaucis aploksnes un Bītijam iedevis nevis "Labākās filmas", bet "Labākās aktrises" aploksni.

Zināms, ka Kulinans, kurš strādājis skatuves labajā pusē, ceremonijas laikā lietojis viedtālruni, lai veiktu ierakstus sociālajā tīklā "Twitter". Ārzemju mediji raksta, ka tas, iespējams, bijis iemesls Kulinana nevērībai.

Foto: Scanpix

Kā norādījuši vairāki vadoši ārzemju izdevumi, juceklis ievērojams ne vien tādēļ, ka noticis galvenajā kategorijā, bet arī abu iesaistīto filmu satura dēļ. "La La Land" vēsta par divu ambiciozu jauniešu iemīlēšanos Losandželosā, savukārt "Moonlight" izstāsta melnādaina, nabadzīga un homoseksuāla vīrieša dzīvesstāstu. Turklāt jāuzsver, ka Maheršala Ali, kurš iepriekš par darbu filmā "Moonlight" saņēma "Oskaru" kā "Labākais aktieris otrā plāna lomā", ir līdz šim pirmais musulmanis Kinoakadēmijas balvu vēsturē, kas saņēmis prestižo godalgu par aktierspēli.

Kā raksta izdevums "Variety", izvēloties "Moonlight", Kinoakadēmija "izceļ empātiju un līdzjūtību, nevis eskeipismu un egoismu". Fakts, ka tieši šīs filmas tika sajauktas "Oskaru" noslēgumā, vēl vairāk paspilgtināja Akadēmijas izvēles nozīmi un izraisīja vētrainu reakciju sociālajos tīklos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!