Foto: Agnese Zeltiņa

Latvijas kinovēstures leģenda, kinooperators un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Miks Zvirbulis šī gada 9. novembrī svinēs 85. dzimšanas dienu. Par godu nozīmīgajai jubilejai un godinot izcilo personību, Latvijas Kinematogrāfistu savienība un izdevniecība "Latvijas Mediji" rīko jubilejas pasākumu un grāmatas atvēršanas svētkus kinoteātrī "Splendid Palace" 9. novembrī pulksten 18.30.

Mika Zvirbuļa jubilejas vakaru kinoteātrī "Splendid Palace" vadīs kinokritiķe Daira Āboliņa un tiks demonstrēta spēlfilma "Klāvs – Mārtiņa dēls" (1970, režisors Oļģerts Dunkers, operators Miks Zvirbulis, m/b). Kā norāda Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa, filma ierindojama Latvijas kino zelta fondā ar spožu aktieru ansambli (Velta Līne, Elza Radziņa, Līga Liepiņa, Lidija Freimane, Juris Kaminskis, Kārlis Sebris u. c.) un izcilu operatora darbu, turklāt skatītājiem būs unikāla iespēja, klātesot filmas operatoram, filmu redzēt oriģinālajā 35mm kinolentes formātā.

Jubilejas vakarā tiks arī svinīgi atvērta izdevniecības "Latvijas Mediji" izdotā jaunā grāmata "Miks Zvirbulis. Esmu mierīgs kā pielādēts lielgabals". Tās autore, kinorežisore Brigita Eglīte grāmatā izmantojusi Mika Zvirbuļa lieliskās stāstnieka prasmes un apkopojusi kinooperatora atmiņas par piedzīvoto garajos kinostudijas darba gados, par bērnību un studiju laiku Maskavā, par sadarbību un piedzīvojumiem ar pašmāju un ārzemju aktieriem un režisoriem. Grāmata bagātīgi ilustrēta ar fotoattēliem, to papildina kinovēsturnieces Kristīnes Matīsas pēcvārds, kas iezīmē Mika Zvirbuļa īpašo vietu Latvijas kinovēsturē.

Miks Zvirbulis 1961. gadā ar izcilību (sarkano diplomu) beidzis studijas Vissavienības Valsts Kinematogrāfijas institūta operatoru fakultātē Maskavā. Uzņēmis vairāk nekā 40 spēlfilmas un dokumentālās filmas, strādājis kopā ar izciliem Latvijas režisoriem – Rolandu Kalniņu, Jāni Streiču, Gunāru Piesi, Aloizu Brenču, Leonīdu Leimani un citiem; Mika Zvirbuļa uzņemtā filma "Četri balti krekli" (1967, rež. Rolands Kalniņš) 2018. gadā ar stāvovācijām tika demonstrēta Kannu kinofestivāla programmā "Cannes Classsics". 2015. gadā Miks Zvirbulis saņēmis Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" par mūža ieguldījumu kinomākslā.

Miku Zvirbuli labi raksturo paša vārdi: "Ja man būtu iespēja savā dzīvē kaut ko atkārtot, es neizvēlētos citu profesiju kaut vai tikai viena iemesla dēļ – strādāju maizes darbu interesantā vidē un kolektīvā, un vienlaikus tas bija arī kā hobijs un dzīvesveids." Savukārt Jānis Streičs grāmatā par Miku Zvirbuli raksta: "Dievs, laižot viņu pasaulē, klāt visām dotībām licis pūriņā arī krietnu pašironijas devu un vērīgu aci, kas redz ne tikai to, kas kadrā vai fotogrāfijā rāmējams, bet pāri tam – kas pirms tam bijis un kas no tā visa nākotnē sagaidāms."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!