Foto: Andrejs Strokins

Ar dziesmu "Rīga dimd!" Rīgas Doma kora skolas jauktā kora izpildījumā diriģenta Jurģa Cābuļa virsvadībā 11. janvārī pie Brīvības pieminekļa tika atklāta filmas "Zeme, kas dzied" oficiālā tīmekļa vietne www.zemekasdzied.lv.

Kā "Delfi" informē filmas veidotāji, nupat atklātajā mājaslapā varēs sekot līdzi ne tikai filmas tapšanas procesam, bet arī uzzināt daudz interesantu faktu par latviešu teju jau 150 gadus seno dziedāšanas tradīciju.

Tāpat filmas komanda atgādina, ka "Zeme, kas dzied" otrais filmēšanas posms sāksies tieši pēc mēneša – 11. februārī, un janvāra vidū filmas vajadzībām ar dronu tika uzfilmēts Rīgas bulvāru loks ap Brīvības pieminekli.

No 11. janvāra ikvienam interesentam ir pieejama interneta vietne www.zemekasdzied.lv – informatīva platforma, kurā no dažādiem aspektiem tiks apkopota informācija par Dziesmu svētku tradīciju. Tāpat būs iespēja sekot līdzi filmēšanas procesam.

Foto: Publicitātes foto

Filmas režisors Māris Martinsons par filmas mājaslapas izveidi saka: "Mūsdienās kino nevar pastāvēt izolēti, tikai ekrānā. Dzīve ir dinamiska, un aizvien vairāk nozīmju atklājas, atsedzot aizkadru. Tas filmai palīdz būt laikmetīgajā informācijas plūsmā. "Zeme, kas dzied" gadījumā tas ir sevišķi nozīmīgi, jo tā ir vēsturiska filma – ir ļoti daudz materiāla, kuru nav iespējams iekļaut scenārijā, taču svarīgi šo informāciju nodot skatītājiem. Tas ir interesanti gan no vēsturiskā, gan no radošā aspekta. Atklāt oficiālo filmas tīmekļa vietni ar kora dziesmu šķita tikai loģiski – tieši ar dziesmu dziedāšanas tradīcija ir aizsākta, un arī šī filma vēstī par dziesmu kā elementu, kas mūs vieno."

"Tīmekļa vietnē regulāri tiks publicētas podkāstu sarunas, dažādas publikācijas, foto, video un daudz citu aizraujošu materiālu saistāmi ar filmu un pašiem svētkiem. Tie noderēs ne tikai gatavojoties filmas pirmizrādei, bet arī ikdienā izglītojoties vai vienkārši iztēlojoties, kā tas bija toreiz, kad tik vērienīgus svētkus noorganizēja bez tehnoloģiju iesaistes. Ar laiku tīmekļa vietnē būs pieejama arī pūļa finansēšanas platforma filmas atbalstam, ļaujot ikvienam pievienoties "kopkorim" un sniegt savu artavu filmas tapšanā," stāsta filmas veidotāji.

Jau ziņots, ka topošā vēsturiskā spēlfilma "Zeme, kas dzied" atklās vēl neizstāstītos stāstus par pirmajiem latviešu Vispārējiem Dziesmu svētkiem tālajā 1873. gadā. Toreiz Rīgas Latviešu biedrības nama pārstāvjiem un pārējiem iesaistītajiem organizatoriem nebija nojausmas, ka svētku tradīcija varētu turpināties un pastāvēt arī pēc 150 gadiem. "Zeme, kas dzied" būs stāsts par brīvību, dziesmas spēku, pašapziņu, tradīciju un unikāliem cilvēkiem mūsu vēsturē, atklājot faktus un notikumus, kas bija iedīgļi Latvijas valsts veidošanai.

Foto: Andrejs Strokins

Filmas pirmizrāde lielākajos Latvijas kinoteātros iecerēta 2023. gada pavasarī, ieskandinot vasarā paredzētos jubilejas dziesmu svētkus.

Filmas "Zeme, kas dzied" režisors ir Māris Martinsons, scenārija autori – Māris Martinsons un Dainis Īvāns. Filmas mākslinieks Mārtiņš Kalseris, operators Jānis Jurkovskis, komponists Jēkabs Jančevskis, kostīmu māksliniece Katrīna Liepa, grima māksliniece Beāta Rjabovska, producente Linda Krūkle. Filma top studijā "K Films". Vēsturiskajos tēlos iejutīsies Latvijā populāri aktieri Ģirts Ķesteris, Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Andris Bulis, Ainārs Ančevskis, Nauris Brikmanis, Marta Lovisa Jančevska, operdziedātāja Marina Rebeka un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!