Foto: Vida Press
Jēzus Kristus dzīvesstāsts uz lielā ekrāna ir nonācis vairākkārt, allaž izraisot diskusijas gan par vēsturisko precizitāti, gan režisoru atļaušanos ļaut vaļu savām interpretācijām par mesijas dzīvi. Tomēr vērīgam un zinošam skatītājam pirmajā vietā allaž ir bijis labs kino. Tāpēc aicinām bagātināt savu Lieldienu pieredzi ar kino palīdzību. Piedāvājam septiņu dažādu filmu izlasi, kas katra atšķirīgi interpretē Jaunās derības vēstījumu par Jēzus Kristus dzīvi.

"The Passion of the Christ" / "Kristus ciešanas" (2004)


Viena no jaunās tūkstošgades slavenākajām filmām, kas vēsta par Jēzus Kristus dzīvi, ir Mela Gibsona veidotā "The Passion of the Christ" (2004). Tā koncentrējas tieši uz Jēzus dzīves pēdējām 12 stundām un tajās piedzīvotajām ciešanām. Lai gan filma saņēmusi krietnu devu kritikas un pat uzskatāma par skandalozu, tomēr tā ir viens no neparastākajiem kino darbiem, kas balstās Jaunās derības evaņģēlijos, un nelīdzinās nevienam no iepriekš uzņemtajiem darbiem par šo tēmu.

Gibsons radīja nežēlīgu un ļoti naturālu darbu, kas pēc pirmizrādes izpelnījās visai lielu uzmanību un pretrunīgus viedokļus. Tās reālistiskais spīdzināšanas un pazemošanas atainojums bija ārkārtīgi iedarbīgs, taču vienlaikus arī tika pamatīgi kritizēts. "Time" to nodēvēja par vienu no visu laiku vardarbīgākajām filmām. Gibsona interpretācija saņēma arī nopēlumu par faktu un laikmeta nepārzināšanu, pārlieku koncentrēšanos uz filmas fiziskumu, garīgumu atstājot novārtā.

Galveno lomu filmā atveido Džims Kavīzels (Jim Caviezel), kuru filmas režisors esot brīdinājis – šī loma var mainīt karjeru. Filmēšanas bijusi fiziski ārkārtīgi smaga – aktieri vajājušas dažāds veselības problēmas un negadījumi filmēšanas laukumā. Tomēr Jēzus loma tiek uzskatīta par līdz šim spilgtāko viņa karjerā.

2016. gadā tika ziņots, ka Mels Gibsons veidos "The Passion of the Christ" turpinājumu "The Resurrection of the Christ" ("Kristus augšāmcelšanās"), kas būs viņa interpretācija par to, kas notiek ar Jēzu laikā no Lielās Piektdienas līdz Lieldienu svētdienai. Galveno lomu arī turpinājumā atveidos Džims Kavizels, kurš intervijā "Fox Nation" 2020. gada martā solīja, ka filma būs meistardarbs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!